LOGO CAIB
25 gener 2018Conselleria de Treball, Comerç i Indústria
Foto de noticia

L'EPA confirma que 2017 tanca amb un nivell d'ocupació superior al d'abans de la crisi

\ Les Illes Balears registren una ocupació de 520.300 persones el quart trimestre, un màxim històric
El quart trimestre de l'any ha registrat 520.300 persones ocupades i un increment de 8.700 persones més treballant en comparació al mateix període de l'any 2016, d'acord amb les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA). En termes interanuals l'ocupació creix a les Illes Balears a un ritme del 1,7% i la taxa d'ocupació se situa en 61,19%, la tercera més elevada de l'Estat per sobre de la mitjana estatal (58,8%).

Les xifres de treballadors de l'últim trimestre del 2017 converteixen aquest quart trimestre en el primer a arribar a més de 520.000 treballadors, tot i que l'activitat turística baixa considerablement durant aquests mesos.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, que ha comparegut en roda de premsa al costat del director general d'Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha explicat que el comportament del mercat laboral del quart trimestre de 2017 reflecteix que les Illes Balears continuen creant ocupació malgrat trobar-nos ja en mesos d'hivern, quan l'activitat turística presenta una baixada respecte als trimestres anteriors i, a més, hi ha un marge important per seguir creant ocupació.

El titular de Treball ha indicat que les dades de l'últim trimestre de 2017 confirmen el procés de creació neta d'ocupació i l'alt creixement de l'economia balear. "La creació d'ocupació continua el ritme de creixement i demostra un bon comportament fins i tot en els mesos d'hivern, el que acredita l'allargament de la temporada turística, una major activitat en la resta de l'economia, més mesos de treball i la possibilitat que els treballadors puguin accedir a prestacions per atur en millors condicions", segons Negueruela.

Les dades de l'EPA sobre el comportament del mercat de treball fins a l'últim trimestre del 2017 ratifiquen que a les Illes Balears ja s'han recuperat els nivells d'ocupació anteriors a la crisi i el territori encadena 6 anys consecutius de creixement de l'ocupació i és també la comunitat amb la recuperació laboral més avançada ja que, per exemple, és l'única on ja hi ha més gent que fa més feina que abans de la crisi (5,5%).

Balanç 2017

La mitjana de persones ocupades en 2017 ha estat de 537.530 treballadors, fet que suposa una creació d'ocupació del 1,7% per sobre del 2017 i un 2% més d'hores treballades en el mateix període. "Així, el 2017 esdevé el segon any global amb un nivell superior al d'abans de la crisi. En concret ja hi ha 27.750 més llocs de feina ", ha afegit el conseller.

Pel que fa a la taxa d'ocupació global del 2017, aquesta ha estat del 68,9%, la major del conjunt espanyol i superior a la mitjana estatal (62,6%) amb una diferència de més de 6 punts.

Qualitat de l'ocupació

En 2017 tota la generació neta d'ocupació es concentra en el treball a temps complet. Així, l'any passat l'ocupació parcial s'ha reduït en 500 persones mentre es van generar 7.000 nous llocs de treball a temps complet.

L'ocupació indefinida s'ha incrementat també en termes interanuals durant l'any passat, quan ha augmentat en 1.200 persones. Malgrat aquesta tendència, el conseller ha indicat que la taxa de temporalitat segueix essent molt elevada (29,2% per sobre del conjunt nacional que és del 27%) i, per tant, “segueix essent un dels nostres reptes pendents”.

Quant a la taxa mitjana d'atur del 2017, aquesta ha estat del 12,4%, “xifra que mostra una clara tendència cap a la reducció de l'ocupació a les illes”, en paraules de Negueruela. Cal destacar que a les Illes Balears la taxa d'atur femení (12,6%) és la mateixa que la taxa d'atur masculí, i n’és l'única comunitat autònoma on es dóna aquest fet.

En relació a la taxa de protecció per a persones aturades, el conseller ha destacat que aquesta segueix essent massa baixa, ja que només un 30,4% percep algun tipus de prestació i actualment hi ha 52.965 aturats sense protecció. “Malgrat aquesta dada, a les Illes Balears hem aconseguit un lleuger avanç respecte a l'any anterior, ja que la taxa de protecció va augmentar un 7% en un any”, ha indicat. En aquest sentit Negueruela ha dit que seguirà reivindicant enfront de l'Estat una revisió urgent a l'alça del sistema de prestacions per garantir una major protecció a les persones aturades, al mateix temps que la Conselleria seguirà apostant per les polítiques actives d'ocupació.

Atur

Els resultats de l'EPA indiquen que, en termes interanuals l'atur baixa un 8,27% i la xifra total de desocupats és de 75.100, el que suposa 6.800 persones desocupades menys que el mateix trimestre del 2016. En termes intertrimestrals l'atur puja en 15.400 persones (25,7%).

D'aquesta manera la taxa d'atur a les Illes Balears segons dades de l'EPA és del 12,61% en el quart trimestre de l'any, gairebé 4 punts per sota la mitjana nacional (16,55), xifra que situen les Illes Balears en el grup de comunitats que  lideren la reducció de la desocupació. Concretament, Balears és la cinquena comunitat autònoma amb la taxa d'atur més baixa i la primera amb la taxa més baixa del grup de territoris turístics.

Atur de llarga durada

L'atur de llarga durada ha registrat una mitjana de 24.800 persones el 2017, enfront de les 32.800 de 2016, la qual cosa suposa un descens del 24,4%, “una variació a la qual sens dubte han contribuït les mesures adoptades en polítiques d'ocupació impulsades des del SOIB a principis de legislatura”, ha explicat el conseller.