LOGO CAIB
Contingut
...
01/07/19
DISCURS DE LA PRESA DE POSSESSIÓ DE LA PRESIDENTA DEL GOVERN DE LES ILLES BALEARS
DISCURS DE LA PRESA DE POSSESSIÓ DE LA PRESIDENTA DEL GOVERN DE LES ILLES BALEARS

Ciutadans, ciutadanes,

Autoritats,

Amics, amigues,

És per a mi un gran honor assumir novament el càrrec de presidenta de les Illes Balears i prometre lleialtat al que més estim: la nostra gent, el nostre poble.

Promet lleialtat als que cada matí feis brillar la llum d'aquestes illes amb la vostra passió, amb el vostre talent, amb la capacitat per somiar-nos millors i fer-nos millors. Una lleialtat que sé que ens uneix.

A vosaltres us vull agrair una vegada més la responsabilitat dipositada en les nostres institucions i en les forces polítiques que farem possible un nou Govern de Progrés.

Amb vosaltres em vull comprometre a no defraudar-vos. Farem tot el que estigui al nostre abast per a aquesta terra. Dedicarem, al servei d'aquestes illes i de la seva gent, tot l'esforç que mereix la confiança renovada en les urnes. Ens deixarem la pell per fer de Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca una terra millor on viure.

Aquest és el nostre compromís. El camí està traçat. Sabem que recórrer-lo no serà fàcil, que hi haurà costes, pedres i revolts... Però també sabem que, junts, superarem qualsevol entrebanc que se’ns presenti.

Ho sabem perquè ho hem demostrat abans. Perquè aquestes quatre illes diverses tenim clar que ,unides, som millors. Perquè hem estat capaços de tocar l’èxit des del no-res. Perquè ha estat en els pitjors moments quan ens hem mostrat com la família que som i hem fet de la solidaritat la saba que ens alimenta com a societat. 

Vull, en un dia com avui, transmetre la meva plena confiança en el nostre poble, la creença a ulls clucs en els menorquins, eivissencs, formenterencs i mallorquins, en el coratge que mostra la seva humilitat, en el nervi que amaga la tranquil·litat d’una gent que, hagi nascut o no en aquestes illes, forma la societat oberta i integradora que som.

Una societat plural i diversa, com la que va aixecar i donar vida a aquest impressionant temple civil que ens acull. Són les pedres d’aquesta Llotja les que ens recorden de què som capaços. Són aquestes impressionants columnes les que sostenen una història compartida que ens agermana. És la bellesa de l’obra de Sagrera la que ens ha de guiar cap a l’excel·lència.

Fa quatre anys férem realitat el canvi polític. Just aquí fora, assumia aquest càrrec amb una immensa emoció, la mateixa d’avui. Però he de confessar que ara la responsabilitat és major. Ho és perquè no començam des de zero, perquè la ciutadania ens ha dipositat la confiança sabent què hem fet i què podem fer.

La responsabilitat és major també perquè serà la primera vegada que una dona repeteixi com a presidenta del Govern, amb tot el que això té de simbòlic en una lluita per la igualtat d’homes i dones que volem seguir abanderant.

I ho és, finalment, perquè serà la primera vegada també que un Govern progressista es reedita, amb tota la transcendència que això té per culminar els avanços que aquesta societat ha iniciat aquests quatre anys.

Per això, vull donar-vos les gràcies, una vegada més, per atorgar-nos aquesta gran responsabilitat i aquest honor, els majors compromisos del quals pot gaudir una ciutadana de les Illes Balears. Un honor i un deure que compartim les forces polítiques que hem signat els Acords de Governabilitat: Més per Mallorca, Unides Podem i el Partit Socialista. I els partits amb els quals tenim acords d’investidura: Més per Menorca i Gent per Formentera. A tots els vull agrair que hagin situat els interessos dels habitants d’aquesta terra per davant de tota la resta.

En aquests moments d’emoció no puc deixar de donar les gràcies per la feina feta a totes les dones i homes que han integrat el Govern i han fet feina de valent per l’interès general. Em permetran que, d’una manera especial, ho agraeixi als consellers i conselleres i al magnífic equip que ha treballat braç a braç amb mi. Som conscient que, de vegades, això no és fàcil…

També vull tenir unes paraules d’agraïment i admiració cap al president Antich. Fa vint anys, en aquesta Llotja, celebràrem il·lusionats la seva primera presidència i començàrem a fer realitat el somni d’impulsar aquestes illes cap al progrés.

Però, sobretot, en aquests moments pens en els que més m’estim i m’estimen, en la meva família, que, com sempre, està al meu costat i no li podré agrair mai prou tot el seu suport. Pens en els que ja no hi són. I pens que la feina val la pena. Que el sacrifici val la pena.

