8 maig 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Totes les unitats de demanda hidrològica de les Illes Balears estan en situació de normalitat per sequera per primer cop des de fa deu mesos NNota Informativa

Totes les unitats de demanda hidrològica de les Illes Balears estan en situació de normalitat per sequera per primer cop des de fa deu mesos

L’índex de sequera puja a quatre de les deu unitats respecte al mes de març
Per primer cop des del mes de juny de 2017 totes les unitats de demanda de les Illes Balears han entrat en escenari de gestió de normalitat, i d’aquesta manera ha sortit Manacor-Felanitx de l’escenari de prealerta en el qual es trobava des de feia nou mesos. A més, segons els índex de sequera del mes d’abril, totes les Unitats de Demanda es troben per segon mes consecutiu per sobre del llindar de normalitat del 0,5. Han augmentat els valors a quatre de les deu unitats respecte al mes de març, l’ascens més destacat dels quals ha estat a Tramuntana sud (0,2) i també hi ha hagut un ascens —encara que no tan important— a Tramuntana nord (0,05), mentre que la resta d’Unitats han davallat, tot i que només de manera significativa al Pla (0,05), Eivissa (0,06) i Formentera (0,1).
 
En l’àmbit general, l’evolució dels índex de sequera és semblant al mes d’abril de fa un any, amb valors superiors en el cas d’Artà, Tramuntana nord i sud, i millor en conjunt que l’abril de fa dos anys, amb valors superiors a totes les Unitats, excepte a Menorca i Formentera.
 
Quant a les reserves hídriques, totes les Illes es troben per sobre del 50 % i la mitjana se situa en el 69 %, fet que representa una pujada de 2 punts respecte al mes de març però degut a l’increment de 2 punts a les reserves de Mallorca, ja que els percentatges a la resta d’illes han davallat. El descens més fort ha estat a Eivissa, on ha davallat 6 punts i s’ha situat al 57 %, seguit de Formentera, on ha davallat 5 punts fins a arribar al 51 %. Menorca ha davallat només un punt i se situa al 66 %, mentre que Mallorca s’ubica en el 70 %.
 
Pel que fa a les precipitacions, les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia indiquen que el mes d’abril ha estat un mes normal a les Illes Balears, però amb diferències si se separa per illes: ha estat normal a Mallorca i Pitiüses, i sec a Menorca.
 
Pel que fa a la precipitació acumulada,el darrer any posa de manifest un petit superàvit del 6 % a Menorca, del 12 % a Mallorca, i un dèficit del 14 % a les Pitiüses.
 
Cal recordar que l’índex de sequera es calcula per zones o unitats de demanda delimitades en funció dels aqüífers i les infraestructures de gestió existents des del mes de desembre passat, quan va entrar en vigor el Pla Especial d’Actuació en Situacions d’Alerta i Eventual Sequera de les Illes Balears (o Pla de Sequera).
 
Aquest pla estableix les actuacions que han de dur a terme els diferents actors implicats en funció del valor de l’índex d’aquesta, amb l’objectiu de minimitzar-ne els efectes sobre la població. Tot i que l’elaboració dels plans de sequera s’inclou en la normativa des de l’any 2001 i que les situacions de sequera són habituals al clima mediterrani, és la primera vegada que la Comunitat Autònoma disposa d’un pla de gestió de sequeres. Els càlculs del nou índex de sequera es poden trobar al Portal de l’Aigua de les Illes Balears (<http://www.dma.caib.es>).