LOGO CAIB
Contingut
...
30/12/19
Discurs de Cap d’Any de la presidenta del Govern
Discurs de Cap d’Any de la presidenta del Govern

Amics i amigues,

En aquesta nova dècada que s’acosta celebrarem un moment especial. Un moment que descriu a la perfecció el talent de la nostra gent i constata l'esperit obert i emprenedor que impregnen aquestes illes: es compliran 600 anys de l'inici de les obres d'aquest magnífic edifici, aquesta Llotja, concebuda com a punt de trobada de cultures, comerç, llengües i idees.

Avui, des d'aquest monument a la convivència que ens varen llegar els nostres antecessors, i des d'aquest punt de trobada modern que és IB3, la televisió pública dels ciutadans i ciutadanes de les Illes, em dirigesc a vosaltres per desitjar-vos unes bones festes. Vivim dies emotius, moments per estar devora els nostres, per recordar els qui ja no hi són i gaudir amb els qui s'han unit a les nostres vides.

Són dies de retrobament, de converses esperades durant tot l'any. Dies per estrènyer vincles i carregar-nos amb l'energia que transmeten els qui més ens estimen. Són dates en què aprofitam també per retrobar-nos amb nosaltres mateixos, amb els nostres somnis i sentiments, amb la nostra memòria i les nostres esperances de futur.

Per això, vull aprofitar l'oportunitat que em brinda aquesta casa de tots i totes per desitjar-vos que els vostres somnis es facin realitat i per comprometre'm amb tots vosaltres, en nom del Govern, a donar-ho tot per poder fer d'aquesta una societat que sigui cada dia millor, cada dia més justa. Una societat amb més oportunitats, amb més drets, amb més espais de llibertat i de diàleg, amb més punts de trobada, on tothom pugui aportar el millor que tenim. Perquè només junts serem capaços d'aconseguir que el benestar arribi cada vegada a més racons, a més llars, a més persones.

Deixam enrere un any que, en l’escenari polític, ha estat marcat per les decisions electorals i per la renovació de la confiança dels ciutadans i ciutadanes en les nostres institucions. Des d’aquí us agraesc que, amb la vostra participació i compromís, hàgiu enfortit aquesta democràcia plural i diversa que, des de fa dècades, impulsa la millora constant de la nostra societat.

De la mateixa manera que durant aquests dies tan especials feis propòsits per als mesos vinents, m'agradaria analitzar amb vosaltres els reptes i les oportunitats que tenim per endavant, que són molts.

Perquè aquesta és la primera conclusió: queda molt per fer. Els darrers anys hem deixat enrere la pitjor crisi econòmica, la pitjor crisi laboral, per avançar cap a xifres d'ocupació rècord i acords històrics per apujar salaris. Però aquesta societat valenta no caurà mai en el conformisme. Basta mirar al nostre voltant per ser conscients que encara avui són molts els qui continuen cercant una oportunitat, els qui passen dificultats.

A ells ens devem i per ells hem de seguir fent feina, millorant-nos constantment i fent possible que tothom pugui tenir sempre una porta oberta als seus somnis, afavorint la creació de llocs de treball i garantint que els salaris permetin a tots els ciutadans i ciutadanes una vida completa i de qualitat. El nostre compromís és lluitar units per aconseguir-ho. Perquè quan unim forces sempre aconseguim les nostres millors fites.

Avui vivim en una societat que va començar l'any eliminant el copagament farmacèutic que pagaven injustament els nostres pensionistes, però miram cap endavant i sabem que no basta: la nostra sanitat, una de les millors perquè tenim els millors professionals, ha de continuar millorant. Igual que les nostres pensions o les condicions de vida de la nostra gent gran.

En aquesta societat que cada vegada té més persones majors, no ens podem permetre que ningú es quedi tot sol. Per això, hem de ser més propers, més generosos. Hem de ser-ho des d'uns serveis públics que es continuaran reforçant, sens dubte, però també des del compromís de cadascú, teixint una societat més solidària i estenent sempre la nostra mà a qui la necessita.

Ho hem fet sempre. Cada vegada que les dificultats han exigit una reacció col·lectiva hem fet pinya. Hem respost com a societat. I ho continuarem fent. Unirem forces i idees per trobar-nos en la nostra millor cara, la que mira pel bé comú. Units per millorar la nostra educació, les nostres escoles, que han recuperat la pau per afrontar el futur des de la millora de la qualitat de l’ensenyament.

Aquest esperit constructiu, que fa que ara es parli d'innovació educativa, que crea noves oportunitats als centres o que permet impulsar el primer pla de coeducació, ha d'obligar les institucions a assegurar que els mitjans augmentin, que les aules millorin, que les titulacions s'adaptin al futur tecnològic i innovador que ja és aquí.

Aquests dies de mirada il·lusionada cap al futur, els qui som dipositaris de la confiança majoritària d'aquesta societat tenim també la responsabilitat d’afrontar amb valentia els nostres majors desafiaments.

El major és el que ens planteja el nostre planeta. El medi ambient ens ha dit basta. Necessita la nostra ajuda, la nostra consciència col·lectiva per aturar la destrucció d'aquesta natura de la qual som part inseparable.

En aquestes illes estam compromesos. Desenvolupam lleis pioneres contra el canvi climàtic, la contaminació i la generació insostenible de residus. Cream parcs naturals i reserves marines. Tenim cura de les nostres praderies de posidònia. Impulsam l’economia circular i el consum de productes de quilòmetre zero.