Perquè la política ens ajuda a canviar tot allò que no ens agrada, ens ajuda a transformar la vida de les persones cap a millor. I el sacrifici, el compensa l’agraïment d’una mare per haver augmentat les beques de menjador escolar, la llàgrima que cau en obrir una fossa de la Guerra Civil, la mirada tendra que t’agraeix haver posat en marxa una renda social, el sospir que et correspon per haver escurçat l’espera d’una operació o l’abraçada que aprecia el retorn a la gratuïtat dels medicaments per als pensionistes.

El sacrifici, el compensa veure que es creen llocs de treball de més qualitat, que pugen els salaris, que els nostres joves poden quedar a ca nostra després d’haver estudiat. I que són aquests joves els que ens empenyen a fer més en la lluita contra el canvi climàtic, a fer de la nostra una societat de futur, acollidora, justa.

Us anim que ens empenyeu a continuar canviant aquestes illes, amb més drets i llibertats, i a fer-ho des del diàleg i l’acord. Perquè, malgrat tot el que hem avançat, encara ens queda moltíssim per fer. Perquè aquest és l’objectiu d’un govern progressista: millorar la nostra societat. Perquè hi creim i perquè això és el que ens demana la ciutadania. Una ciutadania que ha tornat a triar progrés, avançar sense por, però tots junts, amb seguretat i estabilitat, cap a un horitzó de prosperitat i d’oportunitats per a tothom. Aquesta serà la nostra brúixola.

Com va dir el poeta Damià Huguet: “La confiança provoca el recel de consentir ones de mar encara més altes i que siguin aquestes les que fitin la ruta dels nous destins. Volada llarga i poques presses”.

No partim de zero. Durant aquests quatre anys, junts hem posat les bases per transformar la nostra comunitat en una terra d’oportunitats per a tothom, on ningú pot quedar enrere, on el benestar es construeix des del diàleg, on el creixement és més compartit. Una terra que no només mira el futur, sinó que l’afronta amb valentia perquè és conscient que només així el podrà vèncer.

La nostra volada és llarga, mira enfora, però tenim un poc més de pressa que el poeta per continuar millorant aquesta terra, per fer-la encara més solidària, més humana, més de tots.

La societat ens demana una economia capaç de generar prosperitat per a tots i ocupació de qualitat. I l’hem de fer possible amb més formació, més innovació i més col·laboració entre la part pública i la privada.

La ciutadania ens reclama un turisme de qualitat i que sigui sostenible, una doble aspiració que ens mou a tots i que assolirem potenciant l’excel·lència i limitant tot allò que ens perjudica, amb l’objectiu de millorar l’oferta i, a la vegada, la vida dels residents.

La nostra gent ens exigeix que garantim el dret a l’habitatge i a la mobilitat i ho farem amb nous instruments que ens facilitin més llars a preus assequibles, amb més transport públic i amb més connexions aèries i marítimes a les quatre illes.

El nostre futur ens imposa la necessitat de lluitar en el present contra el canvi climàtic i protegir el nostre entorn. I això ens obliga a afavorir la transició energètica amb més renovables, desterrar de les nostres illes els plàstics, usar de manera responsable un recurs escàs com l’aigua i ampliar la xarxa de parcs naturals i reserves marines.

La societat més digna i ètica que perseguim ens assenyala una única direcció: consolidar més drets i llibertats, assolir la igualtat real entre homes i dones, acabar amb el terrorisme masclista i abolir per sempre la discriminació.

Els ciutadans i ciutadanes ens demanen més serveis públics de qualitat, que s’adaptin a les necessitats de cada cicle vital i, per això, hem d’ampliar l’educació pública a l’etapa de 0 a 3 anys, hem d’obrir més escoles amb més professors, hem de fer més centres de salut amb més professionals sanitaris i hem d’habilitar més residències i nous hospitals de crònics.

També hem de saber valorar i potenciar la tasca dels nostres treballadors públics, als quals vull agrair la seva dedicació i el seu bon fer: sense ells ni elles res del que us explic seria possible. I m’agradaria, de manera especial, enviar tota la meva estima a la gent que fa feina aquí i que ha fet del Consolat la casa de tots i de totes.

Perquè entre tots i totes hem de fer passes que no puguem desfer, que ens obliguin a treballar més per garantir un futur de prosperitat. D'oportunitats i justícia. De llibertats i drets. De respecte i diversitat. Un futur de cohesió i diàleg entre idees.

Perquè al llarg de la nostra història només hem avançat quan ho hem fet plegats.

Perquè cada impuls que surti de la determinació del consens ens projectarà cap a un horitzó de possibilitats infinites, un horitzó en el qual cabem tots, que ens abraça a tots.

Perquè la raó més poderosa arrela els seus arguments en el debat entre tots.

