LOGO CAIB
Contingut
30 juny 2020Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: L’IdISBa rep l’autorització del Ministeri de Ciència i Innovació per poder fer proves de detecció del coronavirus NNota Informativa

Foto de noticia

COVID-19: L’IdISBa rep l’autorització del Ministeri de Ciència i Innovació per poder fer proves de detecció del coronavirus

L’IdISBa ha rebut l’autorització del Ministeri de Ciència i Innovació per poder fer proves de detecció del coronavirus, la qual cosa permetrà ampliar la capacitat diagnòstica del Servei de Salut en cas que sigui necessari. Amb els recursos humans i tecnològics de què disposa, la capacitat diagnòstica de l’IdISBa és de 276 mostres diàries.

Amb la declaració de l’estat d’alarma i a fi de col·laborar amb el Servei de Salut per ampliar la capacitat diagnòstica del coronavirus SARS-CoV-2 i dur a terme RT-PCR, l’IdISBa ha posat a disposició del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases el personal qualificat en tècniques de biologia molecular, l’equip CFX96 system (Bio-Rad) i el material fungible.

Per a això, va adaptar un dels laboratoris d’investigació a un nivell 2 de bioseguretat i va redactar el procediment de bioseguretat i de realització de la tècnica en temps real mitjançant la reacció en cadena per la polimerasa (RT-PCR) per detectar el virus de la COVID-19. Totes aquestes passes eren imprescindibles perquè el Ministeri de Ciència i Innovació atorgàs l’autorització prèvia que permet que l’IdISBa pugui dur a terme PCR en cas que el Servei de Salut li ho sol·liciti.

Concretament, els requisits perquè el Ministeri inclogui un centre en la llista dels que poden col•laborar en la lluita contra la pandèmia mitjançant la realització de PCR són els següents:

 • Disposar de personal propi format en tècniques de biologia molecular.
 • Tenir capacitat per manipular mostres infeccioses de nivell 2, cabina de bioseguretat i equips adequats.
 • Disposar de capacitat per produir reactius d’inactivació.
 • Fer servir tècniques d’extracció d’àcids nucleics per mitjans propis.
 • Poder fer PCR i indicar si les poden fer amb mitjans propis o amb kits comercials.
 • Tenir un sistema de qualitat fort que asseguri l’exactitud de les anàlisis fetes, amb traçabilitat i inspeccions regulars.

Actualment l’IdISBa compta amb un laboratori de 12,70 m² de nivell 2 de contenció biològica i una zona de vestuaris al mòdul -1I de l’HUSE amb tots els procediments de treball per tal de garantir la protecció dels treballadors i la traçabilitat i exactitud dels resultats, dotat de cabina de bioseguretat classe 2 i de l’equipament necessari per fer PCR, entre d’altres el següent:

 • Equip de PCR en temps real (termociclador) de 96 orificis.
 • CFX96 system(Bio-Rad)
 • Kit d’extracció de RNA QIAamp Viral RNA Mini Kit (# 52904, Qiagen).
 • Kit de Viasure SARS-CoV-2 Real Time PCR Detection Kit (VS-NCO212L, Certest Biotec).
 • Centrífugues per a tubs d’1,5 ml i per a tires de tubs de PCR o plaques de 96 pouets.

L’IdISBa també té personal altament qualificat per a la realització de tècniques de biologia molecular, tant per la formació de doctors en Bioquímica i/o Biologia com per l’experiència en el camp de la genòmica i de la immunologia.