13 març 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

CONSELL DE GOVERN: EL SERVEI DE SALUT FA UNA PASSA MÉS EN EL PROJECTE D’HISTÒRIA CLÍNICA ÚNICA, INTEROPERABLE I CENTRADA EN EL PACIENT CConsell de Govern

CONSELL DE GOVERN: EL SERVEI DE SALUT FA UNA PASSA MÉS EN EL PROJECTE D’HISTÒRIA CLÍNICA ÚNICA, INTEROPERABLE I CENTRADA EN EL PACIENT

\ Els sistemes d’informació d’història clínica dels hospitals es preparen per ser integrats en la Base de dades assistencial corporativa (BDAC)

\ La BDAC bastirà una història clínica accessible per a professionals i pacients des de tots els nivells assistencials (atenció primària, hospitals i SAMU-061)

El Servei de Salut fa una passa més en el projecte d’aconseguir una història clínica única, interoperable i centrada en el pacient. Avui el Consell de Govern ha autoritzat la contractació del servei d’implantació de millores dels sistemes origen de la Història de Salut (HIS) de tots els hospitals del Servei de Salut —excepte l’Hospital Universitari Son Espases, que ho farà en una altra fase— per integrar-se en la Base de dades assistencial corporativa (BDAC). El valor estimat del contracte és de 719.593 € i tindrà una durada de divuit mesos.

La BDAC és una base de dades assistencial corporativa que permetrà crear una història clínica única, integrada i accessible per a professionals i pacients des de tots els nivells assistencials. Suposa un canvi substancial a l’hora de fer efectiva la interacció i la interoperabilitat real entre els diferents hospitals, l’atenció primària i el SAMU 061. Té els avantatges següents:

– Està centrada en el pacient: fins ara hi havia una varietat d’històries clíniques en funció del tipus de professional o del centre sanitari en el qual es generaven (història clínica mèdica, història clínica d’infermeria, o història clínica de Son Espases, o de Son Llàtzer...). Amb la BDAC es proposa una visió centrada en el pacient, és a dir, que tot allò que l’afecti ha d’estar integrat en una única història clínica.

– Està integrada i és interoperable: la informació que forma part de la història clínica es nodreix del que es genera en els sistemes d’informació dels diferents nivells assistencials i s’actualitza en cada moment. Per exemple, si un pacient és atès en un centre hospitalari diferent del que li pertoca per zona i on té la major part de la seva història clínica, aquest nou episodi quedarà automàticament registrat en la BDAC.

– Està consolidada o harmonitzada: la informació que es registra en la història clínica és interpretada per la BDAC, que agrupa o descarta diagnòstics, per evitar mostrar contradiccions o repeticions innecessàries.

El Servei de Salut de les Illes Balears està immers en el Pla de Renovació de la Història de Salut del Ciutadà (HIS). L’arquitectura de la Història de Salut es va definir l’any 2006 i requereix una renovació tecnològica i assistencial. Per això, és necessari desenvolupar canvis en els sistemes d’informació existents a fi que puguin interactuar amb la futura BDAC.