LOGO CAIB
Contingut
26 octubre 2017| <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca
Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El fullet 'Estima la Tramuntana' té com a objectiu conscienciar els visitants de la serra de Tramuntana sobre pautes de comportament adequades per conservar el patrimoni natural i cultural i no destorbar els habitants. A l'acte de presentació hi han assistit Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca; Miquel Vadell, director insular de Territori i Paisatge; Miquel Rayó, membre de la Junta Directiva de Tramuntana XXI; Xisco Colom, president de la Federació de Muntanya i Escalada de les Illes Balears, i Fernando Fortuny, president de l'Associació de Propietaris de Finques Rústiques de les Illes Balears.
 
Aquesta iniciativa ha estat impulsada per l'associació Tramuntana XXI, amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears i el Consorci de la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat. Així ho ha explicat el vocal de l’entitat Tramuntana XXI, Miquel Rayó: “és un fullet petit en dimensió física però simbòlicament gran”. El contingut del fullet ha estat consensuat entre diversos agents implicats a la Serra, com l'Associació de Propietaris de Finques Rústiques de les Illes Balears, la Federació de Muntanya i Escalada i excursionistes de prestigi reconegut, “fruit d'una preocupació i una inquietud compartides: promocionar la bona convivència entre els habitants i els visitants de la serra”.
 
D’altra banda, el president de l'Associació de Propietaris de Finques Rústiques de les Illes Balears, Fernando Fortuny, ha assegurat que “aquest decàleg és el millor que s’ha fet dins la serra de Tramuntana fins ara, perquè està consensuat, i si es compleix, no farien falta les lleis”.
 
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha agraït a totes les parts la implicació en la campanya: “avui ens uneix estimar la Tramuntana a propietaris, administracions i societat civil”. A més, Vidal ha explicat que les deu actituds que recull el fullet “semblen senzilles però en ocasions no es donen”, i que “així com hem recuperat la consciència sobre l’aigua, que havíem perdut, ja que l’aigua és un bé escàs, passa el mateix amb la manera de conviure respectuosament amb el medi natural, respectant el patrimoni, la cultura, la biodiversitat i també les activitats agràries que es duen a terme allà mateix”.
 
El fullet, que ha estat il·lustrat per l'empresa Melicotó i editat en format de tríptic bilingüe, recull deu recomanacions de bones pràctiques a la muntanya en quatre idiomes. S'han imprès 24.000 fullets en total: 12.000 en català/anglès i 12.000 en castellà/alemany. Amb el mateix contingut també s'ha fet una primera tirada de 200 pòsters en català/anglès, que es distribuiran principalment a centres educatius. A més, es facilita una adreça de correu electrònic a la qual els ciutadans poden enviar suggeriments (participa@tramuntanaxxi.com) amb la funció que a més d'una eina d'informació i sensibilització esdevingui un canal de participació ciutadana.
 
Finalment, es deixa un espai per introduir un altre logotip, per si altres entitats es volen adherir a aquesta iniciativa, amb la qual cosa es dona l'oportunitat de publicar-lo i distribuir-lo a ajuntaments, empreses i associacions. Està previst distribuir-lo entre entitats, oficines d'informació, hotel rurals, refugis de muntanya i altres punts subjectes d'afluència de visitants de la Tramuntana