3 desembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Persones en risc d’exclusió retiren pintades i graffitis dins l’àmbit del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Persones en risc d’exclusió retiren pintades i graffitis dins l’àmbit del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana

El projecte s’emmarca dins el conveni de col·laboració entre la Conselleria de Medi Ambient i la Fundació Bancària “la Caixa”
A partir d’una sèrie de comunicacions, queixes i visites de camp al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana (PNST), es van detectar nombrosos punts dins d’aquest espai natural amb pintades i graffitis que embrutaven i modificaven el paisatge. Així doncs, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca amb la col·laboració de la Fundació Bancària  “la Caixa” han posat en marxa des del mes de setembre un projecte per retirar aquestes pintades, amb l’objectiu de retornar al paisatge el seu estat natural amb una inversió de 18.000 euros per poder dur a terme diferents accions.
 
Aquest dematí, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal acompanyat per Sr. Hilari Llabrés, Director del Centre d’Institucions de CaixaBank a les Illes Balears i representants de l’associació s’Estel de Llevant han pogut comprovar “in situ” la feina feta per la brigada de neteja que la conformen persones en risc d’exclusió social d’aquesta entitat.
 
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal ha explicat que es tracta, “d’un projecte a tres bandes, conselleria, Fundació “la Caixa” i Ester de Llevant, per mantenir el nostre paisatge, els nostres valors naturals, i no és admissible que en aquest patrimoni que tots respectam, un paisatge que tots volem conservar, es produeixin fets com aquestes coloracions o graffits que l’únic que fan és entorpir i destorbar en el paisatge”. A més, el conseller ha demanat a la ciutadania civisme, i en concret a  la Serra de Tramuntana ja que ha dit, “l’hem de poder gaudir sempre des del respecte i més a més si estem dins d’una propietat privada”.
 
Per la seva banda, el Director del Centre d’Institucions de CaixaBank a les Illes Balears, Hilari Llabrés ha afegit que, “ es tracta de retornar a la societat la mateixa confiança que la gent té amb la nostra entitat”. En aquesta línia, el representant de l’associació Estel de Llevant, Quintín Cler ha volgut expressar el seu agraïment per donar una oportunitat de feina als seus treballadors i ha volgut posar en valor la gran tasca que han realitzat durant aquests mesos.
 
A l’acte la directora del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, Susanna Llobet ha explicat que en els últims anys la tendència de trobar pintades i graffitis en els espais naturals va en augment i que es  traca d’una prova pilot “que volem estendre a d’altres espais naturals aquí hem practicat la tècnica i experimentat amb productes”.  Pel fet de tractar-se d’un espai protegit, les tasques de retirada de pintures i graffitis s’han hagut de realitzar amb materials específics, biodegradables i ni bioacumulables ni ecotòxics.
 
De moment, ja s’ha actuat a la finca pública de Mortitx , Es Pixarells a Menut, comuna de Fornalutx, camí de s’Arboçar fins la comuna de Bunyola, camí del coll d’Honor , un tros del camí de Cúber al torrent d’Almadrà , camí de Muleta i a Valldemossa a s’hort de sa Coma.
 
Cal recordar que el principal objectiu de la declaració d’un espai natural protegit és la conservació dels seus valors naturals i culturals. La Serra de Tramuntana va ser declarada Paratge natural mitjançant l’Acord de Consell de Govern de 16 de març de 2007 (BOIB núm. 54 EXT). Amb una superfície de 62.403 ha terrestres i 1.123 ha marines, constitueix l’espai natural protegit de major extensió de les Illes Balears.