LOGO CAIB
Contingut
29 abril 2020Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació
Foto noticia

Agricultura amplia amb 15 varietats autòctones la col·lecció de vinya de Sa Granja

L' Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), organisme depenent de la direcció general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, de la conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha dut a terme una nova tongada d'empelt de vinya a Sa Granja, seu de la conselleria. L'IRFAP ha ampliat la col·lecció actual amb 15 varietats autòctones noves, que només es poden trobar en aquesta finca pública. Ara la col·lecció comptarà amb un total de 50 varietats. L'objectiu és seguir amb l'experimentació i conservació d'aquestes varietats, algunes des les quals es troben en procés d'autorització per a la plantació a les Illes Balears. Es tracta d'una col·lecció de vinya prou completa de les varietats de les Illes. Així mateix, la voluntat és ampliar-la més endavant amb més varietats antigues per fer-la més diversa, com la Montona de Pollença.

Les noves varietats afegides són autòctones, com el batista de Felanitx, la llora de Menorca o el fogoneu mallorquí; i també de fora, que s'utilitzen de testimoni en les col·leccions, com el chardonnay i el cabernet sauvignon. Aquesta nova plantació pretén millorar el reservori de varietats antigues de Mallorca, iniciar el de Menorca i millorar les plantacions existents, així com reactivar la finca de Sa Granja. L'empeltada s'ha dut a terme damunt bord, en preu de 110-R, amb empelt a l'anglesa principalment. Les mudes de les diferents varietats han estat escollides de la col·lecció antiga de Sa Granja o de finques de fora.

La majoria de les varietats plantades són experimentals, no autoritzades o en procés d'autorització, com giró negre, esperó de gall, callet negrella o mancès de Tibús. També n'hi ha de ja autoritzades com la gorgollassa, l'escursac, mantonegro, etc.
L'IRFAP fa una tasca de conservació i experimentació amb estudis de les diferents varietats. A la vegada, té un programa de cessió de material vegetal no autoritzat, que s'estableix mitjançant la resolució del director general, i que permet la cessió d'aquest material, sempre que no es comercialitzi. Enguany, per exemple, s'han rebut dues sol·licituds: una de callet negrella (en procés d'autorització) i una de vinater blanc.
Aquest organisme és també el que sol·licita les autoritzacions de varietats no autoritzades, a resposta de les peticions del sector. Es tracta d'un procés llarg, que ha d'avalar el ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, però que permet recuperar comercialment varietats i fer que els vins siguin més autèntics i diferenciats.