LOGO CAIB
6 sembre 2017Presidenta
Foto de noticia

Armengol defensa una reforma de la Constitució i del finançament

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha vinculat la reforma del sistema de finançament autonòmic amb la reforma de la Constitució espanyola. És el moment per “consagrar la igualtat de drets i oportunitats amb els principis de solidaritat, transparència i ordinalitat” , ha indicat la cap de l’executiu. “La millora del finançament, tan necessària per a les Illes Balears, no pot ajornar-se més”, ha dit, per afegir que “tampoc no ha de servir d’excusa per evitar la reforma de la Constitució. Ha de ser part d’ella”.

La presidenta ha fet aquesta reivindicació en el marc de l'acte de celebració del 39è aniversari del text constitucional, dut a terme avui matí al Palau de l’Almudaina. El seu parlament també ha fet referència a la necessitat de “conviure en la diversitat i celebrar la riquesa d’un estat plurinacional, ric en cultures, llengües i història”.

Així mateix, Armengol ha demanat “tornar a la política” i recuperar un diàleg que ja hi va haver l’any 1978 com a eina fonamental “per superar els conflictes territorials, per recuperar la credibilitat de les institucions, per implicar els més joves en la política, per avançar junts en una sortida de la crisi basada en la igualtat”.

Per assolir aquests objectius, la presidenta ha destacat que serà necessària una reforma constitucional. Una “actualització per seguir construint un projecte compartit”. Aquesta actualització haurà d’anar acompanyada de generositat política, temps, esforços, cessions i paciència, i tendrà com a finalitat refer consensos i restablir ponts. A més, ha dit la presidenta, una reforma constitucional enriquiria la Carta Magna amb “l'energia renovada” de generacions que no votaren l'any 1978 i que “ara ampliarien la base social del nostre pacte constitucional”.

Armengol ha iniciat el seu discurs amb un agraïment a la “generositat” dels pares de la Constitució: “tots aquells que es varen mostrar disposats a renunciar a aspiracions partidistes i ideològiques per elevar-les al bé comú del consens”.