LOGO CAIB
Contingut
20 juliol 2018| <9ªL> Conselleria de Salut

Consell de Govern: S’AUTORITZA AL SERVEI DE SALUT L’ADQUISICIÓ DE CINC MAMÒGRAFS AMB TOMOSÍNTESI I ESTEREOTÀXIA PER A CINC HOSPITALS PÚBLICS CConsell de Govern

Foto de noticia

Consell de Govern: S’AUTORITZA AL SERVEI DE SALUT L’ADQUISICIÓ DE CINC MAMÒGRAFS AMB TOMOSÍNTESI I ESTEREOTÀXIA PER A CINC HOSPITALS PÚBLICS

\ Aquesta tecnologia avançada millora de manera substancial la detecció de lesions mamàries 
\ Des de l’inici de la legislatura, s’han invertit 40 milions en renovació de tecnologia assistencial
 
El Consell de Govern ha autoritzat al Servei de Salut l’adquisició de cinc mamògrafs amb tomosíntesi i estereotàxia digital més cinc taules de punció per a cinc hospitals públics de les Illes Balears: l’Hospital Universitari Son Llàtzer, l’Hospital Comarcal d’Inca, l’Hospital de Manacor, l’Hospital Can Misses d’Eivissa i l’Hospital Mateu Orfila de Menorca. El pressupost base de licitació d’aquesta operació és d’1.331.000 € (IVA inclòs). La compra d’aquests nous equips s’emmarca en l’acord de col·laboració entre el Servei de Salut i la Fundació Amancio Ortega.
 
En els últims anys, la tecnologia de diagnòstic per la imatge i, especialment, la mamografia, ha introduït el sistema d’obtenció d’imatges mitjançant tomosíntesi, que millora de manera substancial la sensibilitat i l’especificitat de la detecció de lesions mamàries tant en dones simptomàtiques com asimptomàtiques.
 
Actualment, el Servei de Salut disposa d’un mamògraf amb tomosíntesi a l’Hospital Universitari Son Espases. Aquest tipus de tecnologia modifica, en certa manera, la manera d’abordar els processos assistencials diagnòstics i implica un cert canvi en les càrregues de treball referides a la interpretació de les imatges.
 
En aquest context, el Servei de Salut s’ha plantejat la necessitat de renovar el parc de mamògrafs que ho requereixin, i dotar-los de tecnologia avançada, tomosíntesi per al diagnòstic, assistència a la biòpsia (estereotàxia i taules de punció) i s’ha proposat incorporar elements de suport automàtic al diagnòstic, per millorar l’eficiència.
 
El diagnòstic i el tractament del càncer de mama és una prioritat sanitària per al Servei de Salut de les Illes Balears, atès que la seva incidència a les Illes Balears és de 61,9 casos per cent mil dones, amb prop de 424 casos nous a l’any. El càncer de mama és el més freqüent entre les dones, i suposa el 28 % de tots els càncers femenins. Presenta un 85 % de supervivència, elevada gràcies a les millores diagnòstiques i terapèutiques, i a la detecció en fases primerenques.
 
L’adquisició dels cinc nous mamògrafs demostra l’interès del Servei de Salut en la renovació de la seva tecnologia, amb l’objectiu de proporcionar una atenció sanitària més bona a la ciutadania. De fet, des del començament d’aquesta legislatura, ha invertit 40 milions d’euros a renovar la tecnologia assistencial. A més, ja s’ha licitat la compra de nous aparells per 15,8 milions d’euros. Per tant, la despesa total en renovació tecnològica suma aproximadament 55 milions d’euros.