LOGO CAIB
Contingut
20 abril 2020Conselleria d'Afers Socials i Esports
Foto noticia

Santiago defensa la Renda Social balear davant el ministre Escrivá per complementar l’ingrés Mínim Vital que prepara l’Estat

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha tengut aquests dilluns la primera trobada virtual amb el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, per intercanviar impressions sobre el futur ingrés Mínim Vital que el govern de l’Estat està preparant per aprovar el mes de maig. Santiago ha defensat que el model a seguir hauria de ser el de la Renda Social Garantida (RESOGA) de les Illes Balears i que, en el futur, la prestació illenca servís per complementar l’estatal. 

Durant la reunió bilateral de més d’una hora i mitja de duració, la consellera ha exposat al ministre que s’hauria d’apostar per un mecanisme descentralitzat semblant al que se segueix per les Pensions no Contributives (PNC). El Ministeri establiria un Mínim Vital per a les llars unipersonals i els nuclis familiars i, després, les Comunitats Autònomes complementarien aquest ingrès, d’acord amb la realitat econòmica i social del seu territori.

Santiago ha oferit la Renda Social Garantida com a patró a seguir per establir l’estructura del futur Mínim Vital estatal. La consellera li ha explicat que el 2016 va a entrar en funcionament a les Illes Balears per a les famílies més vulnerables i que ara s’ha ampliat a tots els majors de 18 anys que han vist com la seva situació s’agreujava per la crisi sanitària del COVID-19.  

En aquesta línia, Santiago ha defensat que la nova prestació estatal no estigui lligada a una contraprestació del ciutadà, sinó exclusivament a la seva situació econòmica, com passa a les Illes Balears.  Considera que és essencial que els paràmetres siguin econòmics perquè la volatilitat de l’economia és absoluta i lligar la futura prestació a la inserció laboral, en aquests moments d’incertesa, seria una errada des de l’òptica social.