Però hem de fer més. Les institucions tenim la responsabilitat d'aliar-nos per preservar el nostre litoral, els nostres boscos, la nostra biodiversitat. I els ciutadans i ciutadanes tenim també el repte de fer que cada gest individual compti, estalviant aigua, reciclant, renunciant als plàstics, recorrent cada vegada més a un transport públic que farà un salt de qualitat durant aquest any.

Un 2020 en què, des del Govern de les Illes Balears, apostam per millorar el que som. Per això, us vull avançar que començarem aquest any impulsant noves mesures per facilitar l’accés a l’habitatge o per millorar la qualitat del nostre turisme; que seguirem fent més escoles, residències i centres sanitaris moderns, eficients i sostenibles; i que ampliarem la protecció del nostre territori i accelerarem la transició cap a energies netes.

Per a això són els recursos públics, que són fruit del compromís i l'esforç de tots i de totes. Recursos que hem garantit una vegada més amb els pressuposts que acabam d’aprovar dins el termini i amb la forma escaient per cinquè any consecutiu. Recursos que són imprescindibles perquè aquestes illes hagin deixat d’estar a la coa de l’Estat a l’hora d’invertir en els seus serveis essencials i se situïn, per primera vegada, en la mitjana d'inversió social.

Però no podem conformar-nos. Volem millors serveis públics i necessitam més recursos de l'Estat. Perquè tot el que és bàsic per a totes les comunitats no pot suposar sempre un esforç extra per als contribuents d'aquestes illes.

Per això, hem batallat i aconseguit compensacions, com el 75% de descompte de resident o el nou Règim Especial de les Illes Balears, que ara cal desenvolupar i ampliar amb un règim fiscal que beneficiï les nostres empreses i autònoms.

I per això reclamarem un nou model de finançament que sigui capaç de garantir que la nostra generositat sigui corresposta amb un repartiment més just dels fons públics.

Per aconseguir-ho cal que hi hagi estabilitat en el Govern de l'Estat. Aquesta estabilitat ha de néixer de la responsabilitat i del compromís de tots. Perquè és indispensable. L’estabilitat és el marc que, a partir d'ara, ha de donar pas a una negociació lleial, una negociació que permeti que aquestes illes vegin recompensat el seu esforç amb més recursos. Perquè són clau per garantir que l'educació millori i s'estengui a l'etapa de 0 a 3 anys. Són clau per fer possible la millora constant i irrenunciable de la sanitat pública, que hem de seguir apropant a les quatre illes, per continuar millorant l'aplicació de la Llei de dependència i reforçar la nostra xarxa social, per desplegar més polítiques d'igualtat que facin justícia a totes les dones i acabin amb totes les formes de discriminació.

Són recursos clau per enfortir la protecció del nostre medi ambient i avançar cap a la sostenibilitat. Clau, en definitiva, per millorar aquesta societat moderna, treballadora i generosa, que aspira a elevar sempre el benestar de tots els que la integram.

Aconseguir-ho ha de ser també un objectiu comú. Per això, en aquesta legislatura que acabam de començar, el Govern ha obert nous espais de diàleg, centrats en allò que creim irrenunciable: fer que la nostra terra sigui socialment, econòmicament i ambientalment sostenible.

I això passa per un model econòmic capaç de compatibilitzar el progrés amb el respecte a l'entorn. Passa per una Mallorca, una Menorca, una Eivissa i una Formentera on la prosperitat econòmica signifiqui sempre millors salaris i més oportunitats. Passa per un projecte comú que mira al futur i vol deixar per sempre en el passat xacres com la de la violència masclista i desequilibris com els que fan que en aquesta societat pròspera encara hi hagi massa persones que viuen en situació de pobresa. I passa, sobretot, per fer feina junts. Units, des de la diversitat, per trobar-nos en els nostres reptes comuns, que són molts.

Per això cal que cada política, cada estratègia clau, es construeixi sempre amb les aportacions de tots. De cada illa, de cada agent econòmic i social, de cada entitat representativa de la societat civil.

Perquè un Govern de Pacte, com el que torn a tenir l’honor de presidir, només pot obrir portes al diàleg. Perquè sabem que només des del consens garantirem les estratègies per continuar prosperant durant la propera dècada. Només des d’un espai de concertació social àmplia podrem solucionar els problemes d’aquesta terra i afrontar els reptes que vendran.

Només junts podrem formular una Agenda Balear 2030 que ens permeti forjar una societat en què hi capiguem tots i totes, una societat per als que hi som ara i per a les generacions que vendran; unes illes que tenguin cura de les seves arrels culturals i lingüístiques i s’adaptin a la realitat d'un món de cada vegada més interconnectat; un poble compromès amb la seva natura; una comunitat solidària i emprenedora que obre els seus braços al món; la societat decidida que camina cap a un futur d'igualtat, de benestar compartit, d'il·lusions que es compleixen amb la feina de tots i de totes, unes Illes Balears creatives, cultes, vives, en què aflora el mateix talent, el mateix esperit col·lectiu i la mateixa mirada àmplia que fa gairebé 600 anys varen edificar aquesta Llotja.

Aquest és l’exemple perfecte de la tenacitat de la nostra gent, una casa que és de tothom i des de la qual us vull desitjar un any de salut i felicitat, sempre devora la gent que estimau.

I que aquest 2020 els vostres somnis moguin el món.

Molts d’anys!