LOGO CAIB
Contingut
10 setembre 2020Conselleria de Medi Ambient i Territori

Neixen deu tortugues del niu de la platja del Cavallet NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Neixen deu tortugues del niu de la platja del Cavallet

És la primera vegada que es documenta el naixement en arena d’aquesta espècie a Eivissa

Deu tortugues marines (Caretta caretta) han nascut aquesta matinada a la platja del Cavallet, al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera. És la primera vegada que es documenta el naixement en arena d’aquesta espècie a l’illa i corresponen al niu de la posta del passat juliol a Cala Nova que, per garantir-ne la seva viabilitat i unes condicions òptimes de desenvolupament, es van traslladar a la platja on han acabat descloent els ous. Els petits quelonis han nascut després de 58 dies d’incubació.

Les persones que custodiaven el niu, després de ratificar-ne el naixement, les han preparat per al seu trasllat al Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), on es criaran fins que tenguin el pes i la mida adequats per tornar-les a deixar a la mar.

Amb el naixement d’aquesta desena de tortugues, ja són dotze les que han nascut d’aquesta posta. El passat 1 de setembre van néixer dos exemplars dels únics ous viables que es van traslladar a les incubadores del Centre de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), a Mallorca després de 49 dies. Cal recordar que la posta va ser de 99 ous, dels quals, seguint el protocol establert, una part es van dur a les incubadores, mentre que la gran majoria van quedar al niu.

Des del passat 28 d’agost, prop d’una setantena de voluntaris i voluntàries del GEN-GOB, de l’Associació de Voluntaris d’Eivissa i particulars, juntament amb l’equip del Parc Natural, custodien el niu durant les 24 hores. A diferència del niu de sa Mesquida, on es va començar la vigilància contínua després del naixement dels exemplars de les incubadores, a la platja del Cavallet va començar el dia 45 d’incubació, ja que la temperatura és més càlida i més estable. Des de la Conselleria de Medi Ambient i Territori s’ha volgut agrair la tasca que han fet per vetlar per la seguretat dels ous.

Aquesta custòdia seguirà activa, ja que encara queden 69 ous per descloure. Una vegada s’hagi passat una nit sense nous naixements, es procedirà a obrir el niu per veure si algun exemplar ha quedat atrapat i saber si algun dels ous que puguin quedar són viables.

Cal recordar que els protocols aplicats s’han redactat conjuntament amb personal expert en l’àmbit i que s’aconsella el seu trasllat per garantir la supervivència dels exemplars, ja que, en l’entorn natural només una de cada 100 passa el primer any de vida i una de cada 1000 ho fa a l’edat reproductora.