LOGO CAIB
Contingut
27 juliol 2018| <9ªL> Conselleria de Salut

Més de 2.500 persones de les Illes Balears han superat l’hepatitis C gràcies als nous tractaments NNota Informativa

Foto de noticia

Més de 2.500 persones de les Illes Balears han superat l’hepatitis C gràcies als nous tractaments

La consellera visita una de les taules informatives instal·lades amb motiu del Dia Mundial contra l’Hepatitis C, que es commemora aquest dissabte, 28 de juliol
A les Illes Balears, més de 2.500 persones han superat l’hepatitis C gràcies als nous tractaments que va incorporar el Servei de Salut a la seva cartera de prestacions l’any 2015, fàrmacs de darrera generació que ofereixen una taxa de curació del 99 %.
D’aquí a un parell de setmanes aquesta xifra s’incrementarà amb 200 persones més que en aquest moments són tractades amb aquests fàrmacs i que quan acabin el tractament hauran superat la malaltia. Concretament, són 2.739 les persones que ja han accedit a aquests nous tractaments a la nostra comunitat.
Així ho ha anunciat la consellera de Salut, Patricia Gómez, a l’Hospital Universitari Son Espases, durant la visita a una de les taules informatives que s’hi han instal·lat amb motiu del Dia Mundial contra l’Hepatitis C, que es commemora aquest dissabte, 28 de juliol.
La consellera ha explicat que aquests medicaments ja han curat 110.000 persones arreu de l'Estat i ens permetran assolir l’objectiu que fixa l’Organització Mundial de la Salut (OMS) d’un món sense hepatitis C abans de 2030 i amb totes les presons lliures d’afectats d'aquest virus el 2021.
“Suposa una gran satisfacció per a tot el sector sanitari poder dir que l’hepatitis C passarà a la història. Una malaltia que va ser descoberta fa 25 anys i que, avui, podem afirmar que gràcies a aquests tractaments serà eradicada”, ha assenyalat Patricia Gómez.
L’hepatitis C és una malaltia infecciosa silenciosa. S’estima que fins en un 40 % dels casos es desconeix el factor de risc de transmissió i, per aquest motiu, moltes persones poden haver estat infectades i no tenir-ne constància.
Actualment, el Ministeri de Sanitat du a terme un estudi de prevalença sobre aquesta malaltia, que ens permetrà conèixer el nombre estimat de persones que podrien estar infectades sense saber-ho, atès que aquesta malaltia no presenta símptomes fins que no està en un estadi avançat.
El virus de l'hepatitis C (VHC) causa infecció aguda i crònica. El període d'incubació pot variar de dues setmanes a sis mesos.
En general, la infecció aguda no presenta símptomes i en rares ocasions, o en cap, s'associa a una malaltia potencialment mortal.
Les persones amb simptomatologia aguda poden presentar febre, cansament, inapetència, nàusees, vòmits, dolor abdominal, orines fosques, femta clara, dolors articulars i icterícia (coloració groguenca de la pell i els ulls).
Aproximadament un 15-45 % de les persones infectades elimina el virus espontàniament en un termini de sis mesos, sense necessitat de cap tractament.
El 60-80 % restant desenvoluparà una infecció crònica, i en aquests casos el risc de cirrosi hepàtica als 20 anys és del 15-30 %.
El virus de l'hepatitis C es transmet per la sang. També es pot transmetre per via sexual i passar de la mare infectada al seu fill, encara que aquestes formes de transmissió són menys freqüents.
L'hepatitis C no es transmet a través de la llet materna, els aliments o l’aigua, ni per contacte ocasional, per exemple abraçades, besades i menjars o begudes compartides amb una persona infectada.