LOGO CAIB
Contingut
19 setembre 2020Conselleria de Medi Ambient i Territori

Un estudi determina que el fumarell viatja més de mil quilòmetres, des de l'illot de s'Espartar, per alimentar-se NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un estudi determina que el fumarell viatja més de mil quilòmetres, des de l'illot de s'Espartar, per alimentar-se

Per primera vegada, s’ha marcat amb GPS aquesta au marina protegida

L'au marina més petita d'Europa, el fumarell (Hydrobates pelagicus), d'uns 28 grams de pes, viatja des de l'illot de s'Espartar fins a la Mar d'Alborán, a 500 quilòmetres aproximadament, per alimentar-se mentre cria. És la principal conclusió d’un estudi, realitzat per l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) i el departament de Zoologia Aplicada i Conservació de la UIB, en el qual hi ha participat personal de les Reserves Natural des Vedrà, es Vedranell i els Illots de Ponent. Per primera vegada, s’ha col·locat dispositius GPS en aquesta au, coneguda també com a noneta o ocell de tempesta.

La investigació, la primera d'aquestes característiques que es realitza a les Illes Balears ha tengut per objectiu determinar les àrees d'alimentació durant l'època de reproducció d’aquesta au, únic moment de la seva vida en el qual toca terra. Per fer-ho, s'han seleccionat 14 individus ubicats a nius accessibles, amb bon pes i amb major èxit reproductor, i s'han marcat amb un dispositiu GPS de menys d'un gram de pes, adaptat a la seva mida.

Els resultats indiquen que la principal àrea d'alimentació es localitza a la mar d'Alborán, seguit de la costa algeriana i la plataforma del Delta de l'Ebre. Això significa que realitzen desplaçaments que oscil·len els 1.160 quilòmetres amb una durada mitjana de tres dies i mig a una velocitat de 15 quilòmetres per hora, tot i que en alguns moments han assolit els 49 quilòmetres per hora.

La colònia de cria més important de fumarells de la mediterrània occidental es troba a l'illot de s'Espartar. En tractar-se d'una au protegida, se’n fa un seguiment des de l'any 2014 en col·laboració amb la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat i els Agents de Medi Ambient. Enguany s'ha seguit l'evolució de 308 nius i s'han observat 197 nius ocupats: 15 menys que l'any passat i 6 més que el primer any de recompte. S'han anellat 101 nous individus, dels quals 67 eren polls acabats de néixer.

El fumarell és una au difícil de veure, ja que per protegir-se de depredadors té hàbitats nocturns i viu en coves i zones de difícil accés. S'alimenta de crustacis, invertebrats marins, matèria orgànica flotant i meduses. Ponen un sol ou que és incubat durant 40 dies. El primer vol el realitza a partir dels dos mesos de vida.