16 maig 2018 | <9ªL> Conselleria de Presidència

Més de 1.000 professionals de l’Administració a Balears ja han rebut formació específica en matèria d’atenció a les persones del col·lectiu LGTBI NNota Informativa

Més de 1.000 professionals de l’Administració a Balears ja han rebut formació específica en matèria d’atenció a les persones del col·lectiu LGTBI

D’ençà de l’aprovació, ara fa dos anys, de la Llei per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l’LGTBI-fòbia, ja són 1.037 els treballadors i treballadores de l’Administració pública de les Illes Balears que han rebut formació específica en diversitat sexual i de gènere. Aquesta formació facilitarà l’atenció integral que s’ofereix a les persones del col·lectiu LGTBI.
 
La formació de treballadors i treballadores del sector públic, en àmbits com la sanitat (429), l’educació (179), els serveis generals (410) i les policies locals (19), és un dels eixos principals del desplegament efectiu de la Llei que ha duit a terme el Govern de les Illes Balears. La consellera de Presidència, Pilar Costa, i la directora general de Coordinació, Rosario Sánchez, han fet balanç d’aquest desplegament transcorreguts dos anys des de l’aprovació de la Llei i coincidint amb la celebració, aquest dijous dia 17 de maig, del Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia.
 
La formació del personal que fa feina en l’àmbit de la funció pública és imprescindible per a la correcta atenció integral de les persones del col·lectiu LGTBI, una actuació transversal del Govern que s’impulsa des del Servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere. Aquesta formació «permet avançar cap a un sistema d’atenció no patologitzador i garanteix que les administracions públiques facilitin al col·lectiu LGTBI l’accés als serveis públics en posició d’igualtat i no discriminació», ha assenyalat la directora general de Coordinació, Rosario Sánchez.
 
Des del mes de gener de 2017 ja s’han atès 201 persones del col·lectiu LGTBI i les seves famílies. En l’àmbit educatiu, s’ha elaborat i posat en marxa el Protocol de detecció, comunicació i actuacions per a alumnes transsexuals i transgènere als centres educatius de les Illes Balears, impulsat per l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar (Convivèxit), de la Direcció General d’Innovació i Comunitat Educativa de la Conselleria d’Educació i Universitat. Aquest Protocol ja s’ha posat en marxa en 40 casos a diferents centres educatius de Mallorca, Menorca i Eivissa.
 
En l’àmbit sanitari, des del mes de gener de 2017 l’Hospital Son Espases disposa de la Unitat d’Identitat de Gènere (UDIG), que ofereix atenció, orientació, assessorament i acompanyament psicoterapèutic, tant a la població infantil i adolescent (telèfons: 871 20 50 80/81/82) com a les persones adultes (telèfon: 871 20 62 43). A hores d’ara s’han atès 136 persones, de les quals 84 són menors d’edat. El Servei de Salut també ha rebut 89 sol·licituds per canviar el nom a la targeta sanitària a fi d’adequar-lo al gènere sentit, sense necessitat que hi hagi cap diagnòstic de disfòria de gènere.
 
Pel que fa a les operacions de reassignació genital, el Servei de Salut de les Illes Balears acaba de signar un contracte amb l’Hospital Clínic de Barcelona per tal de donar resposta a les necessitats de les dones transsexuals que sol·liciten una operació de vaginoplàstia. D’aquesta manera es podrà donar una solució a les 21 dones que estan en la llista d’espera per ser intervingudes, algunes de les quals des de fa vuit anys. La previsió és que abans que acabi l’any es facin sis operacions més.
 
La posada en marxa del Servei d’Atenció Integral a Persones LGTBI i a les seves Famílies (SAI) permet oferir a aquest col·lectiu atenció social, jurídica i psicològica. També proporciona assessorament per a professionals en matèria de diversitat sexual i de gènere. Les sol·licituds d’atenció es poden formular per telèfon (971 17 71 62) i a través del correu electrònic (serveilgtbi@dgcg.caib.es). Fins ara s’han rebut 25 peticions, de les quals deu han estat formulades per professionals. Mitjançant un conveni amb l’Institut Balear de la Dona (IBDona), el Servei 24 Hores d’atenció telefònica per a víctimes de violències masclistes s’ha ampliat per incorporar-hi també el col·lectiu de persones LGTBI, a través del telèfon 971 17 71 57.

La consellera Pilar Costa ha valorat la tasca del Govern en el desplegament efectiu de la Llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI, una tasca duita a terme «en només un any i mig d'aplicació efectiva, perquè fins ara no s’havia fet res en aquest àmbit», ha assenyalat la consellera. Així mateix, Costa ha remarcat que «no és casual que durant aquesta legislatura hagin coincidit a les Illes Balears, pràcticament al mateix temps, l’aprovació i el desplegament de la Llei d’igualtat i de la Llei LGTBI». La titular de la Conselleria de Presidència ha destacat que «aquest Govern està especialment compromès en el compliment d’aquestes lleis perquè concerneixen un eix fonamental de la seva acció: garantir més drets i més igualtat al conjunt de la ciutadania».