LOGO CAIB
Contingut
31 agost 2019Conselleria de Salut i Consum
Foto noticia

La Direcció General de Consum recomana planificar les compres per a l'inici del curs escolar

La Direcció General de Consum de la Conselleria de Salut i Consum recomana planificar les compres de llibres de text, material escolar, roba, calçat i altres productes relacionats amb la tornada a les aules, ja que aquestes adquisicions suposen per a la majoria de les famílies una despesa extraordinària.

Així mateix, anima a seguir la regla de les cinc erres: reflexionar, reciclar, reduir, reutilitzar i reparar, per tal de gestionar amb racionalitat els recursos econòmics i realitzar un consum responsable, sostenible i compromès amb el medi ambient.

La Direcció General de Consum recomana, principalment, revisar el material escolar de l'any anterior (motxilles, estoigs, quaderns, roba ...), seleccionar el que es pugui tornar a utilitzar i dipositar al contenidor corresponent el material que no es pugui reutilitzar . També es poden donar els productes que encara tinguin vida útil, com llibres o roba en bon estat que ha quedat petita del curs anterior, a persones properes o a organitzacions socials.

Així, la Direcció General de Consum ofereix set consells per fer més lleugera aquesta tornada a l'escola:

 • És recomanable elaborar un pressupost previ adequat a la despesa disponible i comparar els preus i la qualitat d'un mateix producte en diferents establiments, per tal de trobar el millor producte al millor preu. Cal recordar que "marca no sempre és sinònim de major qualitat".
 • Així mateix, es recomana comprar de forma esglaonada, sempre que sigui possible, sobretot la roba i el calçat dels nens. És aconsellable no adquirir molta roba a principi de curs, i anar-ne comprant així com se’n necessiti.
 • És important demanar el tiquet de compra (o la factura al comerciant) i guardar-lo, atès que és la garantia. També cal demanar informació sobre la possibilitat de canviar l'article: els establiments no tenen l'obligació de canviar un producte que està en perfecte estat, tret que ho anunciïn així.
 • Convé conservar sempre la publicitat —o, si escau, fullets— que verifiqui que allò que apareix en l'enunciat es correspon amb el que realment ofereix l'establiment (la publicitat vincula l'empresa que anuncia).
 • Cal llegir detingudament les instruccions d'ús i les característiques del producte per comprovar que s'ajusta a les necessitats i als infants. S'aconsella verificar que els materials i productes portin el marcatge CE i que l'etiquetatge correspongui a la naturalesa i les característiques del producte. Consum aconsella també optar per productes respectuosos amb el medi ambient i de comerç just.
 • Si es fan compres per Internet, es recomana fer-ho en llocs segurs (https + pany tancat o una clau) i es recorda que el client té un termini de 14 dies per desistir de la compra sense penalització i sense haver d’al·legar cap causa.
 • La Direcció General de Consum destaca que totes les empreses tenen l'obligació de disposar de fulls oficials de reclamació/denúncia, i que és garantia triar una empresa adherida al sistema arbitral de consum.

Així mateix, es recomana a les famílies informar-se sobre el Programa de Reutilització de Llibres de Text i Material Didàctic per al curs 2019-2020. http://weib.caib.es/Documentacio/programa_reutilitzacio_llibres/inici1920_.htm

Per a més informació, les persones interessades es poden adreçar a:

 • Oficines de la Direcció General de Consum:
  • Palma: 971 78 49 96
  • Maó: 971 36 04 26/971 36 87 03
  • Eivissa: 971 30 67 00/971 30 67 64
 • Xarxes socials: @IBConsum
 • Telèfon gratuït d'atenció al consumidor: 900 16 60 00