5 gener 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Reducció significativa de les morts per electrocució d’àguiles coabarrades durant l’any 2018 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reducció significativa de les morts per electrocució d’àguiles coabarrades durant l’any 2018

La població ja arriba als 29 exemplars, el doble que el 2014
La població d’àguila coabarrada a Mallorca ha arribat als 29 exemplars l’any 2018. D’aquesta manera, es duplica, des de 2014, el nombre d’exemplars d’aquesta espècie, extinta a Mallorca durant més de cinquanta anys i que es va reintroduir a partir del 2011.
 
L’any passat, a més, es va reduir notablement el nombre d’exemplars morts per electrocució, el principal perill per a aquestes aus. En aquest sentit, només s’ha hagut de lamentar la mort d’un exemplar juvenil, el mes de desembre, quan la mitjana dels darrers anys se situava entre tres i quatre individus. Aquests resultats s’han obtingut amb un esforç conjunt amb l’empresa ENDESA (amb la qual la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca manté un conveni de col·laboració des de l’any 2004) i són un estímul per a incrementar els esforços per evitar aquesta causa de mortalitat accidental de grans aus.
 
Tot i que encara queda molt per fer, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca considera molt encoratjadora aquesta dada, ja que cada vegada hi ha més individus, i continuarà fent feina per consolidar aquesta tendència.
 
Cal tenir en compte que l’evolució de l’àguila coabarrada és indicativa del que passa amb altres espècies que no són objecte d’un seguiment tant intensiu i que també són molt sensibles a l’electrocució, com són la milana, l’àguila peixatera o l’àguila calçada.
 
L’any 2009, el Govern va aprovar el Pla de Reintroducció de l’Àguila Coabarrada a Mallorca. Posteriorment, el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) i la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca han participat en el programa europeu Life Bonelli, amb l’objecte d’implementar gran part de les accions previstes en el Pla de Reintroducció.
 
Des que es va iniciar el projecte, l’àguila coabarrada ha tornat a criar en llibertat a l’illa i actualment presenta una nova població formada per 29 exemplars dels quals gairebé la meitat ja han format parelles territorials. En aquests darrers anys, han nascut onze exemplars en llibertat, a quatre indrets diferents de l’illa.
 
Un estudi recent de la Universitat de Barcelona (UB) ha determinat que, actualment, la població d’àguila coabarrada és autosostenible i que, segons la previsió dels models demogràfics, tendirà a augmentar en el futur.
 
Els interessats a conèixer més detalls del projecte Life Bonelli podeu demanar una còpia gratuïta del darrer informe escrivint un missatge electrònic a l’adreça especies@dgcapea.caib.es.