24 gener 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: Més de 170 farmàcies de les Balears se sumaran a la xarxa de centres on es poden dur a terme tests d’antígens i notificar-ne oficialment el resultat al Servei de Salut NNota Informativa

Gómez ha agraït al COFIB la col·laboració prestada durant la pandèmia

COVID-19: Més de 170 farmàcies de les Balears se sumaran a la xarxa de centres on es poden dur a terme tests d’antígens i notificar-ne oficialment el resultat al Servei de Salut

Es guanyarà en proximitat, accessibilitat i ús eficient dels recursos sanitaris

Més de 170 farmàcies de les Illes Balears se sumaran, a partir d’avui, a la xarxa de centres on es poden dur a terme tests d’antígens de COVID-19 i notificar-ne oficialment el resultat al Servei de Salut de les Illes Balears.

Amb aquesta iniciativa es guanya en proximitat, accessibilitat i ús eficient dels recursos, tal com han explicat avui la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el president del Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB), Antoni Real, durant la presentació del conveni signat entre el Servei de Salut i el COFIB. A l’acte també ha assistit el director general de Prestacions i Farmàcia, Nacho García.

Gómez ha remarcat que l’acord i els procediments establerts tenen per finalitat oferir un servei eficaç, segur i que, en tot moment, ha de respectar les dades personals exactament igual que si la persona acudís a un punt del Servei de Salut a fer-se la prova.

Així mateix, ha manifestat que ampliar la xarxa de proves és una passa molt important per millorar el servei a tota la ciutadania, per ajudar tothom a gestionar la malaltia. «Els farmacèutics són un col·lectiu molt implicat i habitualment donen consell als usuaris de les oficines. Per tant, pensam que faran una tasca extraordinària, que permetrà alleujar la càrrega d’altres professionals del Servei», ha dit la consellera, que ha agraït al COFIB la col·laboració prestada durant tota la pandèmia.

D’aquesta manera, mitjançant l’acord, els usuaris podran adquirir el test a les farmàcies (el Ministeri de Sanitat va fixar-ne el preu màxim en 2,94 euros) i els farmacèutics els podran oferir la possibilitat de fer-se la prova a l’oficina de farmàcia mateix per tal de rebre l’assessorament professional.

En cas que sigui així, el farmacèutic instruirà l’usuari per fer-se correctament la prova in situ i per interpretar-ne el resultat. També valorarà la simptomatologia i els criteris d’inclusió en el grup de persones vulnerables mitjançant una entrevista i emplenant els camps d’un formulari específic.

Cal assenyalar que, abans de tirar endavant el procediment, el farmacèutic ha d’explicar la importància de notificar el resultat al sistema de salut i ha d’oferir a l’usuari la possibilitat que sigui la farmàcia qui se n’encarregui, per a la qual cosa haurà de signar un consentiment informat, que és un document amb què autoritza la farmàcia a notificar el resultat del test.

Si el resultat del test és positiu:

  • El farmacèutic oferirà consells perquè l’usuari compleixi correctament l’aïllament preceptiu i el remetrà a la web covid.ibsalut.es perquè obtengui més informació.
  • L’informarà sobre la simptomatologia d’alarma que l’obliga a contactar amb el sistema sanitari.
  • L’orientarà perquè, segons com evolucioni, sol·liciti des de la web covid.ibsalut.es que li facin el seguiment sanitari.
  • Generarà i entregarà un certificat del resultat positiu a petició de l’usuari.
  • Orientarà l’usuari sobre el procediment que ha de seguir per sol·licitar la baixa laboral, si la necessita.
  • I notificarà el resultat del test al Servei de Salut mitjançant el formulari allotjat a la plataforma digital desenvolupada a aquest efecte.
  • Per la seva banda, el Servei de Salut notificarà el resultat a la Direcció General de Salut Pública i Participació per facilitar la vigilància epidemiològica de la pandèmia.

Si el resultat del test és negatiu:

  • Indicarà a l’usuari que, així i tot, ha de mantenir les mesures preventives.
  • Generarà i entregarà un certificat del resultat negatiu a petició de l’usuari.
  • Registrarà la informació en el full d’Excel de gestió interna de la farmàcia.
  • També notificarà el resultat del test al Servei de Salut per mitjà del formulari.
  • Igualment, el Servei de Salut notificarà el resultat a la Direcció General de Salut Pública i Participació per facilitar la vigilància epidemiològica de la pandèmia.

 

D’acord amb les característiques de l’espai de la farmàcia i de la disponibilitat de personal, el farmacèutic pot establir una franja horària i donar cita per fer el test a la farmàcia.