30 novembre 2017 | <9ªL> Conselleria de Salut

Salut incideix en la importància de la prevenció, el diagnòstic precoç i la no-discriminació de les persones infectades pel VIH NNota Informativa

Salut incideix en la importància de la prevenció, el diagnòstic precoç i la no-discriminació de les persones infectades pel VIH

L’1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida, i es visibilitza amb un llaç vermell que simbolitza el compromís i la responsabilitat d’informar-se i actuar contra el VIH
La prevenció, el diagnòstic precoç, l’educació afectiva i sexual, i la lluita contra l’estigma són les prioritats de la Conselleria de Salut davant el VIH, que a les Balears va registrar 158 casos nous el 2016. Així ho han indicat responsables de la Direcció General de Salut Pública coincidint amb la commemoració demà, 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida.

Des de l'any 2003 s'han registrat 2.300 infeccions noves pel VIH; el 81 % dels casos són homes i el 19 % són dones. La via de transmissió sexual representa el 82 % dels casos diagnosticats en homes i el 81 % en dones, i la mitjana d’edat és de 37 anys.  El 52 % dels casos acumulats es diagnostiquen amb retard, quan el sistema immunitari ja està bastant afectat. Aquest retard en el diagnòstic és més gran en les persones infectades en relacions heterosexuals, i augmenta amb l’edat.
 
A les Illes Balears, per saber si una persona té la infecció pel VIH hi ha dues proves confidencials: una és el test ràpid, amb el qual se sap el resultat en 20 minuts i es pot fer de manera gratuïta a l’Associació de Lluita Antisida de les Illes Balears (ALES), en el Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d’Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS), i per un cost de 5 € a les oficines de farmàcia.

La segona via per saber si una persona té el VIH és una analítica de sang que es pot sol·licitar en el centre de salut i en el Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d'Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS).

Reptes
La Coordinació Autonòmica de Sida i Sexualitat exposa que un dels reptes pendents de resoldre és la denominada “sida social”, que suposa una estigmatització i discriminació per part de la societat cap a les persones infectades pel VIH.

Aquesta situació, a més de conculcar els seus drets i causar malestar en aquestes persones, suposa una barrera important per a la prevenció.

En aquest sentit, enguany ONUSIDA ha triat com a eslògan de la campanya del Dia Mundial “Besar, comprendre, estimar, gaudir, tocar, conviure no transmet el VIH”. En xarxes socials es compartirà el missatge a través de l’etiqueta #TransmetRespecte.

Aquest eslògan té per objectiu informar i sensibilitzar la societat en la NO-discriminació d’aquestes persones, basada fonamentalment en informacions errònies.