4 juny 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Quinze embarcacions assessoren el fondeig a zones properes a la posidònia arreu de les Illes NNota Informativa

Quinze embarcacions assessoren el fondeig a zones properes a la posidònia arreu de les Illes

Enguany hi haurà cinc embarcacions més que el 2017 per informar, vigilar i assessorar sobre el fondeig a hàbitats protegits
El passat 18 de maig es va iniciar el servei d’assistència al fondeig damunt posidònia a Pitiüses i el divendres dia 1 de juny ho va fer a Mallorca i Menorca. La prestació del servei acabarà el 30 de setembre.
 
El Consell de Govern va autoritzar la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca a transferir 1.940.000 euros a l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), entre enguany i el 2021, per atendre el control de fondeigs d’embarcacions i per assegurar l’estat de conservació de les praderies de posidònia durant aquest període, a raó de 485.000 euros l’any. Aquest contracte, amb un termini de vigència de dos anys i la possibilitat de pròrroga de dos anys consecutius més, té per objecte assegurar l’estat de conservació de les praderies de posidònia oceànica, especialment a les zones amb més pressió de vaixells, durant els mesos d’estiu.
 
Enguany es compta amb quinze embarcacions, cinc més respecte del contracte de 2017, i que faran tasques de vigilància i informació sobre la prohibició de fondejar damunt la posidònia oceànica a zones catalogades com a lloc d’interès comunitari (LIC) i a zones d’especial conservació (ZEC) de les quatre illes. Així ho ha explicat el mateix conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, “enguany tenim un dispositiu més ambiciós en la protecció per la posidònia, tenim més mitjans i ho farem durant més temps. L’any passat el número d’assistències totals en tres mesos, entre ajuda al fondeig i canvi de fondeig, van ser un total de 6.678 embarcacions, el que pretenem és que en acabar aquesta temporada, aquest nombre baixi considerablement”.
 
D’aquesta manera, s’amplien les zones de servei: A Mallorca hi haurà cinc embarcacions ubicades a les badies de Pollença i Alcúdia; a l’àrea marina del lloc d’interès comunitari corresponent a les muntanyes d’Artà; a cala Figuera (dins l’àmbit marí del paratge de la Serra de Tramuntana), i a l’arxipèlag de Cabrera (part nord del LIC). A més, també s’amplien les zones de la costa de Llevant, Portocolom, l’àrea marina del cap de Cala Figuera i la zona de Calvià.
 
A l’illa de Menorca, dues embarcacions treballaran a les zones de l’arenal de Son Saura i a l’àrea marina del sud de Ciutadella, i la vigilància s’ampliarà a la zona compresa entre la cala de Llucalari i Calescoves, i a l’àrea marina de Punta Prima, a l’illa de l’Aire.
 
A les Pitiüses, tres embarcacions treballaran a Eivissa, als límits del Parc Natural de ses Salines, i també cobrint l’àrea marina de Tagomago, al nord d’Eivissa. Pel que fa a Formentera, on es concentra el nombre més elevat de fondeigs, cinc barques cobriran ses Salines d’Eivissa i Formentera, l’àrea marina de la platja de Tramuntana i l’àrea marina de cala Saona. Cal destacar que les Pitiüses disposaran de recursos propis de l’IBANAT, des del maig, amb tres barques i quatre vigilants d’àrees marines. Es tracta d’algunes de les noves incorporacions efectives de les quaranta places noves creades després que a la legislatura passada s’acomiadassin trenta-dos treballadors de l’empresa pública.

Si escau, també s’oferirà assessorament a embarcacions de grans eslores (entre 15 i 110 metres), per tal d’evitar impactes sobre aquesta fanerògama marina en les maniobres de fondeig.