LOGO CAIB
Contingut
18 juny 2020Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient prova un nou material ecològic en la restauració del camí del Comellar des Horts, afectat per la DANA de setembre de 2019 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient prova un nou material ecològic en la restauració del camí del Comellar des Horts, afectat per la DANA de setembre de 2019

L’IBANAT ha destinat més de 300.000€ a les actuacions

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el director gerent de l’Institut Balear de Natura (IBANAT), Joan Ramon, han visitat, aquest dijous, els camins del Comellar de sa Coveta Negra i del Comellar des Horts, al terme municipal de Selva, que s’han restaurat després d’haver patit els efectes d’un episodi de Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA), el setembre de 2019.

Tots dos camins van quedar gairebé impracticables, per la qual cosa s’hi van haver de realitzar obres d’emergència, a les quals l’IBANAT hi va destinar 306.987,50 €. Per reparar aquells trams que fins al moment no havien estat pavimentats en el Comellar des Horts, s’ha utilitzat un nou material compacte 100 % ecològic i amb una petjada de carboni negativa. Aquest aglomerant té una gran resistència a la compressió i a l’erosió provocada per l’aigua, amb una emissió de pols molt baixa.

Segons ha explicat el conseller, l’èxit d’aquest nou material obre la porta al seu ús en altres actuacions, ja que és més respectuós amb el medi ambient i s’adapta millor al paisatge. Mir ha subratllat la importància d’haver tramitat aquestes actuacions com a urgents, ja que aquests camins rurals de muntanya són els que permeten dur a terme les actuacions de gestió forestal i prevenció d’incendis, així com aquelles necessàries per a la conservació de la biodiversitat. També, ha dit, recuperar-ne l’accessibilitat permet a la ciutadania gaudir del medi natural.

A més de reconstruir els camins, l’empresa pública TRAGSA, encarregada de l’execució de les obres, hi ha fet guals, hi ha dut a terme tasques de neteja de cunetes i ha reconstruït elements de pedra en sec, parets, dics, i galeries hidràuliques.

Cal recordar que la DANA del passat 10 de setembre de 2019 també va afectar a altres camins forestals, per la qual cosa es va demanar al Ministeri de Transició Ecològica l’execució per tràmit d’emergència de les obres per reparar-los. L’executiu estatal va atendre la petició i va destinar-hi prop d’un milió d’euros. Així, les obres per rehabilitar els camins de Coll Mata, Comellar de s'Homo i Sa Volta (Selva); Míner Gran (Campanet, Pollença, Escorca); i Mortitx (Escorca) també van ser encomanades a TRAGSA i encara s’estan executant.

Els camins recuperats són, entre altres coses, els únics accessos que permeten la intervenció dels mitjans d’extinció d’incendis forestals a la zona, ja que cobreixen superfícies declarades zona d’alt risc d’incendi forestal (ZAR), d’acord amb el que estableix el IV Pla de Defensa contra Incendis Forestals de les Illes Balears.