27 d’octubre 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Més de 67.000 persones informades sobre l’abandonament de residus a les platges naturals de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Més de 67.000 persones informades sobre l’abandonament de residus a les platges naturals de les Illes Balears

\ De l’1 de juny al 15 de setembre vuit informadors ambientals han actuat a dotze platges
\ Els usuaris valoren la campanya de sensibilització del Govern i Ecoembes de manera molt positiva
 
 
Entre l’1 de juny i el 15 de setembre 67.341 persones han estat informades sobre la necessitat de dur-se els residus a casa, el problema d’abandonar residus en entorns naturals i la importància de separar els residus correctament per al reciclatge. La informació ha tingut lloc a dotze platges emblemàtiques de Mallorca, Menorca i Formentera en el marc de la campanya de sensibilització del Govern i Ecoembes “Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa”. 
 
En el cas de Mallorca, cinc informadors ambientals han arribat a un total de 46.482 usuaris de sa Canova, cala Varques, Mondragó i es Trenc, predominantment de nacionalitat espanyola i alemanya. Els usuaris han valorat la campanya molt positivament: la puntuació més baixa ha estat de 4,6 sobre 5, i la més alta, de 4,8.
 
A Menorca, la iniciativa de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha arribat a 17.607 persones, un 59 % de les quals eren de nacionalitat espanyola no resident a l’illa, seguits, en menor proporció, per italians, francesos, anglesos i residents.  La campanya, que ha dut a terme un educador ambiental a les cales Presili i de sa Torreta i les platges d’en Tortuga, de s’Escala i des Grau, també ha estat ben rebuda pels usuaris, que l’han qualificat amb un 4,43 sobre 5.
 
A Formentera, a les platges de s’Espalmador, Illetes, Llevant, sa Roqueta i Punta Prima, dos educadors ambientals han informat 3.252 usuaris de trenta nacionalitats diferents sobre l’abandonament de fems als espais naturals. La majoria dels visitants, un 79,2 %, valora la iniciativa amb 5 punts, el màxim, mentre que el 14 % ho fa amb 4 punts. D’acord amb el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, els informadors han repartit també cendrers de platja de cartró i fullets específics en què es recorda la normativa del Parc i sobre l’ús del foc a s’Espalmador.
 
L’abandonament de residus al medi natural de les platges naturals de les Illes Balears s’esdevé principalment els mesos d’estiu, durant els quals els residus més freqüents, tant a la mar com a la platja, són burilles, botelles i embalatges de plàstic, taps, canyetes i coberts, bosses de plàstic i botelles de vidre. De fet, segons el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, el 45 % dels fems marins tenen l’origen en l’ús turístic del litoral, que inclou l’ús recreatiu de les platges i l’activitat nàutica.
 
Per a aquesta actuació, s’ha disposat d’un pressupost de 89.509,75 euros, que es financen mitjançant el Conveni marc que Ecoembes manté amb el Govern de les Illes Balears per impulsar campanyes de comunicació i educació ambiental.