7 d’octubre 2020 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

Reactivació econòmica: El Govern rep 60 propostes de compra pública innovadora per fer front a la crisi de la COVID-19 NNota Informativa

Reactivació econòmica: El Govern rep 60 propostes de compra pública innovadora per fer front a la crisi de la COVID-19

La consulta preliminar, que fou llançada el passat mes de juliol, cerca donar respostes als reptes sorgits arran de la COVID-19 en l’àmbit del turisme, la salut i l’Administració digital, per trobar tecnologies innovadores de control i gestió pública, i solucions innovadores en els àmbits de les TIC i la salut

El 30 de setembre es va tancar la fase de recepció de propostes de la consulta preliminar del Govern d’un procés de compra pública innovadora (CPI) per fer front a les necessitats generades per la COVID-19 en l’àmbit de la salut, el turisme i les TIC. La consulta fou llançada per les conselleries de Transició Energètica i Sectors Productius, de Salut i Consum, d’Administracions Públiques i Modernització, i de Model Econòmic, Turisme i Treball.

Podem destacar l’elevada participació d’aquesta convocatòria, que s’ha tancat amb 24 empreses participants presentant 60 propostes innovadores, 22 de les quals són les Illes Balears i 38 de la resta d’Espanya.

La directora general d’Innovació, Nuria Riera, ha volgut destacar també l’èxit de participació en aquesta consulta preliminar de compra pública innovadora que suposa «a més que l’Administració pública potenciï aquest instrument que permet contractar serveis que encara no estan al mercat per donar solucions a reptes de la societat, un impuls a la competitivitat i a la innovació en el nostre territori». Així mateix, la directora general d’Innovació també ha volgut posar en relleu la necessitat que des de l’Administració pública es consolidi aquest sistema de contractació a través del qual «també es promou un nou model econòmic més diversificat», ja que «la innovació és el camí per suplir a poc a poc el monocultiu turístic, a favor d’un model basat en la innovació i l’economia del coneixement, més robust, eficient i sostenible».

Quant als reptes definits, quinze propostes són de l’àmbit de TIC turisme, per trobar tecnologies innovadores de control i gestió pública encaminades a resoldre problemàtiques de la COVID-19 a les Illes Balears; 39 propostes s’adrecen a TIC salut, per trobar solucions innovadores en els àmbits de les TIC i la salut, i les sis propostes restants combinen ambdós reptes.

Els graus de maduresa tecnològica (TRL) de les propostes van des de prototips a petita escala o amb validació en laboratori fins a propostes amb una maduresa superior, que en permetrien una execució immediata.

En els propers mesos, les conselleries involucrades, juntament amb la Fundació Bit, analitzaran totes les propostes rebudes i emetran un informe final per  avaluar finalment la possibilitat de llançar licitacions públiques i adquirir així algunes de les solucions plantejades.

El llançament d’aquesta consulta preliminar del mercat suposa fer una passa més en l’estratègia de CPI del Govern, coordinada per la Direcció General d’Innovació. Aquesta estratègia preveu l’impuls de la CPI a les Illes Balears en una primera fase de llançament i la consolidació i normalització en una segona fase. El full de ruta que s’ha de seguir en els propers mesos inclou el llançament de pilots resultants de la consulta preliminar, així com l’establiment d’un model i protocol de gestió de projectes. Per part de la Fundació Bit, l’estratègia també implica la continuació dels serveis de suport, formació i assessorament en CPI tant a les diferents administracions públiques de les Illes Balears com a les empreses privades regionals.

La CPI és una eina administrativa de foment de la innovació que permet a l’Administració pública fer una compra intel·ligent, millorant-ne els serveis a través de l’RDI, alhora que suposa un impuls a la competitivitat i la innovació en el nostre territori. Per tal de contribuir a modernitzar l’Administració i millorar els serveis públics, la CPI compta amb el suport de la Unió Europea mitjançant diferents fórmules de finançament, per estimular així la cooperació publicoprivada i per promoure el creixement econòmic i la creació de nous llocs de treball de qualitat.