27 d’abril 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

Més de 30 mil persones es beneficien anualment dels programes de l’IRPF Social que gestiona Afers Socials NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Més de 30 mil persones es beneficien anualment dels programes de l’IRPF Social que gestiona Afers Socials

La Conselleria reuneix 77 entitats del Tercer Sector per llançar una nova campanya per fomentar que els contribuents marquin la X solidària a la declaració de la renda

Des de 2017 que la Conselleria d’Afers Social i Esports gestiona aquests fons, s’han finançat 664 iniciatives valorades en 20’9 milions d’euros

S'ha passat de 2,5 milions d'euros quan el gestionava l'Estat el 2016 a 5,3 milions el 2022

La Conselleria d’Afers Socials i Esports ha reunit avui 77 entitats del Tercer Sector de les Illes Balears per llançar plegats una nova edició de la campanya que promou que els contribuents de les Illes Balears marquin la X a la casella solidària de l’IRPF. L’objectiu és recordar als contribuents de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) que fent aquesta marca destinen un 0’7% dels seus imposts a col·laborar en projectes amb finalitat social realitzats per entitats del tercer sector social de les Illes Balears. Unes iniciatives que permeten que més de 30 mil usuaris es beneficiïn cada any d’aquestes ajudes dels programes finançats per la X solidària.

La campanya que duu per títol «Ara més que mai marca la X solidària a la teva declaració de l’IRPF» recorda que quan marques la casella per a finalitats socials ajudes les entitats socials de les Illes Balears i contribueixes directament en projectes socials. 

Amb els doblers recaptats per aquest concepte, la Conselleria d’Afers Socials i Esports gestiona, mitjançant subvencions a entitats del tercer sector, el finançament de serveis i programes en dues vies principals: una que finança projectes d’inclusió i integració social i una altra que modernitza projectes d’inversió amb l’actualització dels equipaments informàtics i tecnològics i la flota automobilística de les entitats. A més, l’any passat es va posar en marxa una nova línia per al finançament de projectes de cobertura de necessitats bàsiques, en la qual es financen projectes de distribució d’aliments entre entitats dedicades al repartiment, projectes de repartiment de productes de primera necessitat que atenen usuaris d’un o més municipis i projectes de menjadors socials.

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha destacat que aquest programa «possibilita ampliar moltíssim les ajudes econòmiques al Tercer Sector i arribar a molts de sectors: a persones amb discapacitat, a lluitar contra la pobresa, a joves vulnerables, a persones majors, a voluntariat...».

Per part de les entitats, la presidenta del Tercer Sector Social de les Illes Balears, Sonia Castro, ha explicat que «per nosaltres aquesta campanya és molt important per la quantitat de gent a qui podem arribar gràcies a aquest finançament. A més, ens permet donar una paraigües, una protecció a aquestes persones durant dos anys perquè les convocatòries són bianuals i almanco tens una estabilitat temporal». 

Projectes finançats
Entre els projectes que es financen, destaquen diferents línies destinades a ajudar infants en situació de necessitat; prevenir el risc d’exclusió social; pal·liar la soledat de la gent gran; facilitar el dia a dia de les persones amb discapacitat; o integrar i donar autonomia a les dones més vulnerables.

Cal tenir en compte que la Conselleria opta per fer convocatòries que financen els projectes durant dos anys a fi de donar més seguretat a les entitats. 

5 anys gestionant-ho des de Balears
D’ençà que a l’any 2017, ara fa cinc anys, s’aconseguí que les Illes Balears poguessin gestionar aquests doblers s’han pogut finançar 664 iniciatives valorades en 20’9 milions d’euros. Fins a aquell moment era el Govern espanyol qui resolia la distribució dels doblers recaptats a les Illes Balears. Des de 2017, l’Estat ha anat incrementant les quanties que atorga a les comunitats autònomes. 

Per a la consellera Fina Santiago, «des que ho gestionam com a Comunitat Autònoma ha millorat i ha estat més equitatiu i igualitari. Al llarg d’aquests 5 anys cada any el nombre d’ingressos ha anat en augment però tot i que l’evolució és positiva encara és insuficient. A les Illes Balears hauríem de poder gestionar tota la recaptació i poder-la invertir en la totalitat en el territori».

Sense cap cost per al contribuent
Cal recordar que al contribuent no li suposa res marcar la casella solidària, com explica Fina Santiago, «als ciutadans no els costa res, és un gest, posar una creu que no suposa ni un increment ni cap deducció d’IRPF, simplement és un gest solidari i podem estar molt satisfets pensant que posant aquesta creu arribarà a persones de la nostra comunitat que estan en situació de necessitat».