LOGO CAIB
Contingut
15 febrer 2019| <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat
Foto noticia

El Pla d'ajudes a la mobilitat elèctrica aprovat pel Consell de Ministres reforça les mesures de la Llei de canvi climàtic de les Balears


La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat considera molt important  per avançar en la transició a un model de mobilitat no contaminant, així com preveu la Llei de Canvi Climàtic de les Illes Balears aprovada aquesta setmana, el Pla d’ajudes econòmiques a la mobilitat sostenible que ha anunciat avui el Consell de Ministres per incentivar la compra de vehicles no contaminants.

Des de la Conselleria es vol destacar que les ajudes aprovades pel Govern de l’Estat reforcen les mesures de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica de les Illes Balears per afavorir la mobilitat elèctrica i les limitacions (a partir de 2025 -dièsels- i 2035 -benzina) per als vehicles contaminants.

Les ajudes anunciades pel Govern de l’Estat  confirmen també que les illes són espai prioritari i preferent per al desenvolupament de la mobilitat elèctrica, incloent-hi les illes en una partida específica pel desenvolupament de projectes de mobilitat sostenible.
 
Segons la informació facilitada avui pel Ministeri per  la Transició Ecològica, el Consell de Ministres ha aprovat un decret pel qual es regulen les bases del Programa d'Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (MOVES), dotat amb 45 milions d'euros i dirigit a incentivar la compra de vehicles alternatius, instal·lar infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics, el desenvolupament d'incentius per a implantar sistemes de préstecs de bicicletes elèctriques i la implantació de mesures recollides en plans de transport als centre de treball.

Addicionalment, s'habilita una línia de 15 milions d'euros destinada a donar suport a projectes singulars de mobilitat sostenible en  illes, ciutats Patrimoni de la Humanitat, municipis amb alt índex de contaminació o iniciatives d'innovació en electromobilitat.
 
Els imports de les ajudes per a l'adquisició de vehicles oscil·len entre els de 700 euros per a motos elèctriques i els 15.000 euros per a la compra de camions i autobusos amb propulsió alternativa. Les ajudes per a la compra de vehicles lleugers elèctrics se situen entorn dels 5.000

Quant als punts de recàrrega elèctrica de vehicles elèctrics (públics i privats) i als sistemes de préstecs de bicicletes elèctriques, les ajudes seran d'un 30% o un 40% del cost subvencionable, depenent del tipus de beneficiari, establint-se un límit de 100.000 euros.
 
Cal recordar en aquest punt, que  actualment està obert un concurs públic convocat per la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, dotat amb 12 milions d’euros procedents de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) per a punts de recàrrega a totes les Illes.
 
***S’adjunta la nota del Ministeri per a la Transició Ecològica