14 d’abril 2021 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: Armengol valora amb les empreses del calçat d’Inca, l’Ajuntament i el Consell Insular possibles vies de suport per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Armengol valora amb les empreses del calçat d’Inca, l’Ajuntament i el Consell Insular possibles vies de suport per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia

La presidenta ha dit que l'objectiu del Govern és "mantenir llocs de feina i empreses vives"

La presidenta del Govern, Francina Armengol, s’ha reunit avui a Inca amb representants de les empreses del sector del calçat per tractar sobre els possibles mecanismes de suport per obtenir ajudes per pal·liar els efectes de la pandèmia sobre els seus negocis. Tal com ha indicat, la intenció de la trobada és "escoltar la seva realitat, la seva situació econòmica i saber amb el màxim detall la situació de la indústria del calçat per veure les possibilitats que tenim a la nostra comunitat autònoma per donar-los suport en aquests moments de dificultat"

Abans de l'inici de la reunió, la presidenta ha destacat que el del calçat és un sector "sens dubte d'indústria tradicional però també molt puntera i que per tant té un valor estratègic molt important". Això no obstant, la fabricació i el comerç a l’engròs del calçat són activitats econòmiques que no han estat incloses com a possibles beneficiàries del fons d’ajudes estatals, que per a les Balears suposarà una injecció de 855 milions d’euros en subvencions directes per a empreses de les Illes Balears. Per aquest motiu, la presidenta ha informat que el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, es reunirà demà amb la secretària d'Estat d'Economia, Ana de la Cueva, per explorar la possibilitat de poder incorporar altres sectors i les seves CNAE en el Decret llei que regula aquest fons d'ajudes. "Seguirem treballant per incloure indústries que són estratègiques per a nosaltres, com és la del calçat", ha dit la presidenta.

Per altra banda, una altra via d'actuació del Govern és la creació d'una comissió de treball amb els quatre consells insulars, la Felib i l'Ajuntament de Palma, acordada en el si del Pacte de Reactivació, per tal de valorar la situació de les activitats estratègiques de les Illes Balears que no estan incloses en aquest fons estatal d’ajudes i valorar si necessiten una línia d'ajudes directes que s'elaboraria conjuntament. Per tant, es treballa en dues línies per donar suport als sectors econòmics estratègics de les Illes Balears: "la nostra intenció és mantenir llocs de feina i mantenir empreses vives", ha dit la presidenta. Per la seva banda, la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera, ha expressat la "total col·laboració del Consell amb el Govern i l'Ajuntament d'Inca per seguir ajudant el teixit productiu de l'illa i contribuir perquè els ajuts arribin al màxim de sectors possible, com el del calçat, clau en l'economia d'Inca i de Mallorca".

D’altra banda, s’ha de tenir en compte que sectors no inclosos en les ajudes estatals sí que podran optar a subvencions promogudes pels ajuntaments i que comptaran amb finançament del Govern i dels consells insulars. En aquest sentit, cal recordar que el passat 8 de febrer el Consell de Govern va aprovar la tramitació dels 10 milions d’euros d’aportació als ajuntaments de les Illes Balears per finançar aquestes convocatòries municipals de subvencions per pal·liar les conseqüències de les restriccions motivades per la crisi sanitària en els sectors afectats.

A més de la presidenta Armengol, a la reunió hi han participat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el batle d’Inca, Virgilio Moreno, i el director general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular, Manel Porras. Per part del sector hi han participat els empresaris Martí Llull, de Lottusse; Jaume Mir i Alejandro Albadalejo, en representació de Carmina; Isabel Hidalgo, en nom de TLB, i Nacho Lugo, en representació de Camper.