6 setembre 2017 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

Un 56% més de grups d’alumnes participaran aquest curs a ICAPE NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
El programa d’impuls a l’emprenedoria social de l’IDI es durà a terme per primer cop a Menorca

Un 56% més de grups d’alumnes participaran aquest curs a ICAPE

Un total de 133 grups alumnes de Primària, Secundària i Formació Professional participaran aquest curs en el programa ICAPE d’impuls a l’emprenedoria, xifra que suposa un increment del 56% respecte de l’any anterior, que va comptar amb 85 grups. Així, al voltant de quatre mil estudiants de les Balears treballaran les capacitats emprenedores durant el proper curs escolar. L’augment s’ha produït sobretot en la línia de Joves Emprenedors Socials (JES), destinada a estudiants d’Educació Secundària Obligatòria (ESO). ICAPE és un programa impulsat de manera conjunta per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, a través de l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), i la Conselleria d’Educació i Universitat.

Una de les novetats d’enguany és que ICAPE es durà a terme per primer cop a centres escolars de Menorca. Des de l’IDI s’ha fet un esforç per donar a conèixer el programa a les escoles menorquines per tal que ICAPE sigui una realitat a totes les Illes Balears. D’aquesta forma, 16 grups de Menorca participaran en el programa. Pel que fa a Mallorca, comptarà amb 92 grups, 24 a Eivissa i 1 a Formentera.

L’objectiu d’ICAPE és impulsar les capacitats emprenedores dels alumnes, al mateix temps que es treballen els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a treballar en equip, prendre decisions i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

Un altre dels objectius d’ICAPE és que els alumnes participin activament en el programa i que siguin els protagonistes en totes les etapes de creació de l’empresa i distribució dels productes, per la qual cosa el paper del professor és fer de suport i assessorament. Per aquest motiu, els docents reben formació específica per poder aplicar ICAPE dins l’aula.

ICAPE ha dissenyat un programa específic per a cada etapa educativa. Els alumnes de 5è i 6è de Primària participen a Emprendre a la meva Escola (EME), que consisteix en la creació d’una cooperativa. En el cas dels alumnes d’Educació Secundària, ICAPE ha dissenyat Joves Emprenedors Socials (JES), en el qual els alumnes constitueixen i gestionen una ONG, que organitza i duu a terme activitats amb l'objectiu de finançar un projecte social que cobreixi una necessitat detectada a un país en vies de desenvolupament. El curs anterior es va dur a terme un programa pilot amb alumnes de Formació Professional Bàsica, Joves Emprenedors Associats (JEA), que suposa també la creació d’una cooperativa a través de la qual fabriquen productes.

Enguany, com a novetat, es continua ampliant ICAPE a la Formació Professional de grau mitjà amb Joves Emprenedors Professionals (JEP). Durant el curs, els alumnes simularan la creació d’una empresa que hauran de gestionar. Hauran de desenvolupar un projecte empresarial segons la seva família professional.

Els Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) col·laboraran enguany en el seguiment dels grups EME i JES de les seves localitats. Per això, aquesta setmana han rebut formació ICAPE per part dels tècnics de l’IDI.