LOGO CAIB
Contingut
11 febrer 2021Presidenta

COVID-19: El Govern manté les mesures de protecció de nivell d’alerta 4 a totes les Illes i acorda amb els sectors afectats una reobertura gradual NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Govern manté les mesures de protecció de nivell d’alerta 4 a totes les Illes i acorda amb els sectors afectats una reobertura gradual

Les reunions socials continuen limitades a un únic nucli de convivència a Mallorca, Eivissa i Formentera, i dos nuclis i un màxim de 6 persones a Menorca

Els centres comercials a Mallorca podran tornar a obrir reduint al 30% el seu aforament així com la capacitat dels aparcaments al 50% excepte els caps de setmana

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit avui la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears, per abordar l’actual situació derivada de la covid-19. En acabar la trobada, juntament amb la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, s’han reunit per videoconferència amb els consells insulars, la FELIB i l’Ajuntament de Palma per fer seguiment de la situació actual de la pandèmia.

En acabar ambdues reunions, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha explicat que totes les Illes mantindran les mesures de protecció de nivell d’alerta 4. Segons l’informe tècnic elaborat pel servei balear d’Epidemiologia les Illes Balears, les Illes han passat d’una IA14 de 712,2 casos/100.000h el passat 25 de gener, a una IA14 de 276 casos/100.000 a dia 9 de febrer. Tot i la millora del risc epidèmic, el risc encara es molt alt. En les darreres setmanes ha baixat el nombre diari de contagis, la incidència i també els darrers dies s’ha constatat un decreixement de la pressió hospitalària, especialment a Mallorca i Menorca, i amb menys mesura a Eivissa.

No obstant això, hi ha un indicador que obliga a ser extremadament prudents a l’hora de rebaixar mesures per evitar la propagació de la COVID-19: la taxa d’ocupació de llits de cures crítiques per casos de SARS-CoV-2. En el conjunt de l’arxipèlag, un 35,76% de les places d’UCI són ocupades per pacients COVID-19, quan el Ministeri de Sanitat ha fixat que a partir d’un 25% ocupació el nivell de risc és extremadament alt. Totes les Illes Balears superen aquesta proporció i només Menorca s’hi apropa amb un 27,78%. En el cas de Mallorca, tot i la millora  experimentada els darrers dies, encara es situa en un 35,21% mentre que a Eivissa és d’un 40,35%.

D'altra banda el servei balear d’Epidemiologia adverteix de l'evolució de la presència de la variant britànica del virus perquè té un nivell de transmissió molt alt i ha situat les Balears com la segona comunitat autònoma amb més proporció d'aquesta variant a Espanya. Al conjunt de Balears se situaria ja en el 23% en la setmana epidemiològica 5/2021 (de l'1 al 7 de febrer) sent el màxim a Eivissa (33%) i Mallorca (14%).

Per això, les mesures establertes pel decret 6/2021 de la presidenta del passat 29 de gener i que eren vigents fins a aquest dissabte, es prorroguen fins a dia 1 de març, aquest dia inclòs. La limitació de la llibertat de circulació es mantendrà entre les 22.00 i les 6.00 a totes les illes i també es mantendran les restriccions d'entrades i sortides a les illes d'Eivissa i Formentera. Pel que fa a les reunions socials, a Menorca seguiran podent ser d'un màxim de 6 persones i dos nuclis de convivència, mentre que a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera estaran limitades a un únic nucli de convivència. Aquestes restriccions en les reunions continuen sent aplicables tant en espais interiors com en espais exteriors, i amb les excepcions ja previstes en l'anterior decret.

Modificacions que afecten l'illa de Mallorca

Activitats esportives d’intensitat baixa, piscines i entrenaments sense contacte físic

Es permetran les activitats esportives d'intensitat baixa dirigides en sala i les activitats d'intensitat baixa d'acadèmies de ball amb un màxim de 6 participants, els quals hauran de fer servir mascareta, i sempre que no se superi el 30 per cent de l'aforament de l'espai on es dugui a terme. Serà obligatori que les sales compleixin amb les condicions adequades de ventilació, i que es dugui a terme un registre dels participants. Les activitats esportives de baixa intensitat es varen regular a la Resolució de 2 de desembre de la conselleria d’Afers Socials (ioga, meditació, Pilates, hipopressius, entre d’altres).

