LOGO CAIB
Contingut
4 octubre 2021Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Reactivació econòmica: Les Illes Balears són la comunitat que més ocupació genera, encapçalant la recuperació del mercat laboral a Espanya NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Les Illes Balears són la comunitat que més ocupació genera, encapçalant la recuperació del mercat laboral a Espanya

Les Illes també són el motor de la recuperació turística, rebent un de cada quatre turistes d’Espanya

Les Illes Balears són la Comunitat que encapçala la recuperació econòmica de l’Estat en el mes de setembre, registrant 543.260 persones afiliades, el que suposa un increment de 43.183 afiliats més (8,6%) respecte al setembre de 2020. De fet, les Illes lideren el creixement relatiu de l’afiliació a Espanya, que en aquest període va incrementar l’afiliació un 3,5% en el seu conjunt, respecte a fa un any.

L’activitat turística, amb els sectors d’hoteleria i restauració, és qui ha encapçalat l’afiliació de setembre, amb un pes del 21,5% sobre el total de l’afiliació. Precisament, han estat les Illes la comunitat que ha impulsat el turisme a Espanya, acollint un de cada quatre turistes internacionals que han arribat al país.

Aquestes són les principals dades exposades pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que avui ha presentat l’evolució del mercat de treball a les Illes en el mes de setembre, juntament amb el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou. Negueruela ha indicat que totes aquestes dades mostren que les Illes Balears continuen essent la Comunitat que més avançada està en termes de reactivació econòmica d’ençà l’inici de la pandèmia.

Respecte al mes d’agost, les Illes segueixen mostrant un comportament molt similar, amb una caiguda de l’1,6% de l’afiliació respecte a agost, mes en el que ja va registrar un fort creixement i ja va liderar l’afiliació en el conjunt d’Espanya.

Des de l’inici de 2021 fins al setembre, les Illes són la comunitat amb major activació laboral. En els nou primers mesos de l’any s’han incorporat 125.718 persones al mercat de treball, el que suposa un 30,1% d’activació front al 2,5% estatal.

L'atur es recupera un 36% respecte a 2020

En el mes de setembre es van registrar 49.286 persones aturades, el que suposa una caiguda del 36,1% respecte a fa un any. Continua produint-se un descens de persones aturades, que situen les Illes Balears com una de les comunitats més avançades en reducció d’atur, amb 28.000 persones desocupades menys que fa un any. La reducció de l’atur al conjunt de l’Estat és del -13,8%, més de 22 punts percentuals menys que la caiguda registrada a Balears.

Totes les Illes redueixen les seves xifres d’atur respecte a 2020, amb especial incidència a Eivissa (-50%) i Formentera (-41%), seguit de Menorca (-38%), i Mallorca (33,6%).

Es tracta, en definitiva, dels registres de caiguda d'atur més acusats d'Espanya, que baixa el registre d’atur en un 13,7% respecte a setembre de l’any passat.

En termes intermensuals l’atur és similar al mes d’agost, amb un increment de l’1,4% (687 persones aturades més). Tot i això, és dona la circumstància que a Mallorca l’atur segueix baixant respecte al més anterior (-0’1%).

La taxa d’atur, similar a la d’agost

Amb tot, la taxa d’atur administratiu se situa en el 8,3% en el mes de setembre, pràcticament la mateixa del mes d’agost (8%), i una vegada més per davall del 10%. La taxa balear que contrasta amb l’estatal, situada en el  14,2%.

Aquest indicador mostra la mateixa tendència que el conjunt de dades del mercat laboral: la intensa recuperació de l’activitat respecte a fa un any i una tendència a allargar més la temporada turística en els darrers mesos de l’any.

Els treballadors en ERTO continuen reduint-se

El número de persones que s’han trobat dins un ERTO el setembre ha baixat un mes més, passant de  17.635 a l’agost a 15.625 de setembre. Per tant, en aquest mes de setembre s’han reincorporat al seu lloc de treball més de 2.000 persones.