11 febrer 2021 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

Reactivació econòmica: Yllanes: «El futur pol d’innovació de les Illes Balears serà una eina clau per a la diversificació econòmica i productiva de la nostra comunitat» NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Yllanes: «El futur pol d’innovació de les Illes Balears serà una eina clau per a la diversificació econòmica i productiva de la nostra comunitat»

\ El vicepresident ha presentat l’estudi de prospecció de les indústries de continguts audiovisuals i digitals de les Illes Balears a partir del qual es dissenyarà el nou pol 

\ Les indústries de l’animació i els videojocs seran eixos fonamentals per al desenvolupament del nou pol d’innovació

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a través de la Direcció General d’Innovació, ha elaborat un informe per detectar l’estat de les indústries de contingut audiovisual i digital de les Illes Balears. L’objectiu principal és tenir un diagnòstic clar d’aquestes empreses i, així, començar a traçar el full de ruta per a la creació d’un nou pol d’innovació de les Illes Balears amb el qual impulsar les indústries de continguts digitals i audiovisuals balears. 

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha presentat l’informe acompanyat de la directora general d’Innovació, Núria Riera, a les instal·lacions de Ladat Studios, al Parc Bit. Aquest espai s’ha triat perquè és un exemple d’empresa pionera en la formació i posada en marxa de projectes d’animació. A més, ha contribuït a la creació d’altres empreses centrades en l’animació, la producció de videojocs i els entorns virtuals, i també a l’ús de tecnologies com la realitat virtual i augmentada per part d’empreses nascudes a les Illes que ja tenen espai en el mercat internacional. 

El pol d’innovació s’emmarca com a eix fonamental del Pacte de Reactivació i Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears. Es tracta d’un projecte amb el qual es vol incrementar la creació d’ocupació, la instal·lació d’empreses nacionals i internacionals, la generació d’activitat estable en el temps i la projecció del pol a escala internacional. Està previst que estigui enllestit l’any 2024. 

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha destacat el pol d’innovació com «una eina més per assolir l’objectiu de la diversificació econòmica de la nostra comunitat. De fet, diversos estudis fixen que cada euro invertit en el sector pot arribar a reportar-ne quatre, i aquesta pot ser, precisament, una oportunitat per enfortir la nostra economia», ha afegit Yllanes.

Per la seva banda, el director de Ladat Studios, Juan Montes de Oca, ha mostrat el seu màxim interès en les iniciatives que, com aquesta, donen suport a la innovació. «La innovació és l’únic que ens ajudarà a sortir d’allà on estam. Apostar per les indústries de continguts culturals i creatius també és un clar encert de present i de futur», ha dit Montes de Oca.

A més, Yllanes ha assegurat que el nou pol d’innovació, tal com han indicat la majoria de les empreses consultades, millorarà la posició nacional i internacional de les indústries de contingut digital i audiovisual de les Illes Balears, les consolidarà, ajudarà a interconnectar millor les Illes, a enfortir-ne el creixement i a atreure noves empreses. 

Per al disseny del pol balear, la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius s’ha fixat en altres models de pols de continguts digitals i audiovisuals nacionals i internacionals que es poden adaptar a la realitat de les Illes Balears. D’aquestes experiències es desprenen actuacions clau com la internacionalització, la gestió pública d’instal·lacions per a rodatges, la incubació d’empreses de base tecnològica i creativa, servir de pont entre les grans empreses i els professionals o fer d’espais d’aprenentatge multidisciplinari per impulsar la innovació i el seu impacte social. 

De fet, una d’aquestes experiències analitzades, la del Sophia Antipolis Technopole del sud de França, ha propiciat la creació de 40.000 llocs de treball de 80 nacionalitats i de 2.500 empreses. A més, compta amb 5.500 estudiants i 4.500 investigadors. 

La indústria del videojoc i de l’animació, una oportunitat per a la diversificació econòmica

L’estudi apunta que les Illes Balears són un territori amb el potencial necessari per convertir-se en un referent de desenvolupament d’una indústria de futur que generi ocupació i aposti per la innovació i, així, afavorir el creixement econòmic. 

A partir d’aquí, la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a través de la Direcció General d’Innovació, ha identificat la indústria dels videojocs i de l’animació com a pilars per impulsar el nou pol d’innovació. 

«Aquesta és una oportunitat que no hem de deixar perdre per encaminar la diversificació econòmica de les nostres illes. Amb el pol d’innovació podem reunir totes les activitats de creació de continguts de les Illes Balears. I amb l’auge dels videojocs produïts a Espanya, tenim clar que hem de potenciar i incentivar les empreses dedicades a la indústria dels videojocs i de l’animació», segons ha manifestat la directora general d’Innovació, Núria Riera. «En aquest sentit, volem que la producció de videojocs a les Illes arribi a ser igual d’estratègica que les produccions audiovisuals», ha afegit Riera. 

El Parc Bit, eix per a la creació del pol 

En el cas de les Illes Balears, el futur pol d’innovació té en el Parc Bit l’espai idoni per a la seva creació i desenvolupament. El parc tecnològic concentra empreses, institucions i professionals estratègics cabdals per a la diversificació i la innovació de les Illes Balears. A més, tant el Centre Bit de Menorca com el futur Centre Bit d’Eivissa poden facilitar la diversificació de les indústries de contingut audiovisual i digital arreu de les Illes. 

