LOGO CAIB
Contingut
19 març 2019| <9ªL> Presidenta
Foto noticia

Armengol i Duque destaquen la importància d’apostar per la ciència i el coneixement per assolir un futur millor

“Apostar per la ciència i el coneixement no és una opció sinó una necessitat. Vivim a unes illes amb recursos limitats i tenim una economia amb un pes important del sector serveis. Per tant, si volem créixer en el llarg termini, ho hem de fer des de la intel·ligència, la recerca, el valor afegit, la diversificació i el coneixement”. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el ministre de Ciència, Innovació i Universitat, Pedro Duque, avui matí al Consolat de Mar.
A la reunió han abordat projectes comuns a les Illes Balears i en els quals ambdós governs treballen conjuntament, com són l’IDISBA i el Pol Marí al Moll Vell de Palma, que acollirà les seus del SOCIB i el Centre Oceanogràfic de Balears (COB).
El SOCIB és l'única infraestructura científica i tecnològica singular que hi ha a les Illes Balears i una de les 6 que existeixen a Espanya en la matèria. El passat novembre el Ministeri va aprovar la seva entrada al CSIC i fa molts anys que treballa en l'estudi i conservació de la biodiversitat marina. Amb l'objectiu d'avançar en aquesta direcció i ajudar la preservació del patrimoni natural de l’arxipèlag, l'any passat Ministeri, CSIC, Autoritat Portuària i Govern firmaren un acord per crear un nou Pol Marí en el Moll de Palma. La inversió conjunta suposa 7,5 milions d’euros i permetrà que el SOCIB i el COB disposin d'unes instal·lacions àmplies, modernes i a l'altura de les seves necessitats.
L’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IDISBA) va aconseguir, recentment, l'acreditació de l'Institut de Salut Carles III. Aquesta distinció, que se suma a la de l’IFISC amb el Maria de Maeztu, va arribar després que l’IDISBA experimentàs la duplicació del seu pressupost, un augment del 80% de la seva plantilla i acomplir amb un requisit indispensable per accedir a l’acreditació, com és tenir una Facultat de Medicina. “Amb aquests segells de qualitat i el decret de carrera investigadora sanitària, les illes estam en millors condicions per accedir a més finançament, sumar professionals, guanyar en prestigi i posar en marxa nous projectes de recerca, fent del nostre territori un espai més atractiu per a desenvolupar-se com a investigador. Un avantatge que esperam consolidar amb el Pla de Ciència que aprovarem aquest mes”, ha manifestat Armengol.
Per últim, la presidenta ha emfatitzat que per a innovar i crear coneixement també és necessari “cultivar talent”. Per aquest motiu, ha ressaltat que és important rebaixar les taxes universitàries “perquè tothom pugui accedir a la universitat” i ampliar l’oferta acadèmica “per elevar la qualitat de la universitat i donar més alternatives als estudiants”. També ha destacat la importància de donar més oportunitats laborals als estudiants quan acaben la universitat, “perquè puguin demostrar el que valen i desenvolupar el seu talent”.
En l’àmbit universitari, les taxes universitàries han experimentat una rebaixa del 10% per a graus i màsters oficials i un 15% per a màsters habilitants; la UIB ha ampliat i millorat la seva oferta acadèmica amb dues noves titulacions oficials, com són els estudis de Medicina i el grau de Direcció Hotelera; i 1.300 menors de 30 anys amb estudis universitaris o superiors han estat contractats a la UIB i a les administracions perquè facin feina en àmbits vinculats als seus estudis, en el marc del programa Joves Qualificats.
Tant la presidenta com el ministre visitaran, al llarg d’avui, un buc del SOCIB així com la seva seu al Parc Bit i les instal·lacions de l’IDISBA a la Facultat de Medicina.