LOGO CAIB
13 novembre 2017Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat
Foto de noticia

El Govern, contra la negativa del Ministeri a tancar les centrals contaminants

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha criticat durament, després de la reunió mantinguda amb el secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia, la decisió del Ministeri contrària al tancament progressiu de la central de carbó d’Es Murterar i de la substitució del fuel per gas natural en la central de Maó.

Pons ha advertit que la negativa del Ministeri va en contra dels acords internacionals i compromisos assumits per Espanya en la lluita contra el canvi climàtic i ha lamentat que, amb els fets, el Govern de l’Estat demostri que deixa en paper banyats els compromisos internacionals.

Per això, el conseller ha avançat la intenció de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat de denunciar aquesta decisió davant la Unió Europea i ha afegit que, de manera immediata, demanarà una reunió amb el comissari europeu de Canvi Climàtic, Miguel Arias Cañete, i també amb el Ministeri de Medi Ambient.

Segons el conseller, amb el seu posicionament “el Ministeri mantén oberts a perpetuïtat els centres més contaminants en total contraposició a la tendència en altres països europeus”. Des de Balears –ha afegit el conseller- “tenim clar que esgotarem totes les vies per fer viable la transició energètica a les nostres Illes”.
 
Ha recordat el conseller que distints països europeus han posat ja dates límit a les centrals de carbó, des  de 2023 a 2030, com França, Austria, Regne Unit, i Holanda, entre d’altres. “En aquest context” –ha afirmat el conseller- “resulta molt difícil d’entendre que des de l’Estat es bloquegin iniciatives de les comunitats autònomes, com Balears, que prenen decisions en concordança amb els acords europeus mentre l’Estat les hi dona l’esquena”.
 
Tot i el posicionament del Ministeri, el conseller ha assegurat que Balears utilitzarà totes les vies per fer efectiu el seu pla de transició, tant en l’àmbit de la comunitat europea, com en l’Estatal i la Unió Europea.
 
Juntament amb el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, el conseller ha defensat al secretari d’Estat d’Energia, la viabilitat econòmica de la supressió dels centres més contaminants en vincular-la directament al desplegament d’instal·lacions fotovoltaiques, garantint el subministrament que necessiten les Illes Balears.