LOGO CAIB
14 setembre 2018Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat
Foto de noticia

El Govern s’adhereix a l’Aliança per a la transició més enllà del carbó

El Govern de les Illes Balears s’ha adherit a l’Aliança per a la transició més enllà del carbó (Powering Pas Coal Alliance), el que permetrà l’Arxipèlag visibilitzar a escala global el seu compromís de ser un territori capdavanter en sostenibilitat.

L'adhesió de Balears ha estat anunciada per Catherine McKenna, la ministra de Medi Ambient i Canvi Climàtic de Canadà, un dels principals països promotors de la iniciativa, a la cimera d'Acció Climàtica Global que s'ha dut a terme aquesta setmana a San Francisco, California. També s’han adherit altres territoris com Australia, Connecticut, Hawai, Minnesota, Honolulu, Los Angeles, Gales, Rotterdam o Nova Iork.

Participar en aquesta organització, possibilitarà intercanviar polítiques i propostes amb altres territoris i entitats també compromeses en l’abandonament progressiu de les energies contaminants i l’adopció d’energies netes.

En la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic 2017 (COP23), celebrada en Bonn en novembre de l’any passat, 27 països varen llançar la Powering Pas Coal Alliance, basada en una declaració en la què es varen comprometre a accelerar la protecció del clima a través de l’abandonament ràpid de la generació d’energia mitjançant el carbó, amb el compromís de dur a terme la transició de manera sostenible i inclusiva, proporcionant el suport adequat a les comunitats i col·lectius afectats.

Aquesta aliança, que està oberta a països, ciutats, regions i empreses, suposa el compliment d’uns compromisos:

- Els governs es comprometen, dins els seus àmbits competencials, a programar i fer efectiu el tancament de centrals de carbó existents i fixar una moratòria a noves centrals de carbó.
- Les empreses i altres signataris no governamentals es comprometen a no fer servir energia a partir del carbó en el seu funcionament.
- Tots els signataris es comprometen a donar suport a  l'energia neta a través de les seves polítiques (siguin públiques o empresarials) i inversions i restringir el finançament a centrals de carbó.
Per recolzar aquests objectius, els signataris es comprometen a treballar conjuntament per compartir millors pràctiques i adoptar plans i objectius d'energia neta.

Les actuacions del Govern de les Illes Balears estan ja encaminades envers els objectius en el marc del que suposa l'aliança: per una banda, s'han fet propostes concretes de cara al tancament de la única central de carbó de les Illes, Es Murterar a Alcúdia, amb un pla progressiu que permeti l'adaptació del sector. Per l'altra, s'estan impulsant diverses polítiques en favor de les energies netes en l'àmbit públic i privat.

L'adhesió a l'aliança permet visibilitzar la tasca que s'està duent a terme i l'intercanvi de millors pràctiques amb territoris i empreses amb reptes semblants. A més, permetrà facilitar la transició energètica tant a les Illes Balears com als altres territoris implicats.

El 15 de setembre de l’any passat, el Consell de Govern va acordar adherir-se als objectius i línies d’actuació de lluita contra el canvi climàtic prevists a l’Acord de París de 2015 i, per tant, fomentar les polítiques necessàries per assolit les zero emissions de gasos d’efecte hivernacle l’any 2050.

En aquesta línia, el Consell de Govern va aprovar el passat 24 d’agost el Projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica, que ara inicia la seva tramitació parlamentària. Aquesta normativa marca uns objectius ambiciosos i possibles per mitigar els efectes del canvi climàtic a les Illes Balears, que han de ser lliures de combustibles fòssils i amb energia 100% renovable l’any 2050 i, per al 2030, preveu l’ús del 35% d’energia renovable, la reducció del 23% del consum energètic i el 40% de reducció d’emissions.