LOGO CAIB
15 de febrer de 2018Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Medi Ambient i la Cooperativa del Camp de Formentera col·laboren per conservar la figuera na Blanca d’en Mestre NNota Informativa

Foto de noticia

Medi Ambient i la Cooperativa del Camp de Formentera col·laboren per conservar la figuera na Blanca d’en Mestre

Es tracta d’un arbre singular catalogat des de l’any 1993
Al llarg d’aquest mes de gener, l’equip de la Cooperativa del Camp de Formentera en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca han dut a terme la poda de sanejament i condicionament de l’arbre singular catalogat conegut com a “Na Blanca d’en Mestre”. És, juntament amb un altre exemplar que es troba al seu costat, una figuera de port monumental. Les figueres d’en Toni Mestre són de les més famoses de les “estalonades” de l’illa de Formentera.
 
Les dues figueres es troben ubicades a un camí rural del terme municipal de Sant Francesc Xavier. Amb unes capçades d’entre 300 i 350 m2, varen ser incloses dins del Catàleg Balear d’Arbres Singulars l’any 1993 per aquesta característica i per la seva edat, que ja en aquell moment se suposava superior als 100 anys.
 
L’estructura que presenten els arbres és fruit de mantenir de forma artificial una enorme capçada gràcies a l’ajuda de puntals o estalons. Aquesta tècnica tradicional, que avui en dia pocs ja coneixen i que s’està perdent, dóna a l’arbre una configuració molt horitzontal, capaç de mantenir branques llargues i amb molta superfície. Aquests arbres i d’altres amb la mateixa configuració existents a l’illa han proveït en temps primers de fruits, les figues, a persones i animals, i d’ombra espessa per al bestiar, doncs atès que són perfectes sestadors en èpoques caloroses.
 
El resultat de l’acció duta a terme sobre l’arbre és que s’ha eliminat un 40 % de brancam de la copa, degut al mal estat que presentava i que estava afectat per diferents agents negatius: atac d’escarabats i corcs, branques perforades per cucs barrinadors de la fusta, branques amb mossegades de rata, branques podrides per fongs, entrecreuaments excessius que impedien l’arribada de l’aire i de la llum a les parts més baixes de l’arbre. En definitiva, s’ha fet una actuació de sanejament i estabilització de l’estructura de l’arbre. Els tècnics de la cooperativa treballaren en la figuera supervisats i assessorats per el propietari de les figueres catalogades, Juan Escandell Juan, pagès expert coneixedor de com s’han fet sempre aquestes tasques.

A més, s’ha revisat i restaurat el sistema d’estalonamentment. S’han “re-apuntalat” gran part dels estalons, peus de caàbria i perxes, i s’han “relligat” branques per fer una redistribució més homogènia a les corones exteriors de l’arbre. Amb aquesta actuació es pretén no només sanejar i rejovenir l’exemplar, sinó que també es preserva així el coneixement de la tècnica de l’estalonamentment, que no s’hauria de perdre pel seu gran valor etnològic i de patrimoni cultural, a part de la valor importància estètica, que anima al el visitant a immortalitzar-se vora aquests arbres.