25 febrer 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Medi Ambient aconsegueix més d’un milió d’euros en quatre anys del programa ‘Fruita a les Escoles’ de la Unió Europea NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient aconsegueix més d’un milió d’euros en quatre anys del programa ‘Fruita a les Escoles’ de la Unió Europea

Només el curs passat, 97.489 alumnes de 266 escoles van rebre 106.445 kgs de fruita i verdura
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha presentat, aquest dilluns, al CEIP El Terreno, a Palma, les carmanyoles i tassons que, en les properes setmanes, es repartiran a diversos centres d’educació infantil i primària de les Illes Balears com a mesures d’acompanyament del Programa escolar de fruita, hortalisses i productes lactis de la Unió Europea (UE). A l’acte, també hi ha assistit el Secretari General de la Conselleria d’Educació i Universitat, Xisco Gálvez.

Vidal ha explicat que es repartiran 12.000 unitats de carmanyoles per potenciar que es dugui fruita a l’escola per berenar i reduir l’ús de productes d’un sol us per protegir-les (bosses de plàstic, paper alumini, etc). Els tassonets, dels quals també se’n repartiran 12.000 unitats, son per servir el iogurt i el suc de taronja.

La direcció d’art i el disseny gràfic d’aquesta iniciativa ha anat a càrrec de Jordi Cerdà (Hastalastantas) mentre que la il·lustració és de Mar Oliver. La filosofia del disseny és posar de manifest que menjar fruita i lactis és divertit a banda de saludable.

El Programa està finançat en un 75% pel Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA), la resta l’aporta el govern a través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA). Les empreses que hi participen es comprometen a dur, almanco sis vegades durant el curs escolar, una peça de fruita o tassó de suc de taronja o de iogurt a cadascuna de les escoles que hi participen, en base a un programa i calendari aprovat pel FOGAIBA.

La dotació del Programa ha anat creixent de manera progressiva al llarg de la legislatura per l’interès de la conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca de potenciar aquesta línia d’ajudes, que no només educa els infants en la conveniència de mantenir hàbits d’alimentació saludables sinó que serveix per a promocionar l'economia local.

Així, el 2018 es van aconseguir 450.000 € d’aquests fons europeus mentre que el 2014, darrer any de la legislatura passada, només en van arribar a l’arxipèlag 50.000 €. Des del curs escolar 2015-16 s’han invertit 1.067.494 € en aquest Programa.

Durant la campanya 2017-18, 97.489 alumnes de 266 escoles van rebre 106.445 kgs de fruita i verdura; 1.142 litres de llet; i 18.001 kgs de Iougurt. Els productes més comuns que s’han repartit han estat ametlles, suc de taronja, clementina, plàtan, síndria, meló, llet, iogurt, albercocs, maduixes, pera, poma, pruna i raïm.

Amb aquests fons, també es financien activitats complementàries o mesures d’acompanyament organitzades pel Servei de Millora Agrària i Pesquera de les Illes Balears (SEMILLA). Així, aquests darrers anys s’ha duit a terme l’activitat “Conèixer els productors”, que consisteix en visitar amb els alumnes finques o empreses que produeixin productes agroalimentaris representatius de les Illes Balears, per donar a conèixer la importància de la producció del producte local, així com el paisatge que el defineixen. Entre 2016 i 2018, hi han participat 2.568 alumnes.

Per el curs 2018-2019, s’hi ha incorporat l’activitat “varietats locals”, que consisteix en donar a conèixer els aliments i els cultius de temporada i saber identificar les diferents varietats locals de cada estació. Els objectius principals d’aquesta activitat són:

- Conèixer el cicle de les plantes.

- Descobrir les peculiaritats de cada varietat local.

- Identificar la relació entre el clima i el creixement de les plantes.

- Reconèixer el canvi climàtic i la importància de la biodiversitat agroecològica per a la nostra adaptació.

- Fomentar el treball interdisciplinari i cooperatiu.

S’estima que, aquest curs, participaran en aquesta activitat 13 escoles i 813 alumnes. D’altra banda, està previst que 34 centres i 1445 alumnes visitin alguna explotació agrària en el marc de l’activitat “conèixer els productors”.