LOGO CAIB
Contingut
9 setembre 2020Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient executarà d’emergència tasques de reparació dels danys del temporal a tres municipis de la Serra de Tramuntana NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient executarà d’emergència tasques de reparació dels danys del temporal a tres municipis de la Serra de Tramuntana

Les actuacions començaran la setmana vinent i s’hi destinaran 279.949 euros

El Servei de Gestió Forestal de la conselleria de Medi Ambient i Territori iniciarà, la setmana vinent, tasques de reparació de danys provocats en la interfase urbana i forestal de les zones més afectades pel temporal de dia 29 d’agost a la Serra de Tramuntana. A més, s’actuarà a les zones crítiques de risc d’incendi (delimitades en el IV Pla General de Defensa contra els incendis forestals de les Illes Balears) i a les immediacions de la xarxa viària i de camins mitjançant la realització de faixes de prevenció.

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ja ha encomanat a l’empresa pública TRAGSA l’execució de les actuacions, per un import de 279.949,57 euros. El conseller, Miquel Mir, ha comunicat, aquest dimecres, la declaració d’emergència i les actuacions que s’executaran als tres batles dels municipis més afectats, Esporles, Banyalbufar i Valldemossa.

S’estima que el temporal del passat 29 d’agost va afectar a 736 hectàrees d’aquests tres municipis, de les quals gairebé 683 són superfície forestal del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Els danys observats afectarien al voltant d’un total de 300.000 arbres.

La declaració de l’emergència de les actuacions es justifica per la necessitat de pal·liar de forma urgent els danys al medi ambient, limitar el greu risc dins les àrees de bosc provocat per la destrucció del seu arbrat forestal i, especialment, per garantir la seguretat de l’ús públic dins els espais naturals.

Els danys mediambientals que es poden desencadenar si no s’hi actua amb celeritat poden provocar severs processos erosius en les zones de fortes pendents i la pèrdua de capacitat de recàrrega d’aqüífers en les zones afectades en multiplicar-se l’escorrentia per la pèrdua i falta de regeneració de la coberta vegetal arbrada.

Cal tenir en compte, a més, que la caiguda i acumulació de restes de vegetació provocades per la tempesta augmenten considerablement el combustible vegetal, provocant, en plena època d’alt risc d’incendis forestals, un risc extrem.

Les tasques que es duran a terme de forma immediata, doncs, consistiran en disminuir el risc d’incendi forestal, evitar els accidents que la caiguda d’arbres desestabilitzats puguin provocar en les zones d’interfase urbano-forestal i controlar la generació i propagació de plagues forestals, a més d’evitar nous danys que puguin provocar la manca d’actuació en l’arbrat afectat pel temporal.

Mir ha volgut agrair la tasca desenvolupada pels equips de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) i del Servei de gestió forestal de la Conselleria, així com als Agents de Medi Ambient i altres cossos implicats en les actuacions del passat 29 d’agost. El conseller ha destacat la importància d’haver declarat les actuacions d’emergència, ja que «permetrà pal·liar els danys mediambientals ocasionats per la tempesta i evitar-ne de nous, així com recuperar el més aviat possible la seguretat de l’ús públic d’un espai natural protegit tan preuat com és la Serra».

Pel que fa a la reunió, Mir ha destacat la coordinació entre institucions i ha recordat que «el personal tècnic de gestió forestal de la Conselleria està a la disposició de la ciutadania i els ajuntaments per reunir-s’hi i resoldre els dubtes que puguin sorgir arrel de les actuacions».

Cal recordar que, a més, el passat dilluns, el Consell de Govern va aprovar l’acord pel qual se sol·licita a l’Estat la declaració de zona greument afectada per la tempesta del 29 d’agost de 2020 dels termes municipals de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa.