1 d’abril 2020 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

COVID-19: CONSELL DE GOVERN EXTRAORDINARI: EL CONSELL DE GOVERN APROVA UN DECRET LLEI QUE AMPLIA LA COBERTURA SOCIAL DELS COL·LECTIUS VULNERABLES I FOMENTA LA INVESTIGACIÓ SANITÀRIA DE LA COVID-19 CConsell de Govern extraordinari

COVID-19: CONSELL DE GOVERN EXTRAORDINARI: EL CONSELL DE GOVERN APROVA UN DECRET LLEI QUE AMPLIA LA COBERTURA SOCIAL DELS COL·LECTIUS VULNERABLES I FOMENTA LA INVESTIGACIÓ SANITÀRIA DE LA COVID-19

/ La renda social garantida arribarà a tots els majors de 18 anys en situació d'emergència social


El Consell de Govern ha aprovat avui un decret llei que estableix mesures socials urgents per pal·liar els efectes de la situació creada per la COVID-19 i de foment de la investigació sanitària. Aquest decret llei inclou, d’una banda, mesures destinades als col·lectius socials més vulnerables, com són les famílies amb pocs ingressos o amb dificultats per afrontar el lloguer del seu habitatge, i, de l'altra, regles específiques per al foment de la investigació sanitària.

El text aprovat, a més, estableix règims temporals específics en matèria de concertació social i de selecció d'empleats públics destinats als serveis públics essencials.

Mesures socials
Per mitjà d'aquest decret llei s'amplia el nombre de destinataris de la renda social garantida (RESOGA), la qual donarà cobertura a tots els majors de 18 anys que viuen una situació d’emergència social provocada per les conseqüències de la COVID-19. Per fer-ho, s'introdueix una disposició final nova en la llei que regula la RESOGA.

Per llei i durant l’actual situació d’emergència social, s’amplien els perfils dels perceptors del RESOGA i es donarà cobertura a qualsevol persona major de 18 anys que visqui a les Illes Balears que no tengui dret a percebre cap mena de prestació pública.

Amb la intenció de simplificar els tràmits, evitar desplaçaments i que arribi als més vulnerables amb la major celeritat possible, les sol·licituds de la prestació les presentaran, en representació dels interessants, els treballadors socials municipals o els treballadors socials de les entitats inscrites al cens d’organitzacions del tercer sector de les Illes Balears.

A més, s'ha elaborat un model específic de sol·licitud que haurà d’anar acompanyat d’un informe del professional en què justifiqui les especificitats que es demanen a la persona interessada per poder accedir a la renda social.

Inicialment, aquests nous beneficiaris de la renda social rebran la prestació a partir de l’1 d’abril durant dues mensualitats. El text aprovat avui habilita el Consell de Govern a prorrogar aquesta mesura mentre es mantengui la situació d’emergència social provocada per la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

La renda social garantida és una prestació directa que va aprovar el Govern el 2016. Actualment, la reben més de 8.500 titulars i beneficia més de 12.600 persones. D’altra banda, cal destacar que el pressupost global de la renda social garantida per a 2020 s’ha incrementat en 2,5 milions d’euros per fer front a les noves necessitats socials provocades per l’estat d’alarma. El càlcul de la Conselleria d’Afers Socials i Esports és que hi podria haver uns 2.000 nous perceptors d’aquesta prestació.

Aquestes mesures incloses en el decret llei, se sumen a altres mesures socials aprovades avui pel Consell de Govern, en què s’ha donat resposta a les persones que no poden tenir un compte corrent i, per tant, no poden rebre la renda social directament de l’Administració. En aquest sentit, la Conselleria d’Afers Socials i Esports ha atorgat subvencions directes a sis entitats del tercer sector perquè puguin abonar una quantia econòmica igual a la renda social a les persones que no poden tenir un compte corrent. Les entitats amb què s’ha arribat a un acord són: Creu Roja, Metges del Món, Casal Petit, i Càritas de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa.

Lloguer d'habitatge
Pel que fa a les mesures relatives al lloguer d'habitatge, s'hi inclou la flexibilització de la tramitació i el pagament de les ajudes de lloguer que estan actualment en tràmit, de manera que al final del mes d’abril es puguin abonar uns 9 milions d’euros en ajudes per pagar els lloguers.

Així mateix, s’autoritza el conseller de Mobilitat i Habitatge a accelerar al màxim la convocatòria de les ajudes de 2020, per tal que arribin als seus beneficiaris al més aviat possible, sense haver d’esperar tota la tramitació que s’ha de seguir per fer les comprovacions escaients, atès que la situació d’alarma impedeix els desplaçaments dels interessats i l’atenció presencial a la ciutadania.

Foment de la investigació sanitària

Pel que fa a la investigació en matèria sanitària, el decret llei estableix que la fundació Fundació Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IDISBA) podrà establir ajuts per al desenvolupament d'investigacions científiques i tècniques derivades de l'emergència sanitària provocada pel coronavirus. Aquests ajuts podran tenir una tramitació més ràpida i àgil. A més, entre d'altres mesures, els projectes presentats seran analitzats per una comissió d'experts, designats per la Conselleria de Salut i Consum, i els crèdits destinats inicialment a concedir aquestes ajudes es podran ampliar.

Altres mesures
La norma aprovada avui també estableix mesures relatives a la selecció de personal per cobrir serveis essencials per atendre l'emergència de salut pública que vivim. Així doncs, quan no es puguin cobrir amb el personal existent, es podran establir procediments extraordinaris i d'emergència per poder seleccionar personal interí o temporal per garantir la cobertura d'aquests serveis públics.

Finalment, per mitjà de la disposició addicional única, s’introdueix la possibilitat que, durant el període que durin l’estat d’alarma i, si s’escau, les pròrrogues d’aquest, les sessions d’òrgans col·legiats de les administracions publiques autonòmica, insular i local, i dels organismes públics de naturalesa institucional o corporativa amb personificació pública es puguin celebrar per videoconferència.