1 desembre 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: «Responsabilitat compartida» és el lema Del dia Mundial de la Sida, al que s'adhereix la Conselleria de Salut NNota Informativa

COVID-19: «Responsabilitat compartida» és el lema Del dia Mundial de la Sida, al que s'adhereix la Conselleria de Salut

Des de fa més de 30 anys l'1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida. És un dia per donar suport a les persones afectades per aquesta infecció, recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb el VIH i ampliar els coneixements sobre el virus i la manera de prevenir-lo. Enguany els centres de diagnòstic, tractament i prevenció d'infeccions de transmissió sexual han atès més de vuit-centes persones.

 

L'ONUSIDA —el Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/Sida— ha escollit per a enguany el lema «Responsabilitat compartida», al qual s'adhereix la Conselleria de Salut i Consum. Aquest lema està molt relacionat amb l'actual pandèmia de la COVID-19 que, una vegada més, evidencia la necessitat de treballar conjuntament, des de les administracions, les entitats socials i la ciutadania, assumint cadascuna de les parts la responsabilitat que li correspon, per així posar fi a les dues pandèmies que coincideixen en el temps.

 

A aquest efecte, en relació al VIH, és necessari seguir amb les diferents actuacions que es duen a terme: l'educació sexual integral, el diagnòstic precoç, el tractament precoç, la profilaxi preexposició i postexposició, la disminució de l'estigma i la discriminació de les persones infectades i l'abordatge de l'envelliment prematur de les persones amb VIH.

 

Totes aquestes actuacions s’han de fer de manera coordinada entre les parts implicades aplicant els principis bàsics de salut pública: l'equitat, la solidaritat, l'accés al sistema sanitari, i per mitjà d'implicar la societat en les mesures que es prenen.

 

En aquest sentit, la consulta Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d'Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS) a Mallorca va atendre per aquest motiu 803 usuaris en els mesos de gener, febrer, març i juny. A l'abril i maig el servei es va suspendre temporalment a causa de la pandèmia.

 

A les Illes Balears, des de 2003 i fins a juliol de 2019 s'havien diagnosticat 2.600 casos de VIH (81 % homes i 19 % dones), dels quals 2.176 corresponen a Mallorca, 105 a Menorca, 313 a Eivissa i 6 a Formentera.

 

Per tenir més informació accediu al web http://vihsida.caib.es.