LOGO CAIB
Contingut
15 maig 2019| <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat
Foto noticia

Aprovades ajudes per valor de vuit milions d’euros que permetran posar en marxa 561 nous punts de recàrrega


El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Ferran Rosa, han explicat avui la resolució de les distintes convocatòries obertes per a la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics obertes els mesos de gener i març i que suposaran la concessió d’ajudes per valor de 8,7 milions d’euros per a la instal·lació de 561 punts entre 2019 i 2020.

D’aquestes ajudes, 8,3 milions provenen de l’Impost de Turisme sostenible (ITS) i la resta són fons propis de la Conselleria. Un total de 200 punts de recàrrega dels 561 seran ràpids i 361 de semiràpids. Els punts ràpids permetran una càrrega en 15 minuts

Aquest nous punts es distribueixen per totes les Illes de la manera següent: a Mallorca, 440 punts; a Menorca, 54 punts; a Eivissa, 55 punts; i a Formentera, 12 punts.


El conseller Marc Pons ha destacat que la bona resposta del sector privat a la convocatòria d’ajuda es tradueix en una inversió privada d’ aproximadament 13 milions d’euros. Les ajudes públiques subvencionen el 40% de la inversió en els punts de recàrrega.

El conseller ha assegurat que arribar a quasi 1.000 punts de recàrrega entre enguany i l’any que ve suposa dotar les Illes d’una infraestructura sòlida per abordar el canvi de model de mobilitat i ha recordat que a aquests punts s’hi poden sumar també els privats que s’instal·lin –o s’hagin instal·lat- sense les ajudes públiques.S’havien convocat distintes línies:

— Una destinada, amb fons de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, a hotels, rent a cars i tallers mecànics. En aquest cas, s’han aprovat ajudes per valor de 400.000 euros. S’instal·laran 111 punts de recàrrega.

— Una destinada a empreses en general per a la col·locació de punts de recàrrega. Aquesta línia és la que suma un import major: 4,8 milions d’euros. S’ intal·laran 260 punts de recàrrega.

— Una tercera, per a administracions de serveis públics. Les ajudes aprovades sumen 3,4 milions i s’intal·laran 190 punts. En aquestes ajudes s’inclou un fons per a pèrgoles solars als ajuntaments que posin punts de càrrega en aparcaments. En aquesta línia s’han autoritzat 18 pèrgoles solars a 11 aparcaments de Mallorca, 2 d'Eivissa i 3 de Menorca, a la UIB i a Ports de les Illes.

Per exemple, hi haurà punts a hotels, benzineres o aparcaments de grans superfícies comercials, entre d’altres

Tots aquests punts han de ser d’ús públic i s’han de poder visualitzar en la xarxa del Govern i pagar via aplicació, targeta crèdit o targeta intermodal.

D’una altra banda, el Govern balear a través de la Fundació BIT ha desenvolupat una APP per tenir accés als punts de càrrega de vehicles elèctrics de la xarxa MELIB. Aquesta xarxa consta en aquests moments de més de 300 punts i es preveu ampliar-la significativament amb la instal·lació dels 561 punts nous a les Balears.
Aquesta APP es desenvolupa en dues fases:
— La primera fase, que actualment es troba en proves i està previst que funcioni la propera setmana, consisteix en un mapa interactiu per visualitzar la localització, la tipologia i l’estat dels punts de càrrega de vehicles elèctrics.
— La segona fase, el llançament de la qual està previst durant l’estiu, consisteix en l’habilitació d'una plataforma per a punts de càrrega que sigui complementària a la targeta MELIB, de manera que residents i visitants puguin obrir els punts de càrrega. Així mateix, l'APP podrà vincular-se a una targeta de crèdit per poder pagar la càrrega d'aquells punts en què l'energia no sigui gratuïta i també amb la targeta TIB.