LOGO CAIB
12 setembre 2018Conselleria de Cultura, Participació i Esports
Foto de noticia

Quatre grups de les Illes Balears actuen a partir d’aquest dijous al 30è Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), des d'aquest dimecres 12 al 16 de setembre, gràcies al conveni signat entre MMVV i la Conselleria de Cultura. L’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) es fa càrrec dels caixets i viatges dels artistes que enguany representen les Illes Balears i, a més, hi farà la presentació de la quarta edició de Fira B!, que se celebra a Palma del 27 al 30 de setembre.
 
Joan Miquel Oliver, Joana Gomila, Zulu Zulu, a proposta del mateix Mercat de Música Viva de Vic, i Aucell Cantaire, a proposta de l’IEB, són els artistes illencs que enguany representen les Balears en el Mercat de Música Viva de Vic.
 
Aucell Cantaire, el projecte del músic Toni Verd amb Pep Toni Ferrer (Zulu Zulu, Miquel Serra, Oliva Trencada, Lost Fills) i Jorra Santiago (Jorra i Gomorra) actua el dijous 13 de setembre a les 16.00h, a l'Aula MV, per als professionals acreditats.
 
Joan Miquel Oliver actua el 14 de setembre a les 19.15 a l'escenari Carpa Negra, amb aforament limitat de 300 persones, amb l’altre músic d’Antònia Font, Jaume Manresa, al teclat.
 
El grup Zulu Zulu actua al Jazz Cava amb aforament de 80 persones el 14 de setembre, amb Pep Toni Ferrer a la guitarra, vibràfon i veus, Michael Mesquida al baix i veus, i Miquel Perelló, bateria i veus.
 
Joana Gomila actua a l'Auditori Atlàntida el 14 de detembre a les 20.45h, acompanyada de Santi Careta a la guitarra, al contrabaix Àlex Reviriego, al teclat Laia Vallès i a la bateria Arnau Obiols.

El Govern, a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, té un any més un espai a l’àrea professional del MMVV compartit amb els artistes i els promotors de les Illes Balears acreditats que hi assisteixen. L’Institut d’Estudis Baleàrics es fa càrrec de les acreditacions i desplaçaments dels artistes seleccionats.

La programació del MMVV s’estructura a partir de dues línies: la programació del MVLab, pensada per als professionals i amb l’objectiu de promoure la contractació, i la del Festival MMVV, pensada per al públic en general i amb un esperit més lúdic i festiu. MVLab té una fira comercial pensada per als professionals on es realitzen showcases i on hi tenen lloc sessions de networking, ponències informatives i presentacions basades en l’intercanvi de coneixement i la formació dels professionals.
 
La direcció artística del MMVV escull al voltant de 60 propostes i decideix el format -si MVLab o Festival MMVV-  on encabir cada proposta, basant-se en els següents criteris de selecció: es prioritza que es tracti d’una estrena d’espectacle o disc nou; es valora la identitat pròpia, el risc artístic i la trajectòria de l’artista/banda; així com la solidesa de l’empresa de management, i el potencial de venda, viabilitat econòmica i técnica. Es poden presentar propostes de tots els estils i gèneres musicals, a excepció de la música clàssica.

L’any 2016 es va signar un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Cultura i l’Organisme Autònom de Fires i Mercats de Vic que té una vigència de tres anys (2016, 2017 i 2018). L’objecte d’aquest conveni és crear un programa singular propi de les Balears en el marc general del MMVV que contribueixi a difondre i a promocionar la música de les Illes Balears i les seves produccions en l’àmbit de les músiques populars contemporànies alhora que pretén augmentar els intercanvis en matèria musical entre ambdues comunitats. 

XXI Festa de la Sal
Per altra banda, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports participa en la celebració de la Festa de la Sal de 2018 a l'Escala, on actuaran els glosadors de Mallorca i el grup Tall de Vermadors de Binissalem. La Festa de la Sal tendrà lloc a l'Escala els dies 14, 15 i 16 de setembre de 2018. La Conselleria es fa càrrec dels desplaçaments de tots aquests participants.

El divendres 14 a les 19 hores hi haurà el concert inaugural a l’Alfolí de la Sal- Museu de l’Escala, en el qual es farà una mostra de glosat de les Illes Balears a càrrec de Mateu Xurí i Maribel Servera. Dissabte dia 15 a les 19 h es farà l'Ofrena de la sal i l'intercanvi de danses amb el grup Tall de Vermadors de Binissalem i esbart la Farandola de l'Escala.

L'any 1997 va néixer aquesta Festa per commemorar el III centenari de l'Adolfí, el Magatzem Reial de la Sal. Es fa per rememorar l'origen històric del port vell de l'Escala i l'escenifiquen a la platja gent del poble. El 2015 es va declarar la Festa de la Sal com a Patrimoni Festiu de Catalunya. És la recreació de la vida quotidiana a la platja de l’antic port de l’Escala, amb una mostra d’oficis mariners, un intercanvi de danses i cançons tradicionals i cuina marinera feta per la mateixa gent del poble.

L'organització és a càrrec de l'Alfolí de la Sal. Museu de l'Escala, MASLE. Museu de l'Anxova i de la Sal, Centre d'Estudis Escalencs i Ajuntament de l'Escala i, hi participa la Conselleria de Cultura, Participació i Esports.

La Conselleria, dins el marc de les competències de promoció i projecció exterior de la cultura de les Illes Balears, té com a objectius revitalitzar i potenciar les nostres senyes d’identitat i prestigiar la cultura tradicional pròpia de cada illa, és a dir, del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears, de la qual els glosadors i la música i el ball tradicional mallorquí en són dos elements representatius.

Si voleu més informació podeu consultar la pàgina web : http://www.festadelasal.cat/