17 setembre 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Sus al procés participatiu previ a la redacció del Pla de Gestió de set LIC de la costa de Llevant de Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Sus al procés participatiu previ a la redacció del Pla de Gestió de set LIC de la costa de Llevant de Mallorca

Els usos futurs a Portocolom o Cala Varques, entre els reptes que s’assumiran

La Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat ha iniciat, aquest dimarts, la consulta pública prèvia al Pla de Gestió Xarxa Natura 2000 Costa de Llevant de Mallorca. Es tracta d’un procés participatiu a través del qual el Govern vol conèixer l’opinió de la ciutadania abans de la redacció del text i la posterior exposició pública.

Totes les persones i organitzacions interessades podran fer-hi aportacions durant els pròxims quinze dies hàbils a través del portal http://www.caib.es/govern/organigrama/area.do?lang=ca&coduo=2390926

El Pla s’aprovarà per Decret i serà l’instrument de gestió per als espais protegits de la Xarxa Natura 2000 següents: Cap Vermell (LIC i ZEPA), Costa de Llevant (LIC), Punta de n’Amer (LIC), Cales de Manacor (LIC), Àrea Marina Costa de Llevant (LIC), Portocolom (LIC) i Punta d’en Ras (LIC).

L’aprovació d’aquest Pla de Gestió comú permetrà la declaració d’aquests espais com a zones d’especial conservació (ZEC), tal com exigeix la Directiva europea d’hàbitats. L’objectiu, per tant, és definir els objectius i mesures apropiades per a garantir-ne la conservació en un estat favorable.

A fi d’aconseguir-ho, s’analitzaran els principals usos que es donen al territori i l’estat de conservació dels elements pels quals es van declarar aquests espais com a Xarxa Natura 2000. D’aquesta manera, es determinaran les mesures de gestió necessàries per tal de garantir la conservació dels hàbitats i espècies que hi són presents.

El Pla inclou espais marins, maritimoterrestres i terrestres. En aquest sentit, cal destacar que el Ministeri per a la Transició Ecològica ha reconegut la continuïtat ecològica dels futurs ZEC Àrea Marina Costa de Llevant i Costa de Llevant.

Els set LIC es troben en una zona de gran valor ambiental amb una gran diversitat d’hàbitats d’interès comunitari, com ara praderies de fanerògames marines (praderies de posidònia i Cymodocea), hàbitats dunars, coves i diferents tipus de formacions forestals. A més, hi destaca la presència de diferents espècies protegides, com ara el falcó marí, el corb marí, el virot petit, el virot gros, el dofí mular o la tortuga marina.

El Pla haurà de resoldre, entre altres qüestions, la problemàtica dels fondeigs recreatius a Portocolom o la regulació d’accessos a la Punta de n’Amer. També promourà la regeneració natural dels hàbitats dunars a zones com Cala Varques.