17 juliol 2018 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Una jornada al ParcBit acosta els ajuts destinats a l'RDI d'àmbit autonòmic, estatal i europeu a les empreses i entitats de les Illes Balears NNota Informativa

Una jornada al ParcBit acosta els ajuts destinats a l'RDI d'àmbit autonòmic, estatal i europeu a les empreses i entitats de les Illes Balears

Avui, a la sala de formació del ParcBit s'ha celebrat una jornada informativa sobre els ajuts disponibles per a pimes i entitats que realitzen activitats en recerca, desenvolupament tecnològic i innovació. Antonio Gómez Gálvez, director de Promoció i Cooperació al CDTI; i Pep Lluís Pons, director general d'Innovació i Recerca del Govern de les Illes Balears han participat en la jornada a què han assistit nombrosos emprenedors i empresaris del sector TIC, i representants de centres de recerca.

A l'inici de la jornada, el director general ha donat la benvinguda als assistents i ha volgut agrair molt especialment la participació d'Antonio Gómez, director de Promoció i Cooperació del CDTI, que s'ha desplaçat des de Madrid per a donar a conèixer els diferents instruments del CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial), una entitat pública dependent del Ministeri d'Economia i Competitivitat, que és la principal font de finançament a l'estat per a aquest sector. No en va, feia més de 10 anys que no es realitzava cap jornada d'aquest tipus al nostre territori.

Durant aquesta intervenció, el Director General ha comentat que; «tot i que Balears no és una regió en què hi hagi hagut molt de retorn en comparació amb altres comunitats autònomes, des del Govern s'està treballant per acostar aquestes línies de finançament a les empreses i les entitats de les Balears» i que a través dels serveis de suport de la Fundació Bit «s'espera que augmenti el nombre d'empreses que accedeixin a les ajudes».

Tal com s'ha explicat durant la jornada, des del CDTI es dóna suport financer i assessorament tecnològic a empreses espanyoles, la qual cosa l'ha convertit en un instrument bàsic de la política tecnològica empresarial del Govern espanyol. El CDTI té assignada la missió de gestionar bona part de les línies d'ajudes de l'RDI tant a l'estat com a internacional i els seus àmbits d'actuació, segons ha detallat en la seva presentació Antonio Gómez, abasten; el finançament de projectes d'RDI, el suport a la creació i consolidació d'empreses de base tecnològica a través de programes com Neotec, Neotec-R o Innvierte; la gestió de programes internacionals de cooperació (Programa Marco, Eureka, Iberoeka...) i de suport a la transferència de tecnologia a l'exterior; així com també el desenvolupament d'accions en el sector de l'aeronàutica, amb actuacions en l'àmbit de l'RDI aeroespacial i el subministrament tecnològic per a entitats com el CERN o l'ESRF.

Abans d'explicar amb detall totes les línies d'actuació i els tipus de projectes que es financen a través dels recursos gestionats pel CDTI, Antonio Gómez ha fet també una interessant dissertació sobre l'escenari global i els reptes als quals ens enfrontam en els pròxims anys a Europa, i on «serà clau la gestió de la superpoblació, la contaminació, i l'envelliment de la població» quan que també s'haurà de competir amb els països emergents que conformen els anomenats BRICS o BRICSTIM (Brasil, Rússia, Índia, Xina, Sud-Àfrica, Turquia, Indonèsia, Mèxic), i on s'hi concentren dos terços de la població mundial. En aquest context, Gómez ha destacat com «l'RDI serà un pilar imprescindible per a la supervivència de les empreses».

En aquest sentit, el director de Promoció i Cooperació del CDTI també ha volgut destacar com per a les Illes Balears, «a més de potenciar sectors com el del TIC turisme, serà molt important el desenvolupament de l'economia circular i la investigació en ciències mediambientals que permetin la correcta gestió dels recursos naturals i ajudin a prevenir i evitar desastres mediambientals».

Durant la jornada, també s'ha comptat amb la intervenció de Biel Frontera, gerent de la Fundació Bit, que ha explicat als assistents els serveis que s'ofereixen a la Fundació Bit per a donar suport a les empreses per a presentar les seves propostes i accedir a aquests ajuts. Així mateix, el gerent de la Fundació també ha presentat a dues empreses del ParcBit que han accedit a ajuts del CDTI en anys anteriors i que han assistit a la jornada per a explicar la seva experiència.

Així, Massimo de Faveri, i Carlos Alonso Laita, de les empreses Apploading i WirelessDNA respectivament, han explicat que va suposar per a les seves empreses accedir a ajuts en convocatòries del CDTI. En el cas de Apploading per exemple, el seu CEO, Massimo de Faveri, ha destacat com també en les convocatòries en què no van ser seleccionats, «abordar les diferents etapes i avaluacions els va servir per a adquirir una valuosa experiència que els va permetre, no només ser seleccionades en la següent convocatòria a la qual es van presentar, sinó també definir millor el seu model de negoci, i especialitzar-se en aplicacions orientades a la salut mental i l'e-health».

A més de la presentació dels ajuts del CDTI, durant la jornada, el director general Pep Lluís Pons, també ha aprofitat per a donar a conèixer amb detall el mapa d'ajuts autonòmic per a les Illes Balears i els nous incentius fiscals per a empreses. Així, pel que fa als ajuts disponibles per a aquest 2018, ha volgut posar de manifest com el pressupost total de les diferents convocatòries destinades a l'RDI s'ha triplicat en els darrers quatre anys, arribant als 2.750.000 € prevists per a aquest 2018.

Pel que fa als nous incentius, el director general ha explicat que aquests tenen l'objectiu d'afavorir la inversió en ciència i en empreses innovadores, i que les deduccions s'afegeixen a altres ja existents (incrementant els límits de 600 euros a 6.000 i 12.000 euros); per a empreses de recent creació (35% de deducció fins a 6.000 euros); per a empreses derivades d'un organisme públic de recerca (deducció del 50% fins a 12.000 euros); i les deduccions en capitalitzacions aplicables per a inversions fetes en empreses innovadores de les Balears (amb el segell d'empresa innovadora atorgat pel Ministeri d'Economia) amb els mateixos límits de les empreses de recent creació.

Finament jornada, ha acabat amb la realització de reunions bilaterals amb Antonio Gómez Gálvez del CDTI, que ha atès de manera personalitzada les peticions d'assessorament de les diferents empreses i entitats assistents en rondes de 15 minuts.