25 gener 2022 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El darrer cens de milana a Mallorca confirma la tendència a l'alça de la seva població NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El darrer cens de milana a Mallorca confirma la tendència a l'alça de la seva població

El conseller Mir n’ha alliberat un exemplar aquest dematí a Bunyola

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general d'Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas, i el coordinador de l'Àrea de Conservació del GOB, Toni Muñoz, han participat, aquest dimarts, en l'alliberament d'un exemplar de milana (Milvus milvus) a l'àrea recreativa de Caubet, a Bunyola.

L'exemplar s'ha recuperat a les instal·lacions del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) d'un trauma que li impedia volar. Mir ha destacat que gràcies a la col·laboració del GOB i d'Endesa l'exemplar serà equipat amb un transmissor que permetrà seguir els seus moviments i augmentar el coneixement de l'espècie.

“Les aus rapinyaires són un indicador de l'estat de salut de la biodiversitat d'un territori i cal destacar que la recuperació de la milana a Mallorca ha estat espectacular els últims anys” ha subratllat Mir qui ha destacat, en aquest sentit, “la tasca ingent del servei de Protecció d'espècies de la conselleria, els Agents de Medi Ambient i les entitats col·laboradores”.

En aquest sentit, el cap del servei de Protecció d'espècies, Ivan Ramos, ha explicat els resultats de l'últim cens complet de l'espècie a Mallorca, elaborat entre 2019 i 2021, que confirmen que la recuperació de la milana a l’illa manté la progressió dels últims anys.

El cens, elaborat per l'Associació TAIB amb la col·laboració dels Agents de Medi ambient, determina que la població de milana a Mallorca ocupa entre 169 i 184 nius/territoris. Aquestes dades suposen que l'espècie protegida ha incrementat la seva presència sobre el territori ja que l'últim cens, elaborat en 2018, estimava un mínim de 135 parelles reproductores.

Així, d'un total de 416 visites de camp per al seguiment de la població reproductora de milana, es monitoraren un total de 271 nius/territoris diferents. D'aquests, un total de 184 nius/territoris diferents van ser registrats com ocupats durant almenys un dels tres anys. Un total de 57 d'aquests nius ocupats responen a nous nius/territoris. Segons Ramos, “aquestes xifres il·lustren un augment clar i continu de la població de l'espècie a Mallorca des que es va iniciar el seguiment de la població reproductora en 2013”.

En comparació de poblacions d'altres llocs d'Europa, la situació a Mallorca és bastant notable, amb una densitat de població de 0.08 parelles per km2; superior a la de la Península, que és de 0,005 parelles per km².

La milana està catalogada com en perill d'extinció pel RD 139/2011. En l'última revisió del Llibre Vermell de la UICN de vertebrats de les Illes Balears es classifica com a “Gairebé amenaçada”. En el Llibre Vermell de les Aus d'Espanya apareix com “En perill”. A nivell internacional, està inclosa en l'Annex 1 de la Directiva d’Aus i en l'Apèndix 2 de la Convenció sobre la Conservació d'Espècies Migratòries.

La població mallorquina va registrar una forta disminució d'efectius poblacionals, quedant reduïda el 1999 a només 4-6 parelles reproductores. Encara que actualment segueix estant amenaçada a nivell legal, s'està recuperant molt satisfactòriament i s'ha registrat una expansió geogràfica considerable.

El seguiment de la població reproductora de milana a Mallorca es duu a terme des de 2013 pels Agents de Medi ambient sota la coordinació del Servei de Protecció d'Espècies.