LOGO CAIB
10 novembre 2017Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme
Foto de noticia

El ParcBit celebra els seus 15 anys amb un acte d'homenatge a les seves empreses

El vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Gabriel Barceló, ha presidit l'acte acompanyat del director general d'Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons; el director general de Desenvolupament Tecnològic, Benjamí Villoslada; i el gerent de la Fundació Bit, Pere Fuster. Durant la celebració també  s'ha  comptat amb una conferència especial de la mà de la Dra. Celia Sánchez Ramos sobre com el coneixement científic es trasllada a la societat i al teixit empresarial, així com també un lliurament de reconeixements a empreses allotjades al parc que han destacat en alguna activitat o que en són especialment representatives.

La celebració ha estat l'acte central d'unes jornades d'activitats organitzades durant aquests dies coincidint amb l’anversari de la inauguració del ParcBit, el 7 de novembre de 2002, una data en què es va iniciar el camí del que és avui “el principal punt de referència de la innovació i l'emprenedoria a les Illes Balears”, segons ha comentat el Vicepresident. Francesc Antich, President de les Illes Balears, va ser l'encarregat d'inaugurar el parc ara fa 15 anys i des d'aleshores aquest no ha aturat de créixer en nombre d'empreses i treballadors, un fet que ha estat clau en el desenvolupament econòmic de les Illes Balears i alhora un èxit que el Govern ha volgut celebrar amb aquest acte. És per això que durant el seu discurs, el Vicepresident, Gabriel Barceló ha explicat que „les actuacions en el Parc Bit han anat encaminades a consolidar el pol de coneixement i de tecnologia, i fruit de les actuacions han augmentat el nombre d'empreses no incubades un 20%.“

Acabat el discurs del Vicepresident, l'acte ha continuat amb una conferència especial de la Dra. Celia Sánchez, una de les figures més rellevants del moment en el món de la recerca i la tecnologia. La ponent, que ha centrat la seva intervenció en com es trasllada el coneixement científic a la societat i a l'empresa, ha fet un recorregut en com les diferents fases de la seva investigació científica han arribat a resoldre problemàtiques reals i a esdevenir finalment projectes empresarials d'èxit. Entre els 25 espanyols més poderosos del 2013 en la categoria de Ciència i Tecnologia, la Dra. Celia Sánchez, va ser nominada al Premi Príncep d'Astúries 2011 per ser creadora d'un protocol de ceguesa evitable pioner a Espanya, fou investida doctora honoris causa per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo i va ser designada, el 2009, la millor inventora de l'any. A més a més, aquesta reconeguda investigadora i professora de medicina de la Universidad Complutense, posseeix diverses medalles d'or atorgades a les seves patents o dispositius destinats a prevenció ocular, i nombrosos reconeixements a nivell internacional. Aquesta ponència ha resultat especialment interessant per als assistents, molts d'ells relacionats amb el món de l'emprenedoria basada en el coneixement i en la innovació tecnològica i científica, un dels puntals en els quals es sosté el ParcBit.

Seguidament a la conferència, Pere Fuster, gerent de la Fundació Bit, ha donat pas al lliurament de reconeixements a empreses, uns guardons que de manera extraordinària i en motiu d'aquest 15è aniversari es van convocar per a totes les empreses ubicades al ParcBit i en les quals s'ha volgut retre homenatge a aquelles entitats que han destacat en diferents camps com: la internacionalització; la inversió en R+D+i i el foment de la igualtat de gènere. Així mateix també s'ha volgut retre homenatge a la primera empresa instal·lada. L'encarregat d'entregar aquests reconeixements ha estat el vicepresident, Gabriel Barceló, qui ha obsequiat els representants d'aquestes empreses amb una peça de vidre commemorativa.

Una vegada lliurats els reconeixements a aquestes empreses, l'acte ha finalitzat amb una celebració a l'exterior de l'auditori del ParcBit en el que els assistents han pogut gaudir d'una estona de música en directe amb el grup Marino e Marini.

Reconeixement a la primera empresa instal·lada: Estel, Ingeniería y Obras

L'empresa que ha estat guardonada amb el reconeixement a la primera empresa instal·lada ha estat Estel, Ingeniería y Obras que ja va ubicar aquí les seva seu el 7 de juny de 1999, anys abans  que s'inauguràs oficialment el Parc, esdevenint així en pionera i encetant la primera fase del Parc com a centre empresarial orientat a empreses amb un component tecnològic i orientades al coneixement. Aquesta empresa, capdavantera en el sector de les obres d'enginyeria, treballa en grans projectes d'àmbit internacional i té una àmplia trajectòria en instal·lacions de telecomunicacions, electricitat, climatització, hidràuliques, mecàniques i especials, en el sector hoteler, hospitalari, ferroviari, aeroportuari, educatiu i residencial de luxe, entre d'altres. L'empresa guardonada, a banda de ser la primera instal·lada, disposa  d'un dels edificis més emblemàtics del ParcBit, i el qual porta el seu nom; l'Edifici Estel, esdevenint així una de les empreses més representatives  del ParcBit. L'encarregat de recollir aquest guardó, el més simbòlic de tots els que s'han lliurat en l'acte de reconeixements, ha estat el seu director general Antonio Ballester Gornals.

