LOGO CAIB
Contingut
15 octubre 2019Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius
Foto de noticia

El projecte que s’ha presentat avui neix amb la voluntat de pal·liar el dèficit de professionals especialitzats en tecnologia

#LlibresTIC posarà en marxa un club de lectura i un concurs de microrelats a Twitter, iniciatives adreçades al públic general

 

La Direcció General d’Innovació de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a través de la Fundació Bit, posarà en marxa el projecte #LlibresTIC, el qual cerca divulgar la cultura tecnològica entre la ciutadania de les Illes Balears i fer créixer les vocacions cientificotecnològiques, amb l’objectiu de pal·liar la manca de professionals especialitzats en tecnologia. Concretament, aquesta iniciativa impulsarà dues activitats: d’una banda, la primera edició d’un concurs de relats breus a Twitter, i, de l’altra, un club de lectura.

La directora general d’Innovació, Núria Riera, ha explicat en la roda de premsa que «la tecnologia forma part de les nostres vides i està condicionant el nostre futur. Llegir, escriure i reflexionar sobre les possibilitats, els reptes, les oportunitats i les conseqüències pot ajudar a promoure i a despertar vocacions tecnològiques, tant entre els més joves com entre qui es vulgui reciclar en habilitats professionals». Riera ha estat acompanyada de la coordinadora de l’àrea de Cibersocietat de la Fundació Bit, Bel Llodrà, i del tècnic Sió Moyà.

El projecte #LlibresTIC neix a partir del dèficit de professionals especialitzats en tecnologia. Precisament, el Govern de les Illes Balears vol implicar-se en aquestes iniciatives que estimulen les vocacions tecnològiques per garantir que puguem disposar de les competències tecnològiques que es requereixen en el present, i, sobretot, en el futur, tal com marca l’Estratègia 2020 de la UE.

En el cas dels relats breus, la Fundació Bit convoca un certamen a Twitter (microrelats en fil), que tindrà una periodicitat mensual. Aquest concurs té com a objectiu promoure les vocacions tecnològiques entre la població no experta, i també donar a conèixer noves tendències en narrativa digital, com és el cas de la tuiteratura.

El concurs començarà el mes de novembre i cada mes es proposarà una temàtica tecnològica diferent, en què els participants hauran d’escriure relats que hi estiguin relacionats, tant en el desenvolupament com en l’impacte sobre la societat. Cada mes se seleccionarà un finalista de cada categoria i tots els finalistes es trobaran el mes de juliol en un acte en què es lliurarà un premi tecnològic a onze guanyadors. Es poden consultar les bases completes del concurs al web de la Fundació Bit.

Pel que fa al club de lectura, es durà a terme des del mes de novembre de 2019 fins al juny de 2020. Es crearà un espai de trobada per parlar sobre llibres relacionats amb la tecnologia. Els tres primers llibres que es comentaran versaran sobre la intel·ligència artificial i la robòtica. Així, el 14 de novembre es parlarà de Màquines com jo, d’Ian McEwan; el 12 de desembre, de Robots, de John Jordan, i el 23 de gener, de Las otras. Antología de mujeres artificiales, de Teresa López-Pellisa.

El punt de trobada del club de lectura #LlibresTIC serà el Parc Bit, encara que també es podrà dur a terme a les institucions i als centres educatius que ho sol·licitin.

Les institucions que de moment han donat suport a aquesta iniciativa són, a Mallorca: la institució Antoni M. Alcover, la Fundació Mallorca Literària, el Club de Lectura Habitissimo, la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, el Club de Lectura Can Sales, el Club de Lectura de la UIB i l'Associació d'Amics de la Ciència Ficció. En el cas de Menorca, l’Ateneu de Maó, la Fundació Rubió, la Xarxa de Biblioteques de Menorca, la coordinadora dels clubs de lectura juvenils, Fàtima Anglada, i les biblioteques de Ferreries, Alaior, Maó i es Castell. Pel que fa a Eivissa, es disposa de la col·laboració de la biblioteca Can Ventosa, de l’Ajuntament d’Eivissa.