10 juny 2020 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Reactivació econòmica: L’Euroregió Pirineus Mediterrània obre la convocatòria del Fons d’ajut euroregional de 700.000 euros per donar resposta a la crisi generada per la Covid-19 NNota Informativa

Reactivació econòmica: L’Euroregió Pirineus Mediterrània obre la convocatòria del Fons d’ajut euroregional de 700.000 euros per donar resposta a la crisi generada per la Covid-19

El fons finançarà projectes i accions de cinc àmbits sectorials: innovació, medi ambient i canvi climàtic, ensenyament superior i recerca, turisme i cultura

L’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) ha obert la convocatòria per optar al Fons d’ajut econòmic creat per donar resposta a la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19. Aquest fons, de 700.000 euros, constitueix una resposta específicament euroregional a la situació que viuen els actors que operen conjuntament a les Illes Balears, Catalunya i la Regió d’Occitània. Es poden enviar les sol·licituds fins el proper 31 d’octubre.

Aquest fons d’ajut euroregional es destina a cinc grans àrees temàtiques, que coincideixen amb les cinc grans àrees d’actuació de l’Euroregió Pirineus Mediterrània: la innovació, el medi ambient i el canvi climàtic, l’ensenyament superior i la recerca, el turisme i la cultura. Poden optar al fons un gran ventall d’actors: entitats territorials, empreses, universitats, centres de recerca públics i privats, associacions, fundacions, emprenedors, etc.

Aquesta iniciativa de l'Euroregió Pirineus Mediterrània, agrupació europea de cooperació territorial formada pels territoris de les Illes Balears, Catalunya i Occitània i presidida actualment pel Govern de les Illes Balears, contempla diverses temàtiques en què es poden finançar projectes. El Fons, emmarcat en el lema L’Euroregió actua: units fem front a la Covid-19, s’articula al voltant de sis objectius específics:

  1. Innovació i recerca: la innovació ha d’estar al servei d’una Euroregió autosuficient en termes agroalimentaris.
  2. Ensenyament superior: les universitats euroregionals han de permetre la inclusió de tots els estudiants davant els reptes de l’ensenyament a distància.
  3. Turisme: l’Euroregió ha de ser una destinació segura, sostenible i resilient.
  4. Medi Ambient: l’economia circular ha de ser una prioritat euroregional. Cal posar de relleu el concepte de la proximitat davant de les crisis sanitàries.
  5. Adaptació al canvi climàtic: cal promoure l’adaptació al canvi climàtic en tots els sectors per aconseguir una millor resiliència, especialment davant les crisis sanitàries.
  6. Cultura: cal reorientar la producció cultural, especialment la dels joves actors euroregionals, cap a la digitalització dels continguts artístics.

Amb la voluntat de contribuir a aquests objectius, el Fons d’ajut s’estructura en dos grans blocs. D’una banda, els ajuts destinats a consorcis o a altres formes d’associació que presentin projectes d’una durada de 18 mesos. Els projectes que es presentin hauran de contribuir a donar una resposta als sis objectius plantejats. I d’una altra, els ajuts destinats a realitzar estudis prospectius que responguin als objectius plantejats per l’Euroregió i que facin possible que universitats, centres de recerca, empreses i experts puguin treballar conjuntament per donar-hi una resposta comuna.

La durada de les accions previstes als projectes seleccionats no ha de superar els 18 mesos. És imprescindible que els beneficiaris del Fons estiguin domiciliats als territoris de l’EPM. Per sol·licitar l’ajut, cal omplir el formulari que es troba al lloc web www.euroregio.eu –on també s’hi troben les bases–, signar-lo i enviar-lo amb els documents sol·licitats a la següent adreça en llengua francesa o catalana : courrier@euroregio-epm.eu

El Fons d’ajut euroregional té una durada de 18 mesos i el seu objectiu final és el desenvolupament d’una major capacitat de resiliència davant l’adversitat actual. Així doncs, el Fons centra els seus esforços a consolidar la cooperació entre els actors euroregionals per ajudar-los a sortir de la situació de crisi.

Els projectes i propostes presentats han de complir amb els resultats esperats que es descriuen al reglament del Fons. En aquest sentit, han d’aportar un valor afegit: han de ser precisos, concrets i també mesurables –tant qualitativament com quantitativament– mitjançant indicadors prèviament definits.  Cada comitè sectorial de l'EPM, convocat en jurat, seleccionarà per unanimitat els beneficiaris del Fons de suport i l'import de l'ajut.

Com a estructura de cooperació territorial que depèn directament dels governs de les Illes Balears, de Catalunya i de la Regió d’Occitània, l’EPM és conscient de la dura realitat que actualment viuen els tres territoris. Per això vol aportar la seva experiència en solidaritat i cooperació tot treballant, amb una visió europea, amb i per al territori. Avui dia, els valors de la integració europea són fonamentals, especialment en un moment en què es demostra que la millor manera de fer front als efectes de la Covid-19 consisteix a treballar de forma coordinada i solidària entre territoris.

Durant el mes d’abril la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i la presidenta de la Regió d’Occitània, Carole Delga, ja van manifestar en sengles cartes la preocupació pels efectes de la pandèmia Covid-19 a escala euroregional. Fruit d’aquesta inquietud, el Fons d’ajut s’ha constituït com una prova inequívoca del compromís de l’EPM i dels seus dirigents envers els territoris i la ciutadania per als quals treballa.