Reconeixement a l'empresa més internacionalitzada: Wireless DNA

El reconeixement a l'empresa més internacionalitzada ha estat entregat a Jose Mañas, CEO de  Wireless DNA (WDNA), una empresa especialitzada en Smart City i premiats pel ParcBit per la seva brillant trajectòria a nivell internacional.  No en va, WDNA treballa per a la major empresa de telecomunicacions del món i el seu equip compta amb més de 20 anys d'experiència en xarxes, plataformes tecnològiques i anàlisi intel·ligent de dades a temps real. Des d'Israel a Mèxic, WDNA treballa a tot el món i compta amb projectes a Amèrica, Europa, així com desenvolupament de negoci a Àsia i Àfrica; tot això des de les seves oficines centrals a Mallorca. A més a més, WDNA desenvolupa una estratègia social amb sinergies amb altres projectes com 2GN, la plataforma social i solidària de l'economia de barri, a través de la qual desenvolupa una infraestructura tecnològica que garanteix un increment de la qualitat de vida dels seus ciutadans aplicant les tecnologies d'informació i comunicació (TIC); lligades a un fort vincle social.

Reconeixement a l'empresa que més inverteix en R+D+i: Sanifit

A continuació, i com a empresa que més esforç ha dedicat a l'R+D+i, s'ha lliurat un reconeixement a Sanifit, una empresa biofarmacèutica líder en el desenvolupament de teràpies per tractar les calcificacions patològiques. Sanifit va començar la seva activitat el 2004, com a spin-off de la Universitat de les Illes Balears, i actualment el seu producte principal, el SNF472, es troba en fases clíniques per dues malalties que actualment no tenen tractament aprovat per les agències reguladores: la calcifilaxis i la malaltia cardiovascular en pacients dialitzats Els assajos clínics de Sanifit es realitzen a més de 70 hospitals de tot el món, inclòs l’Hospital Universitari Son Llàtzer, i 3 hospitals més de les Balears que estan en procés de qualificació.
Per tal d’executar aquest projecte de recerca, Sanifit ha registrat més de 100 patents a diferents països, executat més de 25 projectes de recerca i compta amb el suport d’inversors internacionals de prestigi. El 2015, Sanifit va tancar una ronda de finançament de 36.6 milions d’euros, en la qual segueix essent la ronda més gran de la història del sector en l’estat Espanyol. El 2016, la inversió en R+D de Sanifit va ser de 7.4 milions d’euros, dada que representa prop del 10% de la despesa total R+D de les Illes Balears, i un 50% de la despesa R+D privada de les Illes. El 2017 l’empresa ja ha invertit 10 milions en R+D i les previsions de tancament de l’any són de €12M. Bernat Isern, co-fundador de l'empresa Sanifit, ha recollit el guardó en representació de tot l'equip, el qual treballa en base a uns forts principis basats en objectius: humans i socials, econòmics, laborals, acadèmics i regionals.

Reconeixement a l'empresa que millor fomenta la igualtat de gènere: Habitissimo

El darrer dels reconeixements ha anat a parar a l'empresa Habitíssimo, una plataforma on-line que posa en contacte persones que volen fer una reforma o alguna reparació al seu habitatge amb professionals del sector. Aquesta empresa ha estat la guanyadora en la categoria de “Empresa que millor fomenta la igualtat de gènere” pel seu model propi de funcionament on la felicitat de les persones i la motivació del talent són l'essència de l'empresa. El seu objectiu és aconseguir que la gent se senti còmoda realitzant el seu treball i aposta perquè cada treballador és  independent per treballar de la manera que li sigui més eficaç. A més a més, l'empresa ha desenvolupat itineraris formatius propis per fomentar la promoció interna i fomentar la igualtat d'oportunitats. Gràcies a això, a dia d'avui, el 57% dels treballadors que integren l'equip d'Habitissimo són dones. En la gran majoria de departaments que conformen la seva estructura predominen les dones, ocupant càrrecs de direcció i comandaments intermedis, menys en el departament de tecnologia on s'ha de dir que les dones encara són una minoria. Per aquest motiu, Habitissimo patrocina i participa en diverses iniciatives per impulsar els estudis d'enginyeria, edificació i matemàtiques entre  les dones amb el propòsit d'eliminar la bretxa de gènere que existeix en aquest tipus de titulacions.
Un altre dels punts a destacar del model de funcionament d’Habitissimo és també, segons Lídia Nicolau, Chief Hapiness Officer d'Habitissimo i encarregada de recollir el premi, l'aplicació de la jornada intensiva, la conciliació de la vida laboral i personal dels seus treballadors, i la realització d'activitats que promouen la vida social després de la feina i l'optimisme dels seus treballadors.

El programa d'activitats fins al dissabte 11:

Aquest acte forma part de les jornades d'activitats organitzades per la Fundació Bit en motiu del 15è aniversari del ParcBit. Entre aquestes activitats destaquen les exposicions «Un viatge per les Galàxies» amb objectes relacionats amb Star Wars; i la organitzada pel SOCIB, «El Mediterrani a un clic», així com també una projecció de la pel·lícula maleïda d'Star Wars, organitzada pel divendres 10 a les 15'30h; i la jornada de tancament el dissabte 11, en la que hi haurà tallers infantils, observació astronòmica solar, i una segona jornada de portes obertes per al públic en general en la qual encara es possible inscriure's  a través de la web: www.parcbit.es.