D’aquesta manera, el pol podria contribuir a l’especialització de cada illa en matèria audiovisual i digital. De fet, l’estudi apunta que Mallorca és un centre d’especialització en la producció audiovisual, els serveis de producció, l’animació, la producció de videojocs, la postproducció, la intel·ligència artificial i la robòtica. Mentre que Eivissa i Formentera podrien destacar en la producció musical, les arts aplicades, els efectes especials, el 3D, la formació especialitzada i tota l’activitat audiovisual i digital relacionada amb la indústria de l’oci. Menorca, per la seva banda, es podria especialitzar en la producció audiovisual, segons l’estudi. 

L’informe de la Direcció General d’Innovació destaca les possibilitats que hi ha al voltant del Parc Bit també pel que fa a la disponibilitat de terrenys, oficines, estudis d’enregistrament i plató, a més dels avantatges competitius que té per a la instal·lació de noves empreses. 

El document també apunta que les Illes tenen el potencial necessari per convertir-se en referent de desenvolupament amb empreses que apostin per la contractació de professionals que facin feina físicament a les Illes. Un exemple d’això són les empreses dedicades a la creació de videojocs.

D’altra banda, les indústries de contingut audiovisual i digital disposen, també, de tota una xarxa d’associacions d’empreses, professionals i esdeveniments, com els festivals de cinema, que poden donar una empenta al pol d’innovació. 

Estat de les empreses consultades

L’informe es va començar a elaborar el mes de setembre passat. Hi han participat una quarantena d’empreses, professionals, associacions sectorials i administracions públiques de les Illes Balears. També es varen mantenir reunions amb actors clau del sector audiovisual i digital.

De totes les entitats consultades, un 43,9 % són de Mallorca; un 23,4 %, de Menorca; un 15 %, d’Eivissa, i un 1,9 %, de Formentera. La resta són de la resta d’Espanya i del Regne Unit.

Activitat: la majoria d’organitzacions consultades per a l’elaboració de l’informe es dediquen, per aquest ordre, als serveis de producció, al doblatge i muntatge, a la publicitat, al cinema i a la televisió. Però també n’hi ha dedicades a la intel·ligència artificial o als videojocs, entre altres activitats audiovisuals i digitals. 

I la majoria, un 66,7 %, centren la seva feina a donar serveis a produccions internacionals que es roden a les Illes Balears o a crear continguts digitals per al mercat nacional i internacional. Tot i això, sis de cada deu reconeixen haver coproduït amb IB3 Televisió en els darrers tres anys.

Projectes: en aquest sentit, les empreses consultades han demostrat un interès majoritari perquè el futur pol d’innovació els serveixi per desenvolupar, en primer lloc, projectes de cinema, televisió i publicitat. Per fer-ho, bona part de les empreses asseguren que podrien contractar entre un i 50 empleats. 

Necessitats: per tirar endavant amb aquesta activitat, l’informe posa de manifest la necessitat de disposar de platons, oficines auxiliars i estudis d’enregistrament. 

Anys en el sector: tres de cada deu empreses consultades, un 33,3 %, té més de deu anys d’activitat en el sector. 

Volum de negoci: també un 33,3 % ha declarat haver tingut un volum de negoci que no arriba als 50.000 euros durant els anys 2018 i 2019. Per al 22,2 % aquesta xifra és d’entre els 150.000 i 300.000 euros; per al 16,7 %, d’entre 50.000 i 100.000 euros, i per a una de cada empresa, de més de tres milions d’euros. 

Ajuts públics: de l’informe es desprèn la poca incidència de les subvencions públiques. De fet, la gran majoria no n’ha rebuda mai cap i les que n’han rebut ho han fet, per ordre, per part del Consell de Mallorca, de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB) i de l’Ajuntament de Palma. 

Els nous hàbits de consum audiovisual i digital, nova oportunitat per a la indústria

La directora general d’Innovació, Núria Riera, ha assegurat que «amb les plataformes de distribució ja consolidades i amb uns hàbits de consum que exigeixen produir continguts de manera constant, així com innovar en els formats i en les localitzacions, les Illes Balears es poden posicionar com a escenari i com a seu d’empreses». 

De fet, amb aquest objectiu es va tirar endavant el Decret llei 2/2020, de 15 d’octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l’impuls de l’activitat econòmica i la simplificació administrativa en l’àmbit de les administracions públiques per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19. D’una banda, el Decret permet el desenvolupament i l’atracció de projectes innovadors relacionats amb la tecnologia i la recerca i, de l’altra, permet incloure en el cos normatiu els mecanismes necessaris per gestionar el Parc Bit. 

Reptes per aconseguir un pol competitiu 

Per tal de potenciar un pol d’innovació fort i eficaç, l’informe elaborat per la Direcció General d’Innovació apunta a la necessitat d’incrementar la coordinació de les polítiques de suport i impuls. També constata la manca de professionals qualificats. Falten, segons estableix, perfils tècnics per donar resposta a la demanda de treballadors, sobretot en la temporada d’alta concentració de rodatges. 

A més, el baix nivell de captació d’inversió privada i de finançament bancari dificulta, a hores d’ara, la projecció dels projectes de base creativa i cultural. 

A partir d’aquí, les administracions públiques tenen l’oportunitat d’encapçalar i dirigir una estratègia capaç d’establir els fonaments d’unes indústries de continguts audiovisuals i digitals fortes.