A més, a les piscines esportives cobertes es podrà desenvolupar activitat esportiva, sempre que no se superi el 20% de l'aforament i que es garanteixi un mirall d'aigua de 4 metres quadrats per persona i un màxim de 2 persones per carril de natació. En ambdós casos, es prohibeix l’ús dels vestidors.

També es permet incrementar de 2 a 3 els entrenaments setmanals als esports d’equip i de contacte, que hauran de seguir sent sense contacte físic, respectant en tot moment la distància d’1,5 metres.

Pel que fa a l'activitat cultural, es permetrà la presència de públic en teatres, auditoris, cinemes i circs de carpa fins a un màxim del 50 per cent de la capacitat permesa, mentre que actualment el límit era del 30 per cent.

Reobertura escalonada del sector del comerç a Mallorca

Pel que fa al sector del comerç a Mallorca, el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha explicat que durant la Mesa de Diàleg Social s’ha acordat que els centres comercials i recintes comercials podran obrir les portes reduint al 30% la seva capacitat d’aforament. Així mateix, la capacitat dels aparcaments o espais destinats a l’aparcament també s’han de mantenir amb una capacitat del 50%.

Tot i així, els centres comercials i grans superfícies hauran d'assegurar per mitjans telemàtics o presencials, que el control d'aforament es fa a cada planta de l'establiment en el cas de comptar amb distribució en plantes. Les zones comunes i les àrees recreatives romandran tancades, de manera ben delimitada amb elements físics i sense que sigui impediment pel trànsit de persones, evitant aglomeracions i amb el correcte manteniment de la distància interpersonal. Els espais i els circuits d’entrada i de sortida hauran d’estar clarament senyalitzats.

Així mateix, els centres comercials tendran prohibida l’obertura a públic els caps de setmana i festius, llevat dels establiments o part d'aquests establiments que estiguin destinats al comerç essencial o dedicats a farmàcies, ortopèdies, òptiques, estancs, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d'estètica, centres de veterinària, jardineria i planta viva, i establiments de venda, manteniment i reparació de vehicles de motor, o els ubicats a mercats permanents.

Per altra banda, tots els establiments comercials han de continuar cessant la seva activitat a les 20 h, excepte el comerç essencial, i s’haurà d’assegurar la correcta ventilació i manteniment dels nivells de CO2. Per fer-ho, també s’ha acordat que els centres comercials hauran de comptar amb indicadors d’aforament en temps real, s’establirà un temps per poder instal·lar aquests aparells, de la mateixa manera que hauran de comptar amb mesuradors de CO2.

Es mantenen les restriccions a la restauració

D’altra banda, la Mesa de Diàleg Social ha acordat ratificar la situació de tancament total dels establiments de restauració per a les Illes de Mallorca, Eivissa i Formentera, que es troben en nivell 4, amb mesures de reforç a causa de la pressió hospitalària, i de tancament parcial (interiors) a Menorca, que es troba en nivell 4, seguint els criteris sanitaris.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha indicat que l’adopció d’aquesta mesura respon a una situació molt complicada i difícil per a moltes persones, famílies, treballadors, autònoms i empresaris, però el principal objectiu de donar continuïtat a aquestes mesures és aconseguir una situació que ens permeti anar recuperant l’activitat de forma escalonada i segura.

Pla d’acompanyament d’ajudes a empreses afectades per la COVID

En  aquest sentit, Negueruela ha recordat que el Govern ha posat tots els recursos a la seva disposició, i també el d’altres administracions, per minimitzar els possibles efectes negatius de les mesures adoptades per frenar la pandèmia.

Així, el Govern de les Illes Balears va posar en marxa el gener un paquet de més de 110 milions d’euros dins el Pla d’Ajuts d’acompanyament als sectors afectats per la covid-19, dels quals 60 són directes i no retornables.

Modificacions que afecten totes les illes

Activitats extraescolars i cursos d’aptitud professional per a conductors

Es permetran les activitats extraescolars. A més, en el nivell 4, tot i que l'activitat en acadèmies i centres de formació i autoescoles només es permeten grups de màxim 6 persones i amb un màxim del 50% d’aforament, s'exceptuen els cursos d’aptitud professional per a conductors (CAP) amb un màxim de 14 persones.