Un debate y un diálogo para el que estarán siempre abiertas las puertas del Govern que tengo el honor de presidir. Un diálogo que nos llevará a seguir trabajando lealmente con el Gobierno de España.

Agradezco por ello, de todo corazón, la presencia hoy de la ministra Teresa Ribera y de los ministros Luis Planas y José Luis Ábalos. También la del presidente del Senado, Manuel Cruz. Conocéis y amáis esta tierra. Y sé que vuestra dedicación y la de todo el Gobierno es y será parte de nuestro éxito. Debe serlo.

Por eso quiero comprometer aquí mi determinación a trabajar lealmente con el Gobierno de España como hemos hecho siempre. Esta es una tierra generosa. Una sociedad solidaria. El rincón de paraíso en el que os acogemos hoy es también un motor de prosperidad para todo el Estado.

Fuimos el primer impulso para salir de la crisis. Somos el esfuerzo inigualable que contribuye a la modernización de España. Por eso también quiero comprometer algo más ante el Gobierno del Estado: mi prioridad estará donde residen mi responsabilidad y mi pasión, en la búsqueda de lo mejor para los ciudadanos y ciudadanas de Formentera, Ibiza, Menorca y Mallorca.

El Gobierno de España encontrará siempre en nuestro Govern un negociador tan dialogante y leal como implacable en su convicción de defender los intereses de estas islas.

Reclamaré acelerar la aprobación del nuevo régimen fiscal para las Illes Balears con toda la fuerza que me da saber que tenemos detrás a toda la sociedad. Perseguiré también sin desmayo el modelo de financiación justo con nuestra solidaridad de ayer, de hoy y de siempre. Entregaré cada segundo de negociación a obtener los convenios de inversiones que requiere nuestra tierra para garantizar un futuro de transporte sostenible, de turismo de calidad, de aguas y cielos limpios.

Y estoy convencida de que el Gobierno de España estará a la altura. Sé que tenemos en vosotros un aliado. Sé que vuestra pasión por estas islas, expresada directamente por el presidente Pedro Sánchez, nos impulsará hacia un horizonte de cohesión y progreso.

Amics i amigues, sé que aconseguirem el que ens proposem.

Mir el futur i veig tot el que som. El millor del que som.

Mir el futur i veig el geni que va elevar aquesta Llotja.

Mir el futur i veig l'amor per les nostres arrels, la nostra història, la nostra llengua. L’amor que em varen transmetre a ca meva. 

Som allò que ens varen ensenyar a ser. I serem allò que ensenyem a ser.

Per això, mir el futur i veig la tenacitat dels treballadors i treballadores d'aquestes illes, que ens projecten cap a un demà d'èxit per a tots.

Mir el futur i veig l'energia contagiosa dels empresaris i empresàries, que mostren la nostra millor imatge a tot el món i ens garanteixen un horitzó de beneficis compartits.

Mir el futur i veig el compromís dels nostres pagesos, dels nostres pescadors, dels nostres artesans, que sempre mantindran viva l'essència del que som.

Mir el futur i veig la generositat silenciosa del tercer sector d’aquestes illes, dels qui cada dia entreguen el seu temps al voluntariat, a arribar on ningú més arriba, sense més renou que el del seu propi esforç impagable.

Mir el futur i veig les illes obertes que som. Veig la societat compromesa que s'uneix davant cada repte. El poble ecologista que sap que el nostre demà només existeix tenint cura ara del medi ambient. Veig la societat feminista que es compromet en la lluita per una igualtat entre homes i dones que no pot esperar més.

Mir el futur i veig el talent, la passió i la creativitat que ens ha duit fins aquí.

La cultura és l'ànima d'un poble. I nosaltres tenim una ànima immensa. L'ànima que il·lumina cada arc d'aquesta Llotja. La que omple de llum cada vers de Ben Clark, cada nota de Parera Fons i cada cant de Simó Orfila. Som cada lletra esculpida per Carme Riera, cada fotograma compromès d’Agustí Villaronga. Som la tradició i modernitat que s’abracen en les joies de Majoral. Som el pols ferm i alhora vibrant de cada traç de Miquel Barceló. Som la intel·ligència que canta cada metàfora d’Antònia Font. La saviesa immortal del pare Massot.

“Arrelar, com un arbre, dins la terra:

No ser núvol endut d’un poc de vent.

Sobre els camps coneguts de cada dia,

Veure un cel favorable i diferent”.

L’eivissenc Marià Villangómez va saber descriure com ningú un futur d’optimisme des del compromís amb aquest petit país.

Perquè som molt més que la suma del que som. Perquè hem estat capaços de superar els reptes i ho tornarem a fer.

Per això la responsabilitat. Per això l’emoció. Per això el meu compromís de servir-vos de l’única manera que podem garantir l'èxit de tots: estant devora vostre. Sempre.

Moltes gràcies!