28 febrer 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

L’impost de turisme sostenible farà realitat el centre d’interpretació del Parc Natural des Trenc-Salobrar de Campos NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’impost de turisme sostenible farà realitat el centre d’interpretació del Parc Natural des Trenc-Salobrar de Campos

El nou model d’aparcaments de la zona redueix a la meitat els que hi ha fa 5 anys
La vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets; el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; i el batle de Campos, Sebastià Sagreras, han presentat, aquest dijous, el projecte d’adequació de l’edifici anomenat Ca n’Estela com a centre d’interpretació del Parc Natural Maritimoterrestre des Trenc-Salobrar de Campos. El projecte, finançat pel fons de l’impost de turisme sostenible, té un pressupost d’1.033.000 €.

L’ajuntament de Campos, propietari dels terrenys, va proposar ubicar el Centre d’interpretació a Can Estela, erigida com a seu de l’escola municipal en temps de la II República i que feia anys que es trobava en desús. Un cop entri en funcionament, la infraestructura estarà capacitada per a rebre els visitants del parc i poder-los donar informació detallada de les característiques i peculiaritats del mateix. D’aquestes manera, les instal·lacions recuperen la funció educativa i divulgativa.

L’edifici de l’aulari es dedicarà pròpiament a centre d’interpretació i rebuda de visitants amb una sala d’exposicions i una altra per a emissió d’audiovisuals. L’edifici de l’antic habitatge dels mestres es destinarà a habitatge d’investigadors amb capacitat per a sis places, amb una sala de treball a la torre. D’altra banda, hi ha un porxo adjacent que es convertirà en laboratori dels investigadors. En l’àmbit constructiu, el criteri a seguir serà l’eliminació d’elements afegits i restauració d’elements constructius significatius amb tècniques i materials tradicionals.
Vidal també ha avançat que aquest estiu ja es trobarà en funcionament el nou aparcament dissuasori de sa Barralina, que substituirà el que funcionava irregularment a ses Covetes i que fou clausurat per ordre judicial.

El nou aparcament disposa de 497 places de cotxes, menys de la meitat dels que arribaven a aparcar en l’anterior, i comportarà l’eliminació de l’aparcament inadequat en el camí municipal d’accés. La setmana passada començaren les obres de condicionament dels terrenys, que preveuen l’intercanvi modal amb el transport públic col·lectiu, i un disseny d’alta exigència ambiental (sembra d’espècies d’arbres i arbustos existents a la zona, autosuficiència energètica) i paisatgístics.

El conseller ha anunciat que serà l’Ajuntament de Campos qui gestioni l’aparcament a través d’un conveni amb la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, que tindrà una vigència de quatre anys. El consistori es compromet a revertir els beneficis generats en la gestió i la conservació del Parc Natural, a més d’encarregar-se de la neteja de la zona i de tota la platja, dins el terme municipal. A més, impulsarà iniciatives i projectes a la zona protegida. El consistori també condicionarà un espai per a vianants en el camí i eliminarà les places d’ORA de ses Covetes.

Per altra banda, de l’aparcament conegut de ses Arenes, també se’n reduirà la capacitat de 800 a 400 places, segons el que marca la normativa del Parc, que també estableix que l’aparcament haurà de quedar fora del domini públic maritimoterrestre, una zona que la propietat haurà de restaurar a l’estat natural.

A més, la propietat haurà de finançar mesures d’intervenció en favor del Parc, previstes en el Pla de Gestió, per un import d’uns 200.000 euros cada cinc anys. Aquestes inversions hauran d’anar dirigides a la millora ambiental del Parc i principalment a la restauració de la zona dunar, amb mesures de protecció davant el canvi climàtic, i en el desenvolupament d’iniciatives incloses dins el Pla de Xarxa Natura 2000 i les que determinin els futurs planejaments del Parc Natural.