LOGO CAIB
20 novembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

Son Llàtzer acull la campanya “M de Melanoma” per conscienciar sobre aquest tipus de càncer NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Son Llàtzer acull la campanya “M de Melanoma” per conscienciar sobre aquest tipus de càncer

L’exposició es pot visitar del 19 al 23 de novembre al vestíbul del centre hospitalari
La incidència del melanoma, el tipus de càncer de pell més agressiu, ha experimentat un considerable augment en els darrers anys, amb 132.000 nous casos cada any arreu del món i uns 5.000 a Espanya. Amb l’objectiu de donar visibilitat a l’impacte d’aquesta afecció i fomentar la importància de la prevenció, l’Hospital Universitari Son Llàtzer acull durant tota la setmana l’exposició “M de Melanoma”.
 
Aquesta exposició de Novartis Oncology es podrà visitar del 19 al 23 de novembre al vestíbul de l’Hospital Universitari Son Llàtzer. Té l’aval de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia i la col·laboració del Grup Espanyol Multidisciplinari de Melanoma, ofereix als visitants les claus per conèixer el melanoma i el melanoma metastàtic, l’evolució i els factors de risc n’estan implicats en el desenvolupament. Es pretén posar en relleu la importància de la prevenció i la detecció precoç per diagnosticar aquesta malaltia en les fases més primerenques a fi d’evitar que s’estengui..
 
“M de Melanoma” convida els visitants a fer un complet recorregut al llarg de la guia bàsica que utilitzen els experts per detectar el risc de patir melanoma. Aquesta eina, basada en l’ABCDE, ajuda a analitzar l’aspecte dels nevus (pigues a la pell) atenent aquests criteris: asimetria (A), vores (B, per bordes en espanyol), color (C), diàmetre (D) i evolució (E).
 
La mostra presenta els conceptes fonamentals que intervenen en el desenvolupament, les causes, els factors de risc, la incidència, la prevenció i el diagnòstic de la malaltia, i mostra de manera visual i detallada les diferents fases per mitjà de contenguts interactius i hologràfics per explicar la progressió de la lesió i els diferents estadis, que serveixen per classificar el melanoma depenent del gruix i de la disseminació del tumor.
 
Marta Fuentes, presidenta de l’associació de pacients Melanoma España, assegura que “per continuar millorant el pronòstic del melanoma són fonamentals les mesures de prevenció i el foment del diagnòstic primerenc, per tal d’evitar complicacions relacionades amb el tracte de la malaltia en els estadis avançats. Des de Melanoma España treballam intensament per donar visibilitat a la malaltia i informar-ne; gràcies al treball conjunt amb Novartis Oncology, “M de Melanoma” està recorrent els hospitals espanyols conscienciant la població”.
 
Per la seva part, la doctora Eva López, directora mèdica de Novartis Oncology, afirma que “el nostre compromís per transformar i millorar la qualitat de vida de les persones amb melanoma ens exigeix anar més enllà del desenvolupament de tractaments innovadors. Per aquesta raó impulsam les iniciatives que tenguin la finalitat d’atendre les necessitats dels pacients de manera integral, respondre els dubtes que tenguin i proporcionar materials i eines relacionats amb el tracte de la seva malaltia”.
 
En el marc de la campanya, el 22 de novembre d’horabaixa la sala d’actes de l’Hospital Universitari Son Llàtzer acollirà una sessió informativa dirigida a pacients i als seus familiars amb l’objectiu de crear un fòrum obert en el qual totes les persones participants puguin debatre sobre temes d’interès al voltant del melanoma i exposar experiències i punts de vista, de manera que es plantejarà un enfocament integral de la malaltia.
 
En paraules de la doctora Cristina Nadal, cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, “el melanoma és un tipus de càncer de pell que es genera a partir dels melanòcits, cèl·lules que contenen un pigment anomenat «melanina» i que són responsables del color cutani. Malgrat que representa només el 4 % de tots els tumors malignes de la pell, es tracta de la forma més agressiva, ja que es pot disseminar de manera impredictible i involucrar altres òrgans; és responsable del 80 % de les morts per càncer de pell i causa gairebé un miler de morts cada any a Espanya”.
 
La doctora Nadal assegura que “podem dir també que, malgrat l’alta taxa de mortalitat i l’increment del nombre de casos, la supervivència al cap de cinc anys des del diagnòstic del melanoma ha augmentat un 92 % respecte de 40 anys enrere, fet que està relacionat amb els avenços en la detecció precoç i en els tractaments en les fases més avançades. Per això convidam les persones interessades a visitar l’exposició i acudir dijous horabaixa a la jornada que hem organitzat”.
 
Respecte d’això, la doctora Pilar Mut, especialista en oncologia mèdica i melanoma de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, assegura que “en els darrers anys s’ha produït un canvi significatiu en el pronòstic dels pacients afectats de melanoma metastàtic gràcies a tractaments més personalitzats i a la immunoteràpia. Tot i així, tenen una importància vital la prevenció de la malaltia i el diagnòstic en les fases primerenques”.
 
Així mateix, pel que fa a l’exposició i el suport que suposa per als pacients, la doctora Mut afirma que “per a mi és un plaer desenvolupar aquesta exposició, que informa i incideix en aquests aspectes en la població general i la reunió que tendrà lloc dia 22, en la qual abordarem de manera integral els diferents aspectes importants per als pacients i els seus familiars en el diagnòstic, el tractament i l’evolució del melanoma”.