LOGO CAIB
Contingut
2 febrer 2021Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Reactivació econòmica: L'atur descendeix al gener per segon mes consecutiu i continua la tendència d'estabilització NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: L'atur descendeix al gener per segon mes consecutiu i continua la tendència d'estabilització

El nombre de treballadors acollits a un ERTO s'incrementa respecte a desembre, i se situa en 35.156 treballadors El nombre d'autònoms augmenta per segon mes consecutiu i al gener s'ha registrat el nombre més alt de treballadors autònoms en aquest període

L'atur de gener s'ha situat en el conjunt de les Illes Balears en 83.341 persones, 998 menys que el mes anterior, i una reducció del 1,2%. Es tracta del segon mes consecutiu en el qual l'atur ha registrat una caiguda intermensual en l'arxipèlag, la qual cosa mostra una continuació de la tendència d'estabilització començada el mes de desembre passat.

El mes de gener va tancar amb 412.115 persones afiliades a les Illes Balears, és a dir, gairebé 5.427 persones menys que durant el mes de desembre, un 1,3%. Malgrat aquest descens, l'afiliació ha mantingut un comportament similar al registrat en anys anteriors, quan l'afiliació intermensual descendeix, ja que gener és el mes de menor activitat de tot l'any a la regió.

En termes interanuals, l'afiliació va caure en 16.898 persones, un 3,9% menys que l'any passat, encara que cal destacar que l'afiliació registrada aquest mes de gener se situa en valors absoluts similars als registrats al gener de 2018, moment en el qual es registraven màxims històrics d'afiliació. Així ho ha explicat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, en una roda de premsa per a valorar el mercat laboral de la comunitat, en la qual ha estat acompanyat pel director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

Negueruela ha destacat també com, en un marc de grans dificultats en el mercat laboral, s'ha registrat per segon mes consecutiu un augment interanual en el nombre de treballadors autònoms, que van tancar gener en 89.894 persones, un 0,3% més que l'any passat i l'augment més elevat per a un mes de gener.

Quant al nombre de treballadors inclosos en un ERTO, les dades del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions reflecteixen un augment respecte al mes anterior. Així, a les Illes Balears hi ha 35.156 treballadors afectats per un ERTO, un 14% més que les 30.838 persones registrades el mes de desembre. Segons ha assegurat el conseller, es tracta d'un increment atribuïble al tancament de bona part dels establiments d'hostaleria a causa de l'evolució de la pandèmia.

D'altra banda, i respecte a la taxa de protecció, (el percentatge de treballadors demandants d'ocupació inscrits al SOIB que es beneficien d'alguna ajuda d'atur) s'ha situat a la fi de gener en el 48,7%, amb un total de 108.329 persones que han tingut cobertura econòmica, uns 3.000 més que en el mes anterior.

En termes interanuals, l'atur de desembre ha crescut en 22.486 persones (un 37%), reflectint uns índexs molt superiors a l'augment de l'atur a Espanya (un 